Schab w sosie cebulowo-chrzanowym

/ 6

Aromatyczny i wyraźny w smaku duszony schab w sosie cebulowo-chrzanowym. Idealne danie na łatwy i szybki do przygotowania obiad, który na pewno posmakuje osobom lubiącym dobrze przyprawione mięso.

Schab duszony w cebuli z chrzanem

Schab wieprzowy w sosie to często spotykany posiłek w niemalże każdym domu. U mnie danie wyróżnia się ze względu na dodany do sosu chrzan, który przyjemnie zaostrza smak.

Kupując schab, wybierajcie raczej mniejsze kawałki, wtedy będziecie pewni, że nie pochodzi on ze starej sztuki. Młode mięso jest smaczniejsze, szybciej daje się przetworzyć i po przyrządzeniu jest delikatne i kruche.

Schab w sosie cebulowo-chrzanowym najlepiej smakuje podany z ziemniakami lub kaszą jęczmienną.
Schab wieprzowy w sosie z cebuli

Składniki:

  • 1 kg schabu wieprzowego 
  • 2 duże cebule 
  • 3 ząbki czosnku 
  • 2 - 3 łyżki chrzanu 
  • 2 łyżki majeranku 
  • 2 łyżeczki tymianku 
  • 1 łyżeczka estragonu 
  • 1 łyżeczka chili lub papryki ostrej 
  • 2 łyżki pieprzu ziołowego 
  • sól 
  • 5 łyżek mąki pszennej 
  • olej do smażenia 

Przygotowanie schabu w sosie cebulowo-chrzanowym: 

  1. Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę i lekko podsmażyć. 
  2. Schab umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na 1 - 1,5 cm plastry, które można delikatnie roztłuc tłuczkiem. Białe otoczki wokół plastrów ponacinać nożem, wtedy podczas smażenia i duszenia plastry mięsa będą równe i nie zawiną się do góry. 
  3. Mięso obtoczyć w mące i krótko obsmażyć z każdej strony. 
  4. Obsmażone mięso układać warstwami w głębokiej patelni lub garnku z grubym dnem, przyprawiać solą i przyprawami. Na każdy plaster przyprawionego mięsa położyć cebulę. Chrzan rozmieszać z odrobiną wody i polać nim mięso. Patelnię po smażeniu mięsa opłukać gorącą wodą, którą wlać do mięsa i uzupełnić gorącą wodą, aby całe mięso było nią pokryte. 
  5. Dusić pod przykryciem około 60 - 70 minut, aż mięso będzie miękkie. Co pewien czas zamieszać, aby mięso nie przywarło do naczynia. Pod koniec odkryć na około 5 - 10 minut, aby zredukować płyn. Jeśli lubicie bardziej gęste sosy, należy w 1/4 szklanki zimnej wody rozmieszać łyżeczkę mąki pszennej, wlać do mięsa i zagotować. 
  6. Podawać z tłuczonymi ziemniakami lub kaszą. 

Zobacz również: schab pieczony z grzybami.

Komentarze

  1. pysznie wygląda to mięso

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawa propozycja - takiego sosu jeszcze nie próbowałem robić sam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak dla mnie to pyszny obiad klasyk ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super pomysł na podanie ziemniaków. Danie jak z restauracji :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Po grillowaniu chętnie zjadłbym takie mięso w sosie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Polska klasyka, nikt się nie oprze!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady