Pleśniak
Pleśniak to pyszne ciasto, które koniecznie musicie wypróbować. Ciasto jest umiarkowanie słodkie i po jego zjedzeniu nie mamy uczucia ciężkości. Kruche warstwy jasnego ciasta otaczają warstwę kakaową podkreśloną dżemem z czarnej porzeczki. Delikatna warstwa z białek dodaje uroku i przyjemnie łączy smaki.
Przepis na ciasto pleśniak pochodzi z pożółkłego już zeszytu, który mam od dawna i kiedyś zastępował mi internet. Przepisy w tym zeszycie nie posiadają podanej wielkości formy, czasu pieczenia ani temperatury, aby więc z nich teraz korzystać, muszę je testować na nowo. Dawniej ciasta były pieczone w prodiżu (metalowa forma z pokrywką podłączoną do prądu, która grzała tylko z góry) lub w duchówce (piekarnik w kuchence opalanej drewnem).
Pleśniak jest dość łatwym do przygotowania ciastem, gdyby nie czas schładzania ciasta powiedziałabym, że nawet szybkim. Ciasto po upieczeniu i wystudzeniu można od razu jeść, chociaż polecam schłodzone, wtedy lepiej się kroi i jest bogatsze w smaku.
Składniki:
(forma 33 cm x 23 cm x 7 cm)
Ciasto:
- 200 g masła lub margaryny (schłodzić)
- 5 żółtek
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao naturalnego
- 3 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1 łyżka cukru z wanilią
- 2 łyżki śmietany
Warstwa z białek:
- 5 białek
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
- 300 g konfitury z węgierek lub gęstego dżemu z czarnej porzeczki
- cukier puder do posypania
Jak przygotować ciasto pleśniak?
Ciasto:
- Mąkę wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym.
- Do mąki dodać żółtka, łyżkę śmietany i masło, które posiekać nożem na mniejsze kawałeczki, po czym zagnieść jednolite zwarte ciasto.
- Ciasto podzielić na 3 części, do jednej dodać kakao i łyżkę śmietany, dokładnie wyrobić.
- Ciasto z kakao i jedną część białą włożyć na około pół godziny do zamrażarki.
- Pozostałą białą część ciasta rozwałkować i wylepić nim wyłożoną papierem do pieczenia formę. Nakłuć ciasto widelcem i wstawić do lodówki na 30 minut.
- Po schłodzeniu spód posmarować konfiturą i zetrzeć na dużych oczkach tarki zamrożone ciasto z kakao, na które wyłożyć ubitą pianę z białek i zetrzeć na niż białą część ciasta.
- Ciasto piec w piekarniku nagrzanym (góra-dół) do 180 stopni C przez 40 minut.
- Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Warstwa z białek:
- Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać stopniowo po łyżce cukier.
- Ubijać do czasu, aż piana będzie sztywna i lśniąca, po czym dodać mąkę ziemniaczaną i krótko zmiksować.
Zobacz również: szarlotka z pianką.
Ja ściera surowe jabłka. Z konfiturą na pewno jest pyszne ❤
OdpowiedzUsuńZ jabłkami nie robiłam :)
UsuńBardzo lubię to ciasto!
OdpowiedzUsuńCiasto smakuje tak samo jak wygląda - świetnie :) W duchówce dobrze piekło się jabłka :P
OdpowiedzUsuńBabcia z niej korzystała, a ciasto polecam, warto zroboć :)
UsuńO mniam! Cudowne ciasto <3 Prezentuje się bajecznie! :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię to ciasto, szczególnie, że zawsze się udaje :)
OdpowiedzUsuń