Ciasto z czereśniami i mascarpone
Ciasto z czereśniami i mascarpone to pyszny i mało skomplikowany deser na lato. Delikatny kakaowy biszkopt przełożony galaretką z czereśniami, a z wierzchu krem z mascarpone i soczyste borówki. Pyszne ciasto jest o umiarkowanej słodyczy i po prostu rozpływa się w ustach.
Pyszne ciasto przygotowałam z dodatkiem soczystych czereśni, które w tym roku są wyjątkowo słodkie i smaczne. Czereśni zbyt mocno nie gotowałam, aby pozostały kawałeczki owoców. Jak już wspomniałam, ciasto jest umiarkowanie słodkie, jeśli lubicie słodkie wypieki, należy zwiększyć ilość cukru zarówno w biszkopcie, jak i kremie.
Ciasto najlepiej smakuje na następny dzień po zrobieniu, gdyż jest bardziej wilgotne. Jeśli wstawiacie je do lodówki, zabezpieczcie znajdujące się w niej aromatyczne potrawy typu np. palcówka, gdyż kremy ze śmietaną bardzo chłoną zapachy i krem będzie miał posmak kiełbasy.
Składniki na ciasto z czereśniami:
( na formę o wymiarach 34 cm x 24 cm x 7 cm)
Biszkopt:
- 7 jajek (L)
- szklanka drobnego cukru
- 3 łyżki śmietany 18%
- szklanka mąki pszennej typ 450
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao lub karobu (u mnie karob)
Krem z mascarpone:
- 250 g serka mascarpone
- 400 ml śmietany 30% (schłodzić)
- 8 łyżek cukru pudru
- łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
Czereśnie z galaretką:
- 500 g dojrzałych czereśni
- 2 galaretki cytrynowe
- łyżka soku z cytryny
- 6 - 8 łyżek cukru trzcinowego
Dodatkowo:
- 250 g borówki amerykańskiej
Przygotowanie ciasta z czereśniami i mascarpone:
Ciasto:
- Białka oddzielić od żółtek i ubić z nich sztywną i lśniącą pianę. Ubijając białka stopniowo dodawać cukier i miksować do całkowitego rozpuszczenia.
- Pod koniec dodawać po jednym żółtku i śmietanę, miksować tylko do połączenia się składników.
- Na koniec dodać kakao lub karob, przesianą z proszkiem mąkę i delikatnie wymieszać, aby nie było grudek suchej mąki. Można mieszać przez chwilę mikserem na wolnych obrotach.
- Ciasto włożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w nagrzanym (góra-dół) do 170 stopni C piekarniku przez 29 minut (do suchego patyczka).
- Ciasto wystudzić i przekroić w poprzek na dwie części, które przełożyć lekko tężejącą galaretką z czereśniami.
- Wierzch ciasta pokryć kremem i udekorować borówkami.
- Wstawić najlepiej na 12 godzin do lodówki.
Krem z mascarpone:
- Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, pod koniec dodawać po łyżce mascarpone.
- Miksować tylko do połączenia się składników.
- Krem wyłożyć na ciasto.
Czereśnie z galaretką:
- Czereśnie umyć, wydrylować, włożyć z cukrem i sokiem z cytryny do garnuszka i gotować około 10 - 15 minut, aż puszczą sok. Jeśli soku jest mało, należy dodać wrzącej wody, aby płynu z owocami było około 800 - 900 ml i zagotować. Ilość cukru dostosować do stopnia kwaśności czereśni.
- Po zagotowaniu czereśnie zdjąć z palnika i wsypać galaretki, mieszać do rozpuszczenia się galaretek.
- Masę wystudzić i lekko tężejącą przełożyć ciasto.
Zobacz również: torcik wiśniowo-czekoladowy.
Bardzo lubie takie ciasta :) Mega pychotka :)
OdpowiedzUsuńapetyczne ciasto
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasta z masą
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda świetnie, sam wygląd zachęca do spróbowania :)
OdpowiedzUsuńO rety ! ale narobiłaś mi ochoty :)
OdpowiedzUsuńŚwietne ciasto! Super się prezentuje i na pewno jest przepyszne!
OdpowiedzUsuńSmakowicie się prezentuje,zrobię z wiśniami ,chyba też się sprawdzą w tym przepisie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, z wiśniami może być jeszcze smaczniejsze :)
Usuńoj zjadłabym nie kawałek a dwa :D
OdpowiedzUsuń