Ciasto orzechowiec
Pyszne i łatwe do przygotowania ciasto orzechowiec to deser, który świetnie prezentuje się na stole, a jeszcze lepiej smakuje. Ciasto miodowe tworzą niezbyt słodkie miodowe placki, przełożone delikatnym kremem z warstwą chrupiących orzechów włoskich w karmelu. Idealne ciasto z kremem na święta.
Ciasto orzechowiec z kremem najlepiej przygotować 1 - 2 dni przed podaniem, wtedy będzie dobrze się kroić, a placki miodowe zdążą przesiąknąć kremem. Ciasto miodowe z orzechami jest dobrym ciastem na wszelkiego rodzaju uroczystości, gdyż dobrze zachowuje swój kształt w temperaturze pokojowej. Oczywiście tak, jak każde ciasto z kremem, należy przechowywać w lodówce.
Przepis na ciasto orzechowiec
Składniki na ciasto miodowe z orzechami:
Ciasto z miodem:
- 500 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 2 łyżki miodu naturalnego
- 100 g masła lub margaryny
- 100 g cukru
- 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
Masa orzechowa:
- 300 g orzechów włoskich (łuskanych)
- 100 g cukru
- 100 g masła lub margaryny
- 2 łyżki miodu naturalnego
Krem do przełożenia:
- 100 g cukru pudru
- 500 ml mleka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 200 g masła
Dodatkowo:
- 200 g konfitury lub marmolady owocowej (opcjonalnie)
Jak przygotować ciasto orzechowiec?
Ciasto miodowe:
- Z podanych składników zagnieść jednolite ciasto i podzielić je na 2 równe części.
- Jedną część rozwałkować na papierze do pieczenia na grubość 0,5 cm, nadając kształt foremki. Ciasto razem z papierem włożyć do foremki i nakłuć równomiernie widelcem. Piec w piekarniku nagrzanym (góra-dół) do 170 stopni C przez 12 - 15 minut.
- Z drugą częścią ciasta postąpić podobnie, ale dodatkowo przed pieczeniem położyć na nim lekko wystudzoną masę orzechową. Piec tyle samo czasu co poprzedni placek, oba wystudzić.
- Placek bez orzechów posmarować cienką warstwą konfitury, a na niej wyłożyć krem i przykryć plackiem z orzechami. Wstawić na co najmniej 12 godzin do lodówki.
Masa orzechowa:
- W rondlu rozpuścić cukier z masłem i miodem, pod koniec dodać orzechy i chwilę gotować, aż płyn zacznie lekko gęstnieć i oklejać orzechy (ciągle mieszać).
- Lekko wystudzoną masę wyłożyć na placek miodowy i zapiec.
Krem do ciasta:
- Obie mąki rozmieszać w 1/2 szklanki zimnego mleka. Pozostałe mleko zagotować z cukrem, dodać rozmieszane mąki i gotować na małej mocy palnika ciągle mieszając do zgęstnienia. Wystudzić.
- Masło zmiksować na puszystą konsystencję, pod koniec stopniowo dodawać wystudzoną masę z mąki. Miksować do czasu uzyskania jednolitego kremu.
Zobacz również: miodownik z kremem z kaszy manny.
Zjadła bym kawałek Twojego pysznego ciasta.
OdpowiedzUsuńKuchciku, ciesz się, że jestem już po obiedzie, bo nie byłoby co zaprezentować na zdjęciu :)) Miód, masa, orzechy... Pycha! :)
OdpowiedzUsuńMniam jakie pyszne ciacho, porywam kawałek do kawki :-)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne są takie ciasta
OdpowiedzUsuńZdrowych wesołych świąt wielkanocnych i lanego poniedziałku Wesołego Alleluja
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziękuję i wzajemnie wspaniałych Świąt Wielkanocnych życzę :)
UsuńWitam. Jak długo należy 'zapiekać' lekko wystudzoną masę wyłożoną na placek miodowy ?
OdpowiedzUsuńPiec dokładnie tyle samo co placek bez orzechów, czyli 12 - 15 minut w 170 stopniach C. Pozdrawiam :)
UsuńCiasto wyszlo piękne. Niestety, spód jest gorzkawy:/ Jak się nabiera wszystkie warstwy jednocześnie jest ok, ale jak się je sam spód czuć gorzki posmak :/
OdpowiedzUsuńPlacek może mieć gorzkawy smak tylko w przypadku, gdy zbyt długo się go piecze lub temperatura w piekarniku jest za wysoka. Placek zawiera miód, który dość szybko się karmelizuje.
Usuń