Curry z imbirem i kurczakiem
Curry z imbirem i kurczakiem to pyszny, zdrowy i szybki obiad. Wystarczy do tego miseczka ugotowanego ryżu i mamy bardzo smaczne danie jednogarnkowe. Curry jest bardzo pożywne i świetnie smakuje, dobrze wygląda na talerzu i cudownie pachnie. Przepis na curry, które rewelacyjnie rozgrzewa.
Curry z imbirem i kurczakiem to smak kuchni azjatyckiej, która bez aromatycznych i pikantnych przypraw nie istnieje. W moim daniu wykorzystałam świeży imbir, chili, kurkumę i gotową mieszankę curry w proszku, którą można zastąpić również pastą curry.Curry najlepiej wychodzi z dodatkiem mleczka kokosowego, u mnie jednak tym razem curry jest ze śmietanką 30%, która również bardzo dobrze zatrzymuje smak i aromat przypraw. Uwielbiam smak curry i często je przygotowuję. Przepis na curry czasami modyfikuję, robiąc je z różnymi dodatkami. Curry idealnie sprawdza się na szybki obiad, takie pyszne i łatwe do przygotowania danie jednogarnkowe.
Przepis na curry z imbirem i kurczakiem:
(5 - 6 porcji)- 1 kg piersi kurczaka
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 małe marchewki
- 7 cm świeżego imbiru
- 2 pomidory
- puszka kukurydzy
- 3 goździki
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 - 3 łyżki curry w proszku
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- łyżeczka kolendry
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki chili
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki soku z limonki
- 200 ml śmietany 30%
- sól do smaku
- 3 łyżki oleju do smażenia
- szczypiorek do podania
Jak zrobić curry z imbirem i kurczakiem?
- Kurczaka pokroić na mniejsze kawałki i wymieszać z sosem sojowym, łyżką curry i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, odstawić na 20 minut.
- W woku lub głębokiej patelni rozgrzać olej i zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, po czym dodać obrany i pokrojony w małe słupki imbir, chwilę podsmażyć.
- Do cebuli i imbiru dodać obraną i pokrojoną marchewkę, a następnie włożyć kurczaka i smażyć pod przykryciem około 15 minut, następnie dodać goździki, kurkumę, pozostałe curry, kolendrę, chili i cynamon.
- Po około 10 minutach sprawdzić, czy kurczak jest miękki i dodać pokrojone w kostkę pomidory, a po chwili odsączoną kukurydzę, gotować około 5 minut.
- Dodać śmietanę i doprawić do smaku pieprzem, solą i sokiem z limonki, przez chwilę gotować.
- Najlepiej podawać z ugotowanym ryżem lub makaronem ryżowym. Przed podaniem posypać szczypiorkiem.
Zobacz również: curry z kurczaka ze szpinakiem.
Fajny obiad, uwielbiam ten słoneczny kolor curry :)
OdpowiedzUsuńPołączenie idealne i bardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie pikantne dania..., a potem lody na deser ;))
OdpowiedzUsuńLody to podstawa ;)
UsuńPysznie wygląda, zjadła bym chętnie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam curry:)
OdpowiedzUsuńmoje smaki
OdpowiedzUsuń