Schab pieczony w musztardzie
Delikatny i przyjemnie wilgotny schab pieczony w musztardzie można podać zarówno na ciepło na obiad, jak i na zimno na kanapki. Aromat i smak schab uzyskał dzięki musztardzie francuskiej, a pieczenie w rękawie dodatkowo go zatrzymało i nie pozwoliło wyschnąć mięsu. Idealna wędlina na kanapki to schab z rękawa do pieczenia.
Największym problemem, jeśli chodzi o pieczenie schabu, jest jego zbyt mocne wysychanie. Jest wiele sposobów, aby temu zapobiec, ale ja mam najprostszy i chyba najmniej pracochłonny.
Przepis na schab pieczony w musztardzie:
- 1,5 kg schabu wieprzowego
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 3 - 4 łyżki musztardy francuskiej
- 2 łyżeczki miodu naturalnego
- łyżka soku z cytryny lub limonki
- 2 łyżki oliwy
- pieprz świeżo mielony
- 3 - 4 łyżeczki soli
Dodatkowo: - rękaw do pieczenia
- Schab umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, białą skórkę delikatnie ponacinać w kratkę ostrym nożem. Nacięcie zapobiega pękaniu i zwijaniu się mięsa podczas pieczenia.
- Mięso natrzeć solą i pieprzem z każdej strony i odstawić na chwilę, aby sól nieco się roztopiła.
- Wymieszać musztardę z miodem, sokiem z cytryny i oliwą. Marynatą posmarować dokładnie cały schab i włożyć do rękawa do pieczenia, pozostawiając z obu stron tyle folii, aby można było ją związać.
- Mięso w rękawie obłożyć plasterkami cebuli i czosnku, rękaw związać i z góry nożyczkami lub ostrą wykałaczką zrobić 2 - 3 małe dziurki. Przygotowany schab położyć na blaszkę z piekarnika i odstawić na godzinę, aby mięso nabrało smaku.
- Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C około 55 - 60 minut. Po upieczeniu pozostawić w piekarniku około 15 minut, aby mięso doszło i zatrzymał się proces pieczenia.
- Jeśli schab będzie podany na ciepło, można z wytopionego soku po doprawieniu i zmiksowaniu upieczonej cebuli i czosnku (jeśli nie są mocno zapieczone) zrobić sos. Sos zagęścić dodając 2 - 3 łyżki śmietany 30%, oczywiście chwilę gotować.
- Po wystudzeniu schab świetnie sprawdza się jako wędlina na kanapki. Jeśli ma być na kanapki, należy wystudzić go bez rozcinania rękawa.
Zobacz również: schab pieczony w rękawie.
Tak przyprawiony i upieczony schab z pewnością smakuje rewelacyjnie :) Również polecam rękaw, to prosta i skuteczna metoda.
OdpowiedzUsuńWspaniały pomysł na pieczenie schabu. Bardzo apetycznie wygląda ❤
OdpowiedzUsuńTakie obiadki to ja lubię
OdpowiedzUsuńUwielbiam pieczony schabik :)
OdpowiedzUsuńw takiej wersji nie robiłam, będę musiała spróbować
OdpowiedzUsuńPolecam, u mnie wszystkim smakuje :)
UsuńRewelacyjny schabik :) Mniam...
OdpowiedzUsuńPyszny! Idealny i na obiad, i na kanapkę :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie zrobiłam, czekam na efekt, ale pachnie smakowicie 😁
OdpowiedzUsuń