Guacamole
Guacamole to świetna przekąska imprezowa, szczególnie przyjemnie smakuje z grillowanym mięsem. Lekko pikantna, a zarazem orzeźwiająca pasta idealnie pasuje do tortilli oraz świeżego pieczywa.
Guacamole najlepsze jest z awokado Hass, jednak nie zawsze można je kupić. Wygląd i smak awokado zależy od jego rodzaju i stopnia dojrzałości. Do przygotowania guacamole awokado musi być dojrzałe, inaczej pasta nie będzie smaczna.
Guacamole pochodzi z kuchni meksykańskiej i jest dość ostre. U mnie jednak ostrość jest umiarkowana i wszystkie smaki są ze sobą zrównoważone. Ilość cebuli i ostrej papryczki najlepiej dostosować do swoich upodobań. Awokado do guacamole wystarczy rozgnieść widelcem, pasta nie musi być jednolita.
Uwielbiam awokado i wykorzystuję je nawet do deserów. Guacamole obecnie zajmuje 1 miejsce wśród past ze względu na łatwość przygotowania i cudowny smak. Mam nadzieję, że również lubicie takie połączenie.
Składniki:
(na 2 porcje)
- 2 dojrzałe awokado
- 1/2 cebuli czerwonej
- papryczka chili
- ząbek czosnku
- sok z 1/2 limonki
- kilka gałązek kolendry
- sól
- pieprz świeżo mielony
Jak zrobić guacamole?
- Dojrzałe awokado rozgnieść widelcem i skropić sokiem z limonki.
- Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, wymieszać z odrobiną soli.
- Papryczkę oczyścić z pestek i bardzo drobno pokroić.
- Kolendrę posiekać.
- Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać.
- Wszystkie składniki wymieszać i doprawić do smaku pieprzem i solą. Papryczkę dodawać stopniowo, gdyż każdy ma inną tolerancję ostrości.
- Guacamole świetnie smakuje podane z tortillą lub świeżym pieczywem. Dobrze również pasuje do grillowanego mięsa.
Zobacz również: sałatka z awokado i ogórka.
Znam guacamole i bardzo mi smakuje ;-)
OdpowiedzUsuńJa też lubię guacamole w wersji na ostro. Uwielbiam pikantne smaki :P
OdpowiedzUsuńLubię ostre dodatki do grilla. Pozdrawiam gorąco ❤
OdpowiedzUsuńDodaję trochę pomidorka bez skórki i czosnek Też pycha
OdpowiedzUsuń