Klopsiki z indyka w sosie koperkowym
Klopsiki z indyka w sosie koperkowym to najłatwiejsze do przygotowania danie obiadowe. Klopsiki są aromatyczne, mięciutkie, zanurzone w delikatnym sosie z dużą ilością koperku. Idealny posiłek na szybki obiad, który odpowiedni jest również dla dzieci.
Czym różnią się klopsiki od pulpetów?
Według mnie chyba tylko tym, że klopsiki przed duszeniem są obsmażane, a pulpety nie, ale to jest moja ocena. Pulpeciki mogą stanowić samodzielne danie lub mogą być dodawane do zup, klopsiki zaś są duszone i najczęściej podawane z sosem. Klopsiki lub pulpeciki można zrobić z mięsa wieprzowego lub drobiowego, a także z ryb.Moje klopsiki zrobione są z mielonego mięsa indyka i duszone w sosie koperkowym. Klopsiki koniecznie trzeba obsmażyć, wtedy zachowają soczystość i zbyt długo ich nie dusić, gdyż indyk jest delikatny. Według mnie najlepiej smakują z tłuczonymi ziemniakami lub grubą kaszą jęczmienną. Klopsiki z indyka w sosie koperkowym są bardzo delikatne i lekkostrawne, dlatego często przygotowuję je na obiad latem.
Składniki:
(na około 20 sztuk)
- 1 kg mięsa mielonego z indyka
- 1 bułeczka pszenna
- 1 jajko
- średnia cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 spore wiązki koperku
- mała wiązka natki pietruszki
- łyżeczka pieprzu naturalnego
- łyżka pieprzu ziołowego
- 2 łyżeczki kolendry
- 2 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki śmietany do zupy
- mleko do namoczenia bułeczki
- 6 łyżek mąki pszennej
- 2 - 3 łyżki tłuszczu do smażenia
Jak zrobić klopsiki z indyka w sosie koperkowym?
- Bułeczkę połamać i zalać mlekiem, aby zmiękła.
- Cebulę i czosnek bardzo drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę.
- Koperek i pietruszkę posiekać. Pietruszkę i 1/2 część koperku dodać do mięsa, a pozostały zostawić do sosu.
- Do mięsa dodać czosnek i cebulę, jajko, odciśniętą z mleka bułkę, koperek, pietruszkę, pieprz naturalny, łyżeczkę kolendry, sól i 2 łyżki mąki. Jeśli masa jest zbyt rzadka i trudno formować klopsiki, należy dodać jeszcze łyżkę lub dwie mąki, jednak nie powinny być zbyt twarde.
- Z masy formować klopsiki wielkości piłeczki do pingponga i obtoczyć w mące.
- Klopsiki obsmażyć z obu stron na dobrze rozgrzanym tłuszczu.
- Następnie włożyć jeden obok drugiego do głębokiej patelni lub garnka i zalać litrem wrzącej wody lub bulionu warzywnego, dusić pod przykryciem około 20 minut. Można odrobiną wrzątku opłukać patelnię (zabierze smak), w której obsmażane były klopsiki i dodać do naczynia z klopsikami, jeśli oczywiście nie była ona zbyt mocno przypalona.
- Dodać pieprz ziołowy i łyżeczkę kolendry oraz koperek pozostawiając nieco do posypania klopsików na talerzu. Dodać również zahartowaną gorącym płynem z garnka śmietanę, delikatnie wymieszać i gotować około 5 minut bez przykrycia, aby płyn się zredukował. Doprawić do smaku solą i ewentualnie pieprzem.
- Podawać z tłuczonymi ziemniakami lub kaszą.
proste i smaczne danie :)
OdpowiedzUsuńSos koperkowy kojarzy mi się z wiosną! Kradnę przepis ;)
OdpowiedzUsuńMam ochotę spróbować takiego klopsika, bo wyglądają bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńPyszne klopsiki, czuję ich zapach i smak , mniamm.
OdpowiedzUsuńSmaczne i delikatne, pycha :)
OdpowiedzUsuńJak młody się urodzi, będę musiała przerzucić się na takie dania, na pewno skorzystam ;)
OdpowiedzUsuń