Łata wołowa duszona w musztardzie
Łata wołowa duszona w musztardzie to bardzo smaczne i łatwe do przygotowania danie. Duszona z warzywami i musztardą wołowina jest mięciutka i pełna smaku.
Do tej pory dusiłam i piekłam zazwyczaj karczek wołowy i smażyłam steki, ale teraz łata wołowa zdobyła również moje uznanie. Warto od czasu do czasu wieprzowinę zastąpić o wiele zdrowszym i lepiej przyswajalnym przez nasz organizm mięsem wołowym.
Składniki:
(na 5 - 6 porcji)- 1 kg łaty wołowej
- 2 marchewki
- 4 łodygi selera naciowego
- 3 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 20 g suszonych grzybów (opcjonalnie)
- kilka gałązek natki pietruszki
- 1 łyżka kminku
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 4 łyżki musztardy francuskiej
- 1 łyżeczka miodu
- 3 listki laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- pieprz i sól do smaku
- masło klarowane do smażenia
- 300 ml białego wina wytrawnego
- 1/2 szklanki mąki pszennej
Jak przygotować duszoną łatę wołową?
- Wołowinę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić na mniejsze kawałki, obtoczyć w mące i obsmażyć na niewielkiej ilości masła klarowanego. Dodać listek i ziele angielskie, zalać gorącą wodą tak, aby mięso było całkowicie nią pokryte i dusić pod przykryciem w garnku o grubym dnie około godziny.
- Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić, przesmażyć na maśle klarowanym i dodać do duszonego mięsa.
- Obraną marchew i selera pokroić na mniejsze kawałki i razem z musztardą, kminkiem, rozmarynem, miodem i winem dodać do mięsa i dusić kolejną godzinę pod przykryciem, co pewien czas mieszać, aby się nie przypaliło.
- Po tym czasie dodać również namoczone wcześniej grzyby przyprawić do smaku pieprzem i solą i dusić do miękkości mięsa przez co najmniej pół godziny. Jeśli w garnku jest mało płynu podlewać mięso niewielką ilością gorącej wody. Pod koniec dodać posiekaną natkę.
- Po uduszeniu mięso powinno być miękkie i zanurzone we własnym sosie musztardowym. Przed podaniem odczekać z 5 minut, aby zatrzymał się proces gotowania.
- Tak zrobiona wołowina świetnie smakuje z puree ziemniaczanym, kaszą lub świeżym pieczywem.
Zobacz również: wołowina po burgundzku.
Pyszne mięsko, warzywa, ostrzejszy smak musztardy... Pycha. Wygląda znakomicie, a smakuje zapewne jeszcze lepiej ;)
OdpowiedzUsuńPysznie się prezentuje. Z taką ilością przypraw na pewno świetnie smakuje.
OdpowiedzUsuńFajny przepis , dzisiaj zrobilam. Osobiscie mysle ze wino zrujnowalo smak sosu , jednakze kazdy ma swoje gusta....
OdpowiedzUsuńDziękuję za komentarz :) Nie każdemu smak wina w potrawach odpowiada. W tym przypadku dodane wino również zmiękcza gotowane mięso, gdyż łata wołowa jest dość twardym mięsem. Wino można zastąpić innym alkoholem, octem winnym lub po prostu sokiem z cytryny (w odpowiedniej ilości oczywiście). Nieprzyjemny zazwyczaj jest smak i zapach nieodparowanego wina i jeśli tak jest to, warto pod koniec gotować mięso około 20 minut bez przykrycia.
Usuń