Sernik z frużeliną wiśniową

/ 11

Kremowy sernik z frużeliną wiśniową to pyszne ciasto odpowiednie do podania na deser na każdą okazję. Połączenie sera z wiśniami sprawia, że sernik ma przyjemny niezbyt słodki smak przełamany delikatną nutą wiśniową.

Sernik z wiśniami na herbatnikach

Sernik z frużeliną wiśniową zrobiłam z mielonego tłustego sera twarogowego, który w połączeniu z budyniem stworzył kremową strukturę sernika. Do wykonania tego sernika powinno się użyć dobrej jakości prawdziwego sera twarogowego tłustego lub półtłustego. Frużelina powstała z wiśni bez pestek w syropie, ale można ją zrobić również z mrożonych wiśni, a latem ze świeżych.

Jeśli uwielbiacie serniki tak jak ja, to ten sernik również powinien Wam posmakować. Proste wykonanie, a do tego rewelacyjny smak po upieczeniu, serdecznie polecam 😊.
Sernik z wiśniami na herbatnikach

Składniki:

(forma o wymiarach 23 cm x 33 cm x 7 cm)
  • 1200 g sera białego twarogowego tłustego lub półtłustego mielonego
  • 6 żółtek
  • 1 jajko
  • 1/2 l mleka
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru (80 g)
  • 150 g masła
  • 250 g cukru pudru
  • 2 łyżki śmietany 30%
  • 3 krople aromatu śmietankowego

Frużelina wiśniowa:

  • 450 g wiśni bez pestek z syropu lub mrożonych
  • 6 lub więcej łyżek cukru (w zależności, jak kwaśne są wiśnie)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki żelatyny w proszku

Dodatkowo:

  • 150 g herbatników kakaowych 

Jak przygotować sernik z frużeliną wiśniową?

  1. Masło utrzeć z cukrem dodając jajko i stopniowo po jednym żółtku.
  2. Następnie powoli miksując stopniowo dodać ser, mieszać tylko do połączenia się składników, zbyt mocno nie miksować.
  3. W mleku rozmieszać budynie i wmieszać dokładnie w masę serową.
  4. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i na spód położyć herbatniki, na które delikatnie wylać masę serową.
  5. Sernik piec w piekarniku nagrzanym (góra-dół) do 170 stopni C przez 60 minut. Na dno piekarnika można wstawić naczynie z 300 ml wody, wtedy sernik po upieczeniu będzie równy i dużo nie opadnie.
  6. Po upieczeniu sernik studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
  7. Na zimny sernik wyłożyć lekko wystudzoną frużelinę i wstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin, aby sernik zastygł.

Frużelina:

  1. Do garnka włożyć wiśnie, cukier, sok z cytryny i gotować około 15 minut, aby cukier się rozpuścił. Mrożone wiśnie gotować dłużej, wcześniej je rozmrozić. W garnku po rozpuszczeniu się cukru powinno być około 500 ml masy z płynem, jeśli jest mniej to dodać gorącej wody i zagotować.
  2. Mąkę rozmieszać w 2 łyżkach zimnej wody, wlać do wiśni i ciągle mieszając gotować, aż masa zgęstnieje.
  3. Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach zimnej wody, gdy napęcznieje dodać do masy i mieszać do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny (nie gotować!).

    Zobacz również: sernik Pina Colada.

Komentarze

  1. Ależ apetycznie wygląda ten sernik, pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  2. przepysznie wygląda, aż chce się sięgnąć po kawalek

    OdpowiedzUsuń
  3. A co z białkami,ubić i dodać do masy serowej????Mało dokładny ten przepis!!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W tym serniku białek się nie wykorzystuje. Proponuję białka zamrozić i później zrobić z nich bezę lub kolosanki.

      Usuń
  4. Piękny serniczek, aż miło się patrzy i żal byłoby naruszyć

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam czy herbatniki mozna zastapic kruchych ciastem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, sernik będzie jeszcze smaczniejszy :)

      Usuń
    2. Proponuję kruche ciasto przed wyłożeniem na nie sera lekko podpiec, tak z 15 minut w 180 stopniach C.

      Usuń
  6. Można użyć sera z wiaderka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli z wiaderka to dobrej jakości, taki rzadki i z dziwnymi dodatkami w składzie odpada.

      Usuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady