Tarta z daktylami i mascarpone bez pieczenia
Tarta z daktylami i mascarpone bez pieczenia to pyszny deser, który zrobicie bez dużego wysiłku. Daktyle w połączeniu z malinami i delikatnym mascarpone tworzą przyjemne w smaku ciasto.
Spód tarty z daktylami i mascarpone bez pieczenia wykonany jest tylko z daktyli, oleju kokosowego i herbatników. Herbatniki śmiało, można zastąpić kilkoma łyżkami mąki kokosowej lub wiórkami kokosowymi, wtedy tarta będzie bezglutenowa. Daktyle są tak słodkie, że nie ma potrzeby dodawania więcej cukru. Cukru dodajemy według swoich upodobań, tylko do malin i do serka mascarpone. U mnie tarta nie jest zbyt słodka.
Składniki:
(forma silikonowa do tarty o średnicy 24 cm)
Spód:
- 200 g suszonych daktyli
- 150 g herbatników
- 2 łyżeczki kakao
- 3 - 4 łyżki oleju kokosowego
W wersji bezglutenowej herbatniki zastąpić kilkoma łyżkami mąki kokosowej lub wiórkami kokosowymi.
Warstwa z malin:
- 400 g mrożonych lub świeżych malin
- 6 - 7 łyżek cukru trzcinowego (ilość dostosować do stopnia kwaśności malin)
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 galaretka malinowa
Krem z mascarpone:
- 250 g serka mascarpone
- 200 ml śmietany 30% (schłodzić)
- laska wanilii
- 2 - 3 łyżki cukru pudru
Jak zrobić tartę z daktylami i mascarpone bez pieczenia?
Spód do tarty:
- Daktyle zalać ciepłą wodą i odstawić na godzinę, aby zmiękły.
- Po moczeniu wyjąć daktyle z wody do misy blendera i rozdrobnić stopniowo dodając pokruszone herbatniki, kakao i rozpuszczony olej kokosowy.
- Rozdrabniać do czasu uzyskania jednolitej masy.
- Masę daktylową wyłożyć na spód formy (dobrze sprawdza się silikonowa) i delikatnie docisnąć. Można zrobić również w tortownicy z odpinanym bokiem wyłożonej papierem do pieczenia. Tartę wstawić do lodówki, aby się schłodziła.
Warstwa z malin:
- Maliny gotować z cukrem i sokiem z cytryny do czasu, aż masa będzie jednolita bez surowych malin.
- Zdjąć maliny z palnika i dodać proszek galaretki, mieszać do momentu, aż galaretka całkowicie się rozpuści.
- Większą część masy z malin wystudzić i wyłożyć na spód z daktyli, pozostałą pozostawić do dekoracji wierzchu. Jeśli masa stężeje, należy wstawić do miski z gorącą wodą, aby delikatnie się rozluźniła i można było nią dekorować.
Krem z mascarpone:
- Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i ziarenkami wyjętymi z laski wanilii.
- Pod koniec ubijania dodawać stopniowo po łyżce mascarpone, ubijać tylko do momentu połączenia się składników.
- Krem wyłożyć na warstwę z malin, udekorować pozostawioną masą z malin i wstawić na 3 - 4 godziny do lodówki, aby tarta całkowicie zastygła.
Zobacz również: tarta z jabłkami i kremem czekoladowym.
Świetny pomysł, taki deser musi być pyszny :)
OdpowiedzUsuńWspaniale się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńpyszności :)
OdpowiedzUsuńDelikatne ciast, świeży, lekko kwaśny smak malin - to musi być dobre :)
OdpowiedzUsuńAż ślinka cieknie :P
Pysznie wygląda -:)
OdpowiedzUsuńCzy olej kokosowy można zastąpić masłem?
OdpowiedzUsuńTak, można zastąpić masłem.
UsuńIle wody dodać do gotowania malin?
OdpowiedzUsuńDo malin wody nie dodawać, z malin i cukru będzie sok.
Usuń