Zupa z brukselki
Smaczna i łatwa do przygotowania zupa z brukselki chętnie jest jedzona w moim domu. Uwielbiamy zupy, gdyż oprócz wspaniałego smaku dodają nam energii, a w chłodne dni również rozgrzewają.
Składniki:
(na 3 litry zupy)
- 450 g mrożonej lub świeżej brukselki
- 1 marchewka
- mały kawałek korzenia selera
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 średnie ziemniaki
- 30 - 50 g drobnego makaronu
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1 łyżeczka białego pieprzu
- 1/2 łyżeczki kminku
- 1/3 łyżeczki mielonego rozmarynu
- 2 listki laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 1 łyżeczka suszonej lub świeżej natki pietruszki
- 1 łyżka majeranku
- sól do smaku (u mnie 2 łyżeczki)
- 100 ml śmietany 18% do zupy
- 1 - 2 łyżki masła klarowanego do smażenia
Przygotowanie zupy z brukselki:
- Do gotującej się wody wrzucić obrane i drobno pokrojone warzywa (marchewka, seler, ziemniaki), dodać listek laurowy i ziele angielskie.
- Obrać cebulę i czosnek, drobno pokroić, podsmażyć na maśle klarowanym i dodać do zupy razem z masłem. Gotować do czasu, aż warzywa będą miękkie.
- Dodać do zupy rozmaryn, majeranek, imbir, kminek, suszoną natkę pietruszki (świeżą dodać razem ze śmietaną) i brukselkę. Gotować około 5 - 7 minut (brukselka nie powinna być mocno rozgotowana), po czym dodać makaron i gotować do miękkości makaronu.
- Pod koniec wlać śmietanę zahartowaną gorącym płynem z garnka, przyprawić pieprzem i solą do smaku, zagotować.
Zobacz również: zupa kalafiorowa.
wygląda bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuńBardzo dobra zupa :) Lubię brukselkę, zarówno jako dodatek do drugiego dania jak i w zupie.
OdpowiedzUsuńPyszna zupka. Lubię bardzo brukselkę.
OdpowiedzUsuńTaka zupka kojarzy mi się z wiosną :)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię brukselkę z pewnością smakowałaby mi taka zupa
OdpowiedzUsuń