Sałatka z jajek i tuńczyka

/ 9

Sałatka z jajek i tuńczyka jest smaczna i zdrowa, gdyż zawiera dużo warzyw, które dostarczą nam potrzebnych witamin i minerałów. Idealna dla osób aktywnych i dbających o zdrowe odżywianie. Sałatki to najlepsze jedzenie, jeśli chodzi o łatwość przygotowania i dobór ulubionych składników. 

Sałatka z tuńczyka i selera naciowego
Sałatkę z jajek i tuńczyka podałam w liściach sałaty rzymskiej, która oprócz walorów wizualnych świetnie uzupełnia również smak sałatki. Sałata rzymska długo zachowuje swoją świeżość i nie musimy się martwić, że zwiędnie i będzie brzydko wyglądała na talerzu.

Jeśli chodzi o ilość majonezu, to osobiście nie lubię sałatek ociekających majonezem i dodaję go bardzo mało. Sałatka zawiera seler naciowy, który nadaje jej soczystości i świeżości. Polecam ją zarówno na przyjęcie, jak i do zabrania w pudełku na lunch do pracy.

Sałatka z tuńczyka, jajek i selera naciowego

Składniki:

(dla 2 - 3 osób)
  • 4 jajka
  • 2 puszki po 185 g tuńczyka w sosie własnym
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 1 średnia papryka czerwona
  • pęczek szczypiorku
  • 2 ogórki kiszone
  • 2 łyżki majonezu
  • sól i pieprz do smaku
  • sałata rzymska do podania

Jak przygotować sałatkę z jajek i tuńczyka?

  1. Jajka ugotować na twardo (8 - 9 minut) i pokroić w drobną kostkę.
  2. Selera umyć i pokroić na dość cienkie i niezbyt duże kawałeczki.
  3. Paprykę umyć, oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić w kostkę.
  4. Ogórki pokroić w drobną kostkę.
  5. Szczypiorek posiekać.
  6. Tuńczyka odsączyć z sosu i połączyć z pozostałymi składnikami, pozostawiając nieco szczypiorku do posypania sałatki. Wymieszać z majonezem i przyprawić do smaku pieprzem i solą. Ilość majonezu dostosować do swoich upodobań.
  7. Sałatę umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Z liści sałaty przeznaczonych do napełnienia sałatką delikatnie odkroić wystający grzbiet, aby liście równo leżały na talerzu. 
  8. Sałatkę w łódeczkach z liści sałaty posypać szczypiorkiem.
Zobacz również: sałatka jarzynowa.

Komentarze

  1. Lubię takie proste sałatki:) Pomysłowy sposób podania :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha, ale chyba już gdzieś, o tym pisałem ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zdrowa sałatka, którą można przygotować w kilka minut. Danie dla niecierpliwych i/lub dbających o figurę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jaka pyszna salatka ja też zapraszam na salatkę

    OdpowiedzUsuń
  5. Sałatki po zimie są wskazane. Z tuńczykiem bardzo lubię ❤

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo ładnie podana !

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady