Szparagi z jajkiem w papryce
Szparagi z jajkiem w papryce to zdrowe, lekkie, a zarazem sycące danie na szybki obiad. Wykorzystując sezon na szparagi, warto sprawić przyjemność i podać taki posiłek na śniadanie lub lekki wiosenny obiad. Przepis na szparagi z jajkiem jest mało wymagającym daniem i łatwym do przygotowania.
Szparagi z jajkiem w papryce warto zrobić na szybki obiad, gdyż o tej porze roku są najsmaczniejsze. W sklepie wybierajmy szparagi niezbyt grube, wtedy będą one młode i w przypadku zielonych nie trzeba będzie ich obierać. Należy zwrócić również uwagę, czy szparagi są świeże i nie mają suchych końców. Najlepiej, gdy w wiązce są one równej grubości, wpływa to na równomierne późniejsze ich gotowanie.Polecam przepis na szparagi z dodatkiem jajka w papryce, gdyż są zdrowe, łatwo się je robi i rewelacyjnie smakują. Jajka sadzone usmażyłam w papryce, co dodało daniu uroku i wprowadziło dodatkowy smak na talerzu. Szparagi można posypać parmezanem lub innym żółtym długodojrzewającym serem.
Przepis na szparagi z jajkiem w papryce:
(2 porcje)
- 500 g zielonych szparagów (wiązka)
- duża papryka czerwona
- 4 jajka od kury z wolnego chowu
- 30-50 g sera żółtego długodojrzewającego
- 1/2 łyżeczki cukru i 1/2 łyżeczki soli do gotowania
- sól i pieprz do smaku
- łyżka masła klarowanego do smażenia
Jak przygotować szparagi z jajkiem w papryce?
- Odłamać twarde końce szparagów, to jest około 1/3 ich długości. Pozostałą część umyć, związać delikatnie sznureczkiem i wstawić do gotującej się wody z solą i cukrem tak, aby ich główki wystawały ponad powierzchnię wody. Główki są bardzo delikatne i wystarczy im para z gotującej się wody.
- Gotować około 5 - 8 minut, w zależności od grubości szparagów. Szparagi należy wyjąć z wody al'dente, zanim będą całkowicie miękkie, gdyż dojdą jeszcze na talerzu. Szparagi można również przygotować na parze, skracając o parę minut czas gotowania.
- Ciepłe szparagi posypać tartym serem.
- Z papryki wyjąć gniazdo nasienne i pokroić ją w 0,5 - 1 cm krążki w zależności, jak duże mamy jajka. Zbyt cienkich krążków nie robić, gdyż podczas smażenia może wypłynąć białko.
- Na dobrze rozgrzaną patelnię z masłem kłaść paprykę i po chwili wbijać w jej środek jajko. Patelnię na chwilę przykryć pokrywką, wtedy szybciej zetnie się białko, a środek pozostanie płynny. Osobiście wolę, gdy żółtko również zaczyna delikatnie gęstnieć i zazwyczaj jajka przeznaczone dla mnie przytrzymuję na patelni odrobinę dłużej. Oczywiście, jajka sadzone zrobić tak, jak lubicie najbardziej.
- Jajka po usmażeniu przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Zobacz również: sałatka brokułowa z fasolką szparagową.
Bardzo fajny pomysł z tymi jajkami w papryce :-)
OdpowiedzUsuńSmaczne danie ❤
OdpowiedzUsuńBardzo smaczny, zdrowy i kolorowy pomysł na śniadanie :)
OdpowiedzUsuń