Sernik z frużeliną wiśniową
Kremowy sernik z frużeliną wiśniową to pyszne ciasto odpowiednie do podania na deser na każdą okazję. Połączenie sera z wiśniami sprawia, że sernik ma przyjemny niezbyt słodki smak przełamany delikatną nutą wiśniową.
Sernik z frużeliną wiśniową zrobiłam z mielonego tłustego sera twarogowego, który w połączeniu z budyniem stworzył kremową strukturę sernika. Do wykonania tego sernika powinno się użyć dobrej jakości prawdziwego sera twarogowego tłustego lub półtłustego. Frużelina powstała z wiśni bez pestek w syropie, ale można ją zrobić również z mrożonych wiśni, a latem ze świeżych.
Jeśli uwielbiacie serniki tak jak ja, to ten sernik również powinien Wam posmakować. Proste wykonanie, a do tego rewelacyjny smak po upieczeniu, serdecznie polecam 😊.
Składniki:
(forma o wymiarach 23 cm x 33 cm x 7 cm)
- 1200 g sera białego twarogowego tłustego lub półtłustego mielonego
- 6 żółtek
- 1 jajko
- 1/2 l mleka
- 2 budynie śmietankowe bez cukru (80 g)
- 150 g masła
- 250 g cukru pudru
- 2 łyżki śmietany 30%
- 3 krople aromatu śmietankowego
Frużelina wiśniowa:
- 450 g wiśni bez pestek z syropu lub mrożonych
- 6 lub więcej łyżek cukru (w zależności, jak kwaśne są wiśnie)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki żelatyny w proszku
Dodatkowo:
- 150 g herbatników kakaowych
Jak przygotować sernik z frużeliną wiśniową?
- Masło utrzeć z cukrem dodając jajko i stopniowo po jednym żółtku.
- Następnie powoli miksując stopniowo dodać ser, mieszać tylko do połączenia się składników, zbyt mocno nie miksować.
- W mleku rozmieszać budynie i wmieszać dokładnie w masę serową.
- Formę wyłożyć papierem do pieczenia i na spód położyć herbatniki, na które delikatnie wylać masę serową.
- Sernik piec w piekarniku nagrzanym (góra-dół) do 170 stopni C przez 60 minut. Na dno piekarnika można wstawić naczynie z 300 ml wody, wtedy sernik po upieczeniu będzie równy i dużo nie opadnie.
- Po upieczeniu sernik studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
- Na zimny sernik wyłożyć lekko wystudzoną frużelinę i wstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin, aby sernik zastygł.
Frużelina:
- Do garnka włożyć wiśnie, cukier, sok z cytryny i gotować około 15 minut, aby cukier się rozpuścił. Mrożone wiśnie gotować dłużej, wcześniej je rozmrozić. W garnku po rozpuszczeniu się cukru powinno być około 500 ml masy z płynem, jeśli jest mniej to dodać gorącej wody i zagotować.
- Mąkę rozmieszać w 2 łyżkach zimnej wody, wlać do wiśni i ciągle mieszając gotować, aż masa zgęstnieje.
- Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach zimnej wody, gdy napęcznieje dodać do masy i mieszać do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny (nie gotować!).
Zobacz również: sernik Pina Colada.
Ależ apetycznie wygląda ten sernik, pyszności :)
OdpowiedzUsuńprzepysznie wygląda, aż chce się sięgnąć po kawalek
OdpowiedzUsuńA co z białkami,ubić i dodać do masy serowej????Mało dokładny ten przepis!!!!!
OdpowiedzUsuńW tym serniku białek się nie wykorzystuje. Proponuję białka zamrozić i później zrobić z nich bezę lub kolosanki.
UsuńPiękny serniczek, aż miło się patrzy i żal byłoby naruszyć
OdpowiedzUsuńcudo serniczek
OdpowiedzUsuńWitam czy herbatniki mozna zastapic kruchych ciastem?
OdpowiedzUsuńOczywiście, sernik będzie jeszcze smaczniejszy :)
UsuńProponuję kruche ciasto przed wyłożeniem na nie sera lekko podpiec, tak z 15 minut w 180 stopniach C.
UsuńMożna użyć sera z wiaderka?
OdpowiedzUsuńJeśli z wiaderka to dobrej jakości, taki rzadki i z dziwnymi dodatkami w składzie odpada.
Usuń