Pleśniak

/ 7

Pleśniak to pyszne ciasto, które koniecznie musicie wypróbować. Ciasto jest umiarkowanie słodkie i po jego zjedzeniu nie mamy uczucia ciężkości. Kruche warstwy jasnego ciasta otaczają warstwę kakaową podkreśloną dżemem z czarnej porzeczki. Delikatna warstwa z białek dodaje uroku i przyjemnie łączy smaki.


Ciasto kruche z kakao i konfiturą

Przepis na ciasto pleśniak pochodzi z pożółkłego już zeszytu, który mam od dawna i kiedyś zastępował mi internet. Przepisy w tym zeszycie nie posiadają podanej wielkości formy, czasu pieczenia ani temperatury, aby więc z nich teraz korzystać, muszę je testować na nowo. Dawniej ciasta były pieczone w prodiżu (metalowa forma z pokrywką podłączoną do prądu, która grzała tylko z góry) lub w duchówce (piekarnik w kuchence opalanej drewnem).

Pleśniak jest dość łatwym do przygotowania ciastem, gdyby nie czas schładzania ciasta powiedziałabym, że nawet szybkim. Ciasto po upieczeniu i wystudzeniu można od razu jeść, chociaż polecam schłodzone, wtedy lepiej się kroi i jest bogatsze w smaku.

Ciasto z konfiturą i pianą z białek

Składniki:

(forma 33 cm x 23 cm x 7 cm)

Ciasto:

  • 200 g masła lub margaryny (schłodzić)
  • 5 żółtek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao naturalnego
  • 3 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 2 łyżki śmietany

Warstwa z białek:

  • 5 białek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • 300 g konfitury z węgierek lub gęstego dżemu z czarnej porzeczki 
  • cukier puder do posypania
Składniki odmierzam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml.

Jak przygotować ciasto pleśniak?

Ciasto:

  1. Mąkę wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym. 
  2. Do mąki dodać żółtka, łyżkę śmietany i masło, które posiekać nożem na mniejsze kawałeczki, po czym zagnieść jednolite zwarte ciasto.
  3. Ciasto podzielić na 3 części, do jednej dodać kakao i łyżkę śmietany, dokładnie wyrobić.
  4. Ciasto z kakao i jedną część białą włożyć na około pół godziny do zamrażarki.
  5. Pozostałą białą część ciasta rozwałkować i wylepić nim wyłożoną papierem do pieczenia formę. Nakłuć ciasto widelcem i wstawić do lodówki na 30 minut. 
  6. Po schłodzeniu spód posmarować konfiturą i zetrzeć na dużych oczkach tarki zamrożone ciasto z kakao, na które wyłożyć ubitą pianę z białek i zetrzeć na niż białą część ciasta.
  7. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym (góra-dół) do 180 stopni C przez 40 minut.
  8. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Warstwa z białek:

  1. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać stopniowo po łyżce cukier.
  2. Ubijać do czasu, aż piana będzie sztywna i lśniąca, po czym dodać mąkę ziemniaczaną i krótko zmiksować.

    Zobacz również:
    szarlotka z pianką.

Komentarze

  1. Ja ściera surowe jabłka. Z konfiturą na pewno jest pyszne ❤

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto smakuje tak samo jak wygląda - świetnie :) W duchówce dobrze piekło się jabłka :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Babcia z niej korzystała, a ciasto polecam, warto zroboć :)

      Usuń
  3. O mniam! Cudowne ciasto <3 Prezentuje się bajecznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię to ciasto, szczególnie, że zawsze się udaje :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady