Truskawki zapiekane z kokosem
Bardzo szybki i łatwy do zrobienia deser z truskawek. Truskawki zapiekane z kokosem nie wymagają od nas dużo pracy. Bardzo smaczny i niezbyt słodki deser, który zaspokoi ochotę na coś słodkiego latem.
W tym deserze ilość cukru należy dopasować do swoich upodobań i stopnia kwaśności owoców. Delikatnie postępować również z mąką kokosową, gdyż jest bardzo chłonna i zbyt duża jej ilość sprawi, że deser może być mało soczysty. Zamiast truskawek można użyć innych owoców np. malin, brzoskwiń lub czereśni, aby były tylko soczyste.
Ostatnio zapiekałam truskawki i czereśnie, obie wersje bardzo smakowały. Uwielbiam takie szybkie desery z owocami. Jeśli nie macie kokilek, można wykorzystać do tego celu zwykłą formę do ciasta, którą najlepiej wyłożyć papierem do pieczenia.
Ostatnio zapiekałam truskawki i czereśnie, obie wersje bardzo smakowały. Uwielbiam takie szybkie desery z owocami. Jeśli nie macie kokilek, można wykorzystać do tego celu zwykłą formę do ciasta, którą najlepiej wyłożyć papierem do pieczenia.
Składniki:
(na 6 kokilek o średnicy 9 cm i wysokości 4,5 cm)
- 300 - 400 g truskawek
- 6 łyżek śmietany 30% lub masła
- 12 łyżeczek cukru trzcinowego
- 6 łyżeczek mąki kokosowej
- 6 łyżek wiórków kokosowych
- 6 łyżeczek cukru z prawdziwą wanilią (opcjonalnie)
Jak zrobić truskawki zapiekane z kokosem?
- Truskawki oczyścić, umyć i osuszyć na ręczniku papierowym.
- Owoce przekroić na 4 części i ułożyć ciasno na dnie kokilek. Truskawki posypać cukrem i mąką kokosową, a na niej ułożyć śmietanę lub wiórki masła. Mąki kokosowej zbyt dużo nie dodawać, gdyż deser będzie mało soczysty.
- Wierzch posypać cukrem waniliowym i wiórkami kokosowymi. Ilość cukru dostosować do stopnia kwaśności owoców.
- Zapiekać w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C przez 25 - 30 minut. Jeśli wierzch zbyt szybko się zapieka przykryć papierem do pieczenia.
- Deser dobrze smakuje na ciepło, jak i po wystudzeniu. Można podać go dodatkowo z odrobiną ubitej śmietany i świeżymi owocami.
Brzmi bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńRobiłam zapiekane pod zwykłą kruszonką, te z kokosem też muszą smakować bosko! :)
OdpowiedzUsuńJakie pyszności :) Aż ślinka leci :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię słodkości i chętnie spróbuję takiego deserku :)
OdpowiedzUsuńPoproszę o jedną kokilkę ❤
OdpowiedzUsuńPrzepyszny deserek <3 :)
OdpowiedzUsuńAle to musi być pyszne połączenie! Świetny pomysł na prosty w przygotowaniu deser na co dzień :)
OdpowiedzUsuń