Ciasto mleczna kanapka
Ciasto mleczna kanapka to lekki, niezbyt słodki biszkopt czekoladowy przełożony kremem z dodatkiem mleka w proszku. Ciasto dobrze się kroi i wspaniale sprawdza się jako deser, zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych.
Od dawna przymierzałam się do zrobienia mlecznej kanapki, ale zawsze ten moment odkładałam. Myślałam, że to ciasto ze względu na dodane mleko w proszku jest bardzo słodkie, ale okazało się jednak zupełnie inaczej. Biszkopt kakaowy dobrze równoważy słodycz kremu i ciasto jest o delikatnej słodyczy i wyraźnym mlecznym smaku.
Do przygotowania kremu, należy użyć pełnego mleka w proszku z 24 - 26% tłuszczu, nie może być granulowane. Ciasto wyjąć z lodówki najlepiej z pół godziny przed podaniem, wtedy krem nie jest zbyt twardy, a smak staje się bardziej wyrazisty.
Składniki:
(forma 23 cm x 33 cm x 7 cm)
Ciasto:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki oleju rzepakowego
- 1 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki wody
- 3 łyżki kakao
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
- 2 krople aromatu rumowego
Krem z mleka w proszku:
- 1/2 szklanki mleka
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 niepełne szklanki mleka w proszku 24 - 26% tłuszczu (niebieskie)
- 250 g masła
Polewa:
- 100 g czekolady deserowej z co najmniej 50% kakao
- 5 - 6 łyżek śmietany 30% lub masła
- 1 łyżeczka miodu naturalnego
Do odmierzania używam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml.
Jak przygotować ciasto mleczna kanapka?
- W garnku zagotować olej, wodę, szklankę cukru i kakao, gotować do momentu rozpuszczenia się cukru, wystudzić.
- Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania pod koniec dodać stopniowo po łyżce 1/2 szklanki cukru i miksować do czasu rozpuszczenia się cukru i uzyskania sztywnej i lśniącej konsystencji.
- Następnie dodawać po jednym żółtku i delikatnie miksować, nie przerywając miksowania wlewać powoli wystudzoną masę kakaową i dodać aromat rumowy. Miksować tylko do połączenia się składników.
- Do masy stopniowo dodawać przesianą mąkę, proszek, sodę i mieszać delikatnie łopatką lub łyżką, aby masa była jednolita i bez grudek mąki.
- Masę wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym (góra-dół) do 175 stopni C przez 40 - 45 minut do suchego patyczka.
- Upieczone i wystudzone ciasto wyjąć z formy, przekroić na dwie części i przełożyć kremem.
- Wierzch ciasta polać polewą i wstawić do lodówki, aby krem zastygł.
Krem mleczny:
- Mleko zagotować z cukrem waniliowym i wystudzić.
- Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszysty krem, nie przerywając ucierania pod koniec dodawać stopniowo wystudzone mleko z cukrem waniliowym i sok z cytryny.
- Nie przerywając ucierania dodać partiami mleko w proszku i miksować, aż uzyskamy jednolitą strukturę kremu.
Polewa:
- Wszystkie składniki rozpuścić w misce na garnku z gotującą się wodą, mieszać do czasu uzyskania jednolitej i lśniącej konsystencji.
- Płynną polewą polać wierzch przełożone kremem ciasto.
Zobacz również: ciasto czekoladowe z serem.
super jest to ciasto, my je lubimy
OdpowiedzUsuńWspaniałe!
OdpowiedzUsuńBędzie jak znalazł na Wielkanoc!
:)
Wypróbuję na Wielkanoc
OdpowiedzUsuńCiasto prezentuje się pysznie 💛💚💙❤
OdpowiedzUsuńPychotka
OdpowiedzUsuńDziękuję serdecznie
OdpowiedzUsuńNo no, super to musi być :D
OdpowiedzUsuńBardzo kusząca propozycja :)
OdpowiedzUsuńTezod dawna sie do tego ciasta przymierzam i jakos jeszcze nie pieklam. Wyglada pysznie :-)
OdpowiedzUsuńCiasto upieczone bardzo dobre jednakże przepis musiałam trochę zmodyfikować to. dałam aromat arakowy i zamiast kremówki zwykłą śmietanę 18% oraz mniej mleka tak 1 kopiasta szklankę - ciasto wyszło pyszne, polewa wspaniale kroi się tj nie kruszy się, to bardzo ciekawe połączenie smaków polecam
OdpowiedzUsuńCieszę się, że ciasto smakowało i dziękuję za polecenie :) Z mniejszą ilością mleka w proszku na pewno krem jest mniej słodki i słabiej wyczuwalny jest smak mleka w proszku. Wcześniej również do polewy dawałam śmietanę 18%, ale trafiła mi się słabej jakości śmietana i polewa nie była taka jak oczekiwałam i teraz raczej do tego celu używam 30%.
Usuń