Tarta bez pieczenia z borówkami
Tarta bez pieczenia z borówkami to najszybsze i najłatwiejsze ciasto, które warto przygotować latem na deser. Tarta składa się z kilku prostych składników, a smakuje wybornie.
Moja tarta jest z borówkami, ale można je zastąpić malinami, truskawkami lub innymi niezbyt kwaśnymi owocami. Spód do ciasta zrobiłam z herbatników, masła i czekolady w proporcjach, jak na mój gust idealnych, gdyż schłodzona tarta nie kruszy się i dobrze się kroi. Krem to połączenie serka mascarpone z bitą śmietaną i wanilią.
Pyszne ciasto do przygotowania bez pieczenia na łatwy i prosty deser. Serdecznie polecam, gdyż smakuje wspaniale i zrobicie ten smakołyk bez trudu.
Pyszne ciasto do przygotowania bez pieczenia na łatwy i prosty deser. Serdecznie polecam, gdyż smakuje wspaniale i zrobicie ten smakołyk bez trudu.
Składniki:
(forma do tarty o średnicy 28 cm, u mnie silikonowa)
Spód do tarty:
- 150 g herbatników kakaowych
- 100 g masła
- 100 g czekolady deserowej z 50% kakao
Krem do tarty:
- 250 g serka mascarpone
- 300 ml śmietany 30% (schłodzić)
- 6 - 7 łyżek cukru pudru
- laska wanilii
Dodatkowo:
- 250 g dojrzałej borówki amerykańskiej
Do odmierzania użyłam łyżki - 15 ml.
Jak przygotować tartę bez pieczenia?
- Borówki umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.
- Czekoladę połamać na mniejsze kawałki i rozpuścić razem z masłem w misce na garnku z wrzącą wodą. Miska nie powinna dotykać lustra wody, a podczas rozpuszczania cały czas czekoladę mieszać. Powinna powstać płynna jednolita konsystencja. Można czekoladę i masło rozpuścić również w mikrofalówce, ustawiając ją odpowiednio do wagi na program rozmrażanie. Po wyjęciu z mikrofali masę mieszać tak długo, aż będzie jednolita.
- Herbatniki bardzo drobno pokruszyć w blenderze i połączyć z płynną masą czekoladową i mieszać do czasu, aż powstanie struktura mokrego piasku.
- Masą wyłożyć spód i boki foremki, najlepiej łyżeczką lub palcami dokładnie wyrównać i docisnąć, aby nie było pustych przestrzeni. Foremkę wstawić do lodówki do czasu przygotowania kremu.
- Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem (uważać, aby nie przebić, bo się rozwarstwi), pod koniec miksując na wolnych obrotach, dodawać po łyżce serek mascarpone i wyjęte z laski wanilii ziarenka. Ilość cukru dopasować do swoich upodobań, u mnie jest umiarkowanie słodka.
- Na zastygnięty spód z czekolady wyłożyć krem i położyć na nim osuszone owoce. Nie polecam wykładania na krem mokrych lub przekrojonych owoców, gdyż krem zrobi się wodnisty i nie będzie trzymał formy.
- Tartę wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny, aby zastygła.
Zobacz również: tarta z ananasem.
W kuchni gorąco, więc takie ciasta zawsze mile widziane...
OdpowiedzUsuńMniam! Bardzo chętnie zjadłabym kawałek takiej tarty :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam tarty :) Twoja na pewno smakuje rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam tarty na herbatnikach...
OdpowiedzUsuńPyszności :) szczególnie ten krem mniamm :)
OdpowiedzUsuńBardzo podoba mi się ta tarta, delikatna, pyszna - tylko się delektować :)
OdpowiedzUsuńale smakowitości
OdpowiedzUsuńRewelacyjna tarta!!!
OdpowiedzUsuńProsto i pysznie, idealny przepis na gorąco lato :)
OdpowiedzUsuńTarty z borówkami jeszcze nie jadłam musi być przepyszna
OdpowiedzUsuńTo prawda, tarta jest pyszna i łatwo się ją robi 😊
OdpowiedzUsuńczy można wyłożyć na tartę mrożone borówki? mam ich dużo zamrożonych, wolałabym nie kupować świeżych
OdpowiedzUsuńZ mrożonymi borówkami nigdy nie robiłam. Proszę wypróbować, ale borówki proponuję dodawać dopiero przed podaniem, aby do kremu nie dostała się woda z rozmrażających się owoców. Zamrożone borówki dość szybko rozmrażają się, można więc układać je bez wcześniejszego rozmrażania, ale jednak tuż przed podaniem.
Usuń