Ciecierzyca w pomidorach
Ciecierzyca w pomidorach przypomina nieco fasolkę po bretońsku, ale za sprawą dodanego kuminu jest bardziej aromatyczna. Sama ciecierzyca jest też mniej mączysta i lżejsza do trawienia od fasoli.
Ciecierzyca (cieciorka) przywędrowała do nas z Azji i jest zdrowym, choć w Polsce mało spożywanym produktem. Cieszy się dużą popularnością w krajach arabskich. Zawiera dużo białka, błonnika i wiele witamin i minerałów, a do tego mniej kalorii niż nasza fasola.
Od kiedy odkryłam smak ciecierzycy, to często robię z niej hummus z pomidorami, dodaję do zup i różnych sałatek. Świetnie smakuje upieczona w przyprawach, jako zdrowa przekąska. Teraz doszła jeszcze pyszna ciecierzyca w pomidorach, która bardzo dobrze syci i rozgrzewa. Muszę przyznać, że jest to bardzo przyjemna odmiana po fasoli, którą również bardzo lubię.
Jeśli chcecie, aby danie było mniej kaloryczne, przygotujcie cieciorkę bez boczku, a tylko z dobrą kiełbasą. Ciekawa jestem, czy lubicie ciecierzycę i w jaki sposób ją przygotowujecie?
Składniki:
(duża porcja, dla 5 - 6 osób)
- 2 szklanki suchej ciecierzycy
- 2 marchewki
- 5 średnich ziemniaków
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 papryka czerwona
- Duża cebula
- 5 ząbków czosnku
- 200 g boczku wędzonego
- 200 g dobrej cienkiej kiełbasy
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 300 ml passaty pomidorowej
- 1 łyżeczka roztartego w moździerzu kuminu
- 1 łyżeczka kolendry
- 1/2 łyżeczki cząbru
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1/2 łyżeczki curry
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/3 łyżeczki chili
- sól (u mnie 2,5 łyżeczki)
- pieprz do smaku
- 1 łyżka masła klarowanego lub oleju
Jak przygotować ciecierzycę w pomidorach?
- Ciecierzycę moczyć przez 12 godzin w zimnej wodzie, następnie przełożyć do garnka z zimną wodą, aby wody było 1 cm ponad ziarna. Gotować pod przykryciem do czasu, aż ziarenka będzie można rozgnieść w palcach (1 - 1,5 godziny).
- Dodać obrane i drobno pokrojone ziemniaki i marchewkę oraz podsmażoną na maśle cebulę i czosnek.
- Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć z pokrojoną w drobne ćwiartki kiełbasą i dodać do gotującej się ciecierzycy.
- Po około 20 minutach dodać drobno pokrojony seler i wszystkie przyprawy oprócz soli i pieprzu, gotować 10 minut.
- Następnie dodać pomidory i passatę, przyprawić pieprzem i solą do smaku, gotować bez przykrycia do lekkiego zagęszczenia.
Zobacz również: fasolka po bretońsku.
Bardzo lubię ciecierzycę, a przepis brzmi bardzo ciekawie :) Z chęcią wykorzystam przy najbliższej okazji. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smacznie 💛
OdpowiedzUsuń