Zupa z brukselki

/ 5

Smaczna i łatwa do przygotowania zupa z brukselki chętnie jest jedzona w moim domu. Uwielbiamy zupy, gdyż oprócz wspaniałego smaku dodają nam energii, a w chłodne dni również rozgrzewają.


Brukselka w zupie ze śmietaną
Zupy gotuję zazwyczaj na wywarze z mięsa, chociaż ostatnio bardzo przypadła mi do gustu lżejsza wersja z samych warzyw. Do lżejszej wersji zupy dodaję masło, aby mogły się przyswoić witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, E, K). Zupa z brukselki jest lekka i z małą ilością tłuszczu, powinna posmakować osobom lubiącym niezbyt zawiesiste zupy.
Zupa warzywna z brukselką

Składniki:

(na 3 litry zupy)
  • 450 g mrożonej lub świeżej brukselki
  • 1 marchewka
  • mały kawałek korzenia selera
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 średnie ziemniaki
  • 30 - 50 g drobnego makaronu
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1 łyżeczka białego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 1/3 łyżeczki mielonego rozmarynu
  • 2 listki laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka suszonej lub świeżej natki pietruszki 
  • 1 łyżka majeranku
  • sól do smaku (u mnie 2 łyżeczki)
  • 100 ml śmietany 18% do zupy
  • 1 - 2 łyżki masła klarowanego do smażenia


Przygotowanie zupy z brukselki:

  1. Do gotującej się wody wrzucić obrane i drobno pokrojone warzywa (marchewka, seler, ziemniaki), dodać listek laurowy i ziele angielskie.
  2. Obrać cebulę i czosnek, drobno pokroić, podsmażyć na maśle klarowanym i dodać do zupy razem z masłem. Gotować do czasu, aż warzywa będą miękkie.
  3. Dodać do zupy rozmaryn, majeranek, imbir, kminek, suszoną natkę pietruszki (świeżą dodać razem ze śmietaną) i brukselkę. Gotować około 5 - 7 minut (brukselka nie powinna być mocno rozgotowana), po czym dodać makaron i gotować do miękkości makaronu.
  4. Pod koniec wlać śmietanę zahartowaną gorącym płynem z garnka, przyprawić pieprzem i solą do smaku, zagotować.

    Zobacz również: zupa kalafiorowa.

Komentarze

  1. Bardzo dobra zupa :) Lubię brukselkę, zarówno jako dodatek do drugiego dania jak i w zupie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna zupka. Lubię bardzo brukselkę.

    OdpowiedzUsuń
  3. Taka zupka kojarzy mi się z wiosną :)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo lubię brukselkę z pewnością smakowałaby mi taka zupa

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady