Curry z kurczaka ze szpinakiem
Curry to bardzo aromatyczne, zdrowe i smaczne danie. Łatwe i proste do przygotowania, a zarazem różnorodne, jeśli chodzi o składniki. U mnie curry z kurczaka ze szpinakiem jest urozmaicone pieczarkami.
Dodany mrożony szpinak nie wpływa zbyt dobrze na wygląd dania, ale za to nadrabia smakiem. Często robię wersję podstawową kurczaka curry z mleczkiem kokosowym, ale ta ze szpinakiem również mnie zachwyciła i na pewno ją powtórzę.
Curry jest bardzo fajnym daniem ze względu na to, że dodawane składniki można dobierać według swoich upodobań. Danie może składać się z różnych warzyw, mięsa i innych składników, które są zanurzone w pysznym sosie. Potrawa koniecznie musi być z dodatkiem aromatycznych przypraw tworzących znany nam proszek curry. W Indiach kompozycję przypraw tworzy się na bieżąco i w zależności od potrzeb powstają różne mieszanki tzw. masali. Tego typu przyprawy, należy dodawać do dania stopniowo, gdyż występują w różnych stopniach ostrość i łatwo zepsuć danie.
Bardzo lubię smak curry, a najbardziej, gdy jest podane z ryżem, chociaż ze świeżym pieczywem również dobrze smakuje. Ciekawa jestem, czy również lubicie takie smaki?
Składniki:
(na 5 - 6 porcji)- 1 kg piersi z kurczaka
- 500 g małych pieczarek
- 450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku
- 3 szalotki
- 5 ząbków czosnku
- 1 marchew
- kawałek selera
- 400 ml mleczka kokosowego
- 1/2 świeżej papryczki chili (mielonej 1/3 łyżeczki)
- 2 łyżeczki proszku curry
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1/2 łyżeczki kolendry
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 1 łyżka masła klarowanego
- pieprz do smaku (opcjonalnie)
Dodatkowo:
- ugotowany ryż do podania
Jak przygotować curry ze szpinakiem?
- Kurczaka oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki, wymieszać ze wszystkimi przyprawami oprócz soli.
- Pieczarki umyć, pokroić w plasterki i lekko podsmażyć na maśle klarowanym.
- Szalotkę i czosnek obrać i drobno pokroić.
- Marchew i selera obrać i pokroić w małe słupki.
- Z papryczki usunąć pestki i bardzo drobno posiekać.
- W woku lub głębokiej patelni rozgrzać olej i delikatnie podsmażyć w nim cebulę i czosnek, następnie dodać kurczaka i smażyć pod przykryciem około 7 minut.
- Do kurczaka dodać warzywa i dusić pod przykryciem około 10 minut, po czym połączyć z rozmrożonym szpinakiem i mleczkiem kokosowym.
- Dodać pieczarki i dusić bez przykrycia około 5 minut, aż warzywa i kurczak będą ugotowane.
- Pod koniec przyprawić sokiem z cytryny i pieprzem do smaku.
- Podawać zaraz po przyrządzeniu z ugotowanym ryżem.
curry lubię ale musi być bardziej czerwone
OdpowiedzUsuńZielone bo ze szpinakiem. Ostrość można sobie dopasować.
UsuńChętnie zjadła bym taką porcyjke 💚
OdpowiedzUsuńPyszny i rozgrzewający obiad.
OdpowiedzUsuńUwielbiam dania o wyraźnym, pikantnym smaku. To danie pasuje mi idealnie. A dobry kurczak nie jest zły :)
OdpowiedzUsuń