Mazurek z makiem i bakaliami
Mazurek z makiem i bakaliami jest dość łatwym do wykonania ciastem, którego smak każdy może dopasować do swoich upodobań. U mnie kruchy spód wypełniony jest masą makową z rodzynkami, żurawiną, orzechami i polany czekoladową polewą.
Do rozwałkowania i pieczenia spodu do mazurka zawsze wykorzystuję papier do pieczenia firmy Stella. Papier jest z obu stron powleczony silikonem i nie przywiera ani do ciasta, ani do foremki. Papier do pieczenia ułatwia rozwałkowanie ciasta, nadanie mu kształtu i przeniesienie do formy. Po upieczeniu ciasto bez problemu można wyjąć z formy i udekorować bez zbędnego kruszenia. Papier do pieczenia dodatkowo zapobiega przechodzeniu metalicznego smaku i zapachu z metalowej formy do ciasta. Ciasto robiłam w dużej formie i nie miałam problemu z wyłożeniem jej papierem do pieczenia, gdyż ten akurat papier jest szeroki, a długość można dopasować i odciąć kawałek, jaki potrzebujemy.
Śmiało mogę powiedzieć, że papier do pieczenia w mojej kuchni jest niezbędny i nie wyobrażam sobie bez niego wypiekania ciast, czy pieczenia ryb lub warzyw. Ciekawa jestem, czy w kuchni również korzystacie z papieru do pieczenia?
Składniki:
(na formę 23 cm x 33 cm x 7 cm)
Ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej (może być część krupczatki)
- 200 g masła (schłodzić)
- 2 żółtka
- 1/2 szklanki drobnego cukru
- 2 łyżki zimnej wody
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
Masa makowa:
- 200 g mielonego suchego maku
- 300 ml mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 100 g masła
- 2 jajka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 300 g bakalii (suszona, żurawina, rodzynki, migdały, orzechy włoskie, suszone figi)
Polewa:
- 100 g gorzkiej czekolady z 50% kakao
- 50 g masła
- 1/2 łyżeczki miodu naturalnego
Dodatkowo:
- 4 łyżki ulubionego dżemu (u mnie z owoców leśnych)
- orzechy włoskie i płatki migdałowe do dekoracji
- papier do pieczenia (u mnie firmy Stella)
Jak przygotować mazurek z makiem i bakaliami?
Ciasto:- Do mąki dodać masło i posiekać nożem na małe kawałeczki.
- Następnie dodać cukier, żółtka, śmietanę, wodę i szybko zagnieść jednolite ciasto.
- Ciasto zawinąć w folię i włożyć na co najmniej 30 minut do lodówki.
- Schłodzone ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia na grubość 0,5 cm, przykładając foremkę wyciąć kształt dna foremki i przenieść razem z papierem do foremki, nakłuć w kilku miejscach widelcem. Z pozostałego ciasta zrobić rant w dowolnym kształcie i dokleić do brzegów spodu. Na rogach można ukształtować małe spłaszczone jajeczka, nacinają na nich paski.
- Ciasto piec około 25 minut w piekarniku nagrzanym (góra-dół) do 170 stopni C.
- Po upieczeniu wyjąć razem z papierem na deskę i wystudzić.
- Upieczony spód posmarować cienką warstwą dżemu i wyłożyć na nim zimną masę makową.
- Wierzch polać polewą i udekorować orzechami i płatkami migdałowymi.
- Wstawić na kilka godzin do lodówki, aby masa zastygła.
Masa makowa:
- Mak zalać gorącym mlekiem i odstawić na około 30 minut.
- Do maku dodać pokrojone masło, gotować ciągle mieszając około 7 minut.
- Następnie dodać utarte jajka z cukrem i mąkę ziemniaczaną i gotować do czasu, aż masa zacznie gęstnieć, pod koniec dodać pokrojone bakalie.
- Masę makową wystudzić i wyłożyć na upieczone ciasto.
Polewa:
- Składniki rozpuścić w misce ustawionej na garnku z gotującą się wodą, mieszać do czasu, aż polewa będzie jednolita i lśniąca.
- Polewę wylać na wierzch ciasta i udekorować orzechami i płatkami migdałowymi.
Zobacz również: mazurek czekoladowy z bakaliami.
ślicznie wygląda
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda Twój mazurek -:)
OdpowiedzUsuńLubię mak, choć potem zęby wyglądają jak u uśmiechniętego motocyklisty :D
OdpowiedzUsuńA mazurek z makiem? Warto zrobić i przekonać się samemu :) Wygląda wspaniale i myślę, że równie dobrze smakuje :)
Dziękuję i polecam, warto zrobić :) Racja, po zjedzeniu maku lepiej szeroko się nie uśmiechać :)
UsuńWitam, nigdy nie robiłam mazurka z makiem, zawsze czekoladowy, z kajmakiem i bakaliami, zastanawiam się, czy ta masa makowa trochę surowa bo nie zapieczona nie będzie się rozsypywać w trakcie krojenia?
OdpowiedzUsuńWitam :)
UsuńMasa makowa nie jest surowa, gdyż jest gotowana. W masie są jajka i masło, dlatego po wystudzeniu na mazurku gęstnieje, zastyga i się nie rozsypuje.
Dzięki wielkie za szybką odpowiedź, uspokoiła mnie Pani z tą masą.Czy tego mazurka należy przechowywać w lodówce?
OdpowiedzUsuńWygląda apetecznie i pewnie smakuje równie dobrze. Poleca go Pani ta wyjątkowe w tym roku święta:)
Zdrowia życzę i dużo wytrwałości.
Serdecznie dziękuję i życzę wzajemnie, dużo zdrowia, pogody ducha, cierpliwości i wytrwałości :)
UsuńCiasto polecam, należy je przechowywać w lodówce.
Według mnie ciasto jest lepsze gdy przechowujemy je w temperaturze pokojowej. Po włożeniu do lodówki ciasto kruche zrobiło się bardzo twarde. Po kilku godzinach od wyjścia z lodówki bylo juz ok. Ogólnie polecam bardzo smaczne. Lepiej piec w dużej formie bo ciasta jest dosyć dużo.
OdpowiedzUsuńDziękuję za komentarz :) To prawd, ciasta z dodatkiem tłuszczu w lodówce zwykle zastygają i przed podaniem trzeba je wyjąć, aby zawarty w nich tłuszcz się ocieplił i był mniej twardy.
Usuń