Ciasteczka z daktylami i wiórkami
Ciasteczka z daktylami i wiórkami kokosowymi to pyszny i zdrowy deser, który jest odpowiedni zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych. Ciasteczka są bezglutenowe i bez dodatku białego cukru. Pyszna i zdrowa przekąska.
Ciasteczka z daktylami wychodzą umiarkowanie słodkie, można więc nie dodawać cukru, gdyż suszone daktyle zazwyczaj są dość słodkie. Moje daktyle jednak nie były bardzo słodkie i w połączeniu z mąką kokosową i kakao, masa była mało wyraźna w smaku, dodałam więc nieco cukru trzcinowego.Ciasteczka z daktylami i wiórkami kokosowymi zaraz po upieczeniu są miękkie i łatwo się łamią, dlatego trzeba je najpierw wystudzić i dopiero zdejmować z papieru do pieczenia. Czas pieczenia dopasować do grubości ciastek. Ciasteczek zbyt dużych nie robić, gdyż są bardzo sycące i wystarczy jedno, aby zaspokoić apetyt na coś słodkiego. Idealna zdrowa przekąska do kawy lub herbaty.
Przygotowując ciastka z suszonych daktyli ilość płynu, należy dopasować do stopnia chłonności mąki kokosowej i wiórków kokosowych, aby masa nie była ani zbyt rzadka, ani zbyt gęsta.
Przepis na ciasteczka z daktylami i wiórkami:
(na około 25 sztuk)- 200 g suszonych daktyli
- 150 g mąki kokosowej
- 50 g wiórków kokosowych
- 100 g masła
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- łyżka kakao naturalnego
- woda lub mleko do namoczenia daktyli
Jak przygotować ciasteczka z daktyli i wiórków kokosowych?
- Daktyle zalać gorącą wodą lub mlekiem i pozostawić na około 40 minut, aby zmiękły. Następnie rozdrobnić je blenderem dodając kakao i kilka łyżek płynu po moczeniu daktyli.
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem, dodać posiekane masło i jajka. Dodać do mąki najpierw rozmoczone daktyle, a później w zależności od konsystencji masy stopniowo płyn po ich moczeniu i zagnieść ciasto. Ciasto powinno mieć konsystencję, z której można zrobić ciasteczka wielkości piłeczek do ping-ponga. Ciasteczka spłaszczyć z góry i nakłuć w kilku miejscach widelcem.
- Ciasteczka ułożyć na blaszkę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasteczka zbyt mocno nie rosną, można więc dużych odstępów między nimi nie zostawiać.
- Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C przez około 23 minuty.
- Po upieczeniu ciasteczka są dość miękkie i mogą się kruszyć, dlatego należy zdjąć z blaszki razem z papierem i wystudzić.
- Ciasteczka po wystudzeniu są dobre same w sobie, ale jeśli ktoś chce, to może polać je odrobiną gorzkiej czekolady.
Zobacz również: ciasteczka z płatków ryżowych.
Lubię daktyle, są bardzo słodkie.Fajne ciasteczka!
OdpowiedzUsuńNarobiłaś mi ochoty na Twoje ciasteczka. Piękne i wyrośnięte :)
OdpowiedzUsuńŚwietne zdrowe ciasteczka z moimi ulubionymi wiórkami kokosowymi. Chętnie sie jednym poczęstuję..., albo dwoma :))
OdpowiedzUsuńco zrobić z daktylami? połączyć z mąką i dodatkami w jakiejś fazie czy piec osobno? :D
OdpowiedzUsuńRozmoczone i rozdrobnione daktyle dodać do pozostałych składników i zagnieść masę na ciasteczka. Daktyle dodać do mąki najpierw, a później w zależności od konsystencji masy stopniowo płyn po ich moczeniu.
UsuńW przepisie również już doprecyzowałam sposób wykonania :)