Pieczeń z indyka z papryką

/ 5

Pieczeń z indyka z papryką to aromatyczna, delikatna w smaku i bardzo smaczna przystawka. Ciekawie wygląda wśród innych wędlin na talerzu. Tak upieczone mięso świetnie sprawdza się również na kanapki.


Pieczeń z papryką

Na pieczeń najlepiej nadają się różne części indyka razem ze skórą, gdyż z samej piersi bez skóry, pieczeń będzie zbyt sucha. Po upieczeniu pieczeń wystudzić w foremce i pozwolić jej również w niej zastygnąć. Mięso wtedy wchłonie część wytopionego soku, a pozostałą jego część można wykorzystać, jako bazę do sosu lub wywar do zupy.

Pieczeń z indyka jest delikatniejsza, niż wieprzowa i chętnie jedzą ją nawet dzieci. Osobiście nie przepadam za sklepowymi wędlinami i wolę sama upiec kawałek mięsa lub pieczeń, wtedy wiem, co w niej się znajduje. Mam nadzieję, że również lubicie i sami przygotowujecie domowe mięsa.

Pieczeń z indyka

Składniki:

(na 2 foremki o wymiarach 8 cm x 28 cm x 6 cm)
  • 1500 g mielonego indyka ze skórą
  • 1 papryka czerwona
  • 1 bułeczka pszenna
  • 2 jajka
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki kolendry mielonej
  • 1 łyżka suszonych lub świeżych liści kolendry
  • 1 łyżeczka pieprzu naturalnego
  • 2 łyżeczki soli
  • 3 - 4 łyżki oleju
  • 3/4 szklanki mleka do namoczenia bułeczki

Jak zrobić pieczeń z indyka z papryką?

  1. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na patelni z rozgrzanym olejem.
  2. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
  3. Bułeczkę połamać i namoczyć w mleku.
  4. Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić w drobną kostkę.
  5. Do mięsa dodać jajka, odciśniętą z mleka bułeczkę, sól, pieprz, kolendrę i wystudzoną cebulę. Mięso wymieszać dłonią na gładką masę, na koniec dodać paprykę.
  6. Masę mięsną przełożyć do foremek wyłożonych papierem do pieczenia, docisnąć i wyrównać powierzchnię dłonią lub łyżką namoczoną w wodzie.
  7. Piec w piekarniku nagrzanym (góra-dół) do 180 stopni C przez około 60 minut pod przykryciem z folii aluminiowej. Pod koniec pieczenia na 10 - 15 minut odkryć, aby pieczeń delikatnie się zarumieniła.
  8. Po upieczeniu pieczeń wystudzić w foremce i bez wyjmowania schłodzić w lodówce, aby pieczeń mogła wchłonąć część wytopionego soku.

    Zobacz również: kiełbasa domowa wieprzowo-drobiowa.

Komentarze

  1. Pyszny pasztet, u mnie te dwie foremki szybko by zniknęły :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię mięsko z indyka i chętnie wykorzystam przepis. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł, lubię indyka, więc chętnie się skuszę na taką pieczeń :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajne mięsko do chleba :) Przynajmniej nie zawiera sztucznych dodatków :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię domowe pieczenie, a indyk jest chudy i delikatny, więc to coś w sam raz dla mnie. I już jest co dobrego położyć na kanapeczki :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady