Paluchy drożdżowe
Paluchy drożdżowe to bardzo łatwe do samodzielnego zrobienia pieczywo na śniadanie. Paluchy drożdżowe po upieczeniu nie kruszą się, w środku są mięciutkie, a z wierzchu delikatnie chrupiące. Pieczywo drożdżowe jest raczej śniadaniowe, niż deserowe, gdyż cukru w nim prawie się nie wyczuwa.
Paluchy drożdżowe świetnie smakują upieczone bez dodatków, ale zachęcam do zrobienia ich z sezamem lub makiem. Mnie najbardziej posmakowały paluchy z sezamem i te najszybciej zniknęły. Domowe pieczywo jest najlepsze. W mroźne zimowe dni podczas pieczenia paluchów drożdżowych w mieszkaniu robi się przyjemnie ciepło i unosi się miły zapach wypiekanego pieczywa.
Jeśli lubicie domowe pieczywo, to te paluchy drożdżowe na pewno przypadną Wam do gustu i będziecie je często robić.
Przepis na paluchy drożdżowe
Składniki na paluchy drożdżowe:
- 4 szklanki mąki pszennej typ 450
- 25 g świeżych drożdży
- 250 ml mleka
- 1 jajko
- 1/4 szklanki cukru
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 1 jajko do posmarowania przed pieczeniem
- 2 łyżki sezamu
- 2 łyżki maku
Do odmierzania używam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml.
Jak przygotować paluchy drożdżowe?
- W 1/2 szklanki ciepłego mleka rozmieszać drożdże z łyżeczką cukru i łyżeczką mąki, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aby podwoiły objętość.
- Do przesianej mąki dodać roztrzepane w ciepłym mleku jajko, cukier, olej, podrośnięte drożdże i sól. Zagnieść jednolite i sprężyste ciasto, jeśli ciasto będzie zbyt twarde, można dodać 2 - 3 łyżki mleka. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę, aby podrosło.
- Wyrośnięte ciasto zagnieść ponownie, podzielić na 14 części i z każdej zrobić wałeczki o długości 25 - 30 cm. Wałeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując 1 cm odstępy, aby ciasto miało miejsce rosnąć. Przykryć i odstawić na 20 - 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Następnie paluchy posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać makiem lub sezamem. Paluchy piec 15 - 18 minut w piekarniki bez termoobiegu, nagrzanym (góra- dół) do 180 stopni C.
- Upieczone paluchy drożdżowe wystudzić na kratce.
Narobilas mi ochoty na takiego palucha. ❤
OdpowiedzUsuń