Zupa gulaszowa z cukinią
Treściwa zupa, która z powodzeniem może zastąpić drugie danie. Aromatyczna i bardzo esencjonalna zupa gulaszowa z cukinią jest bardzo smacznym daniem jednogarnkowym na dość szybki obiad.
Mięso gotuje się w pachnącym ziołami sosie z dodatkiem małej ilości wody, dlatego jest mięciutkie i bogate w smaku. Do zupy gulaszowej użyłam niezbyt tłustej łopatki wieprzowej, która po ugotowaniu wręcz rozpływa się w ustach. Zupę gulaszową najlepiej gotować w jak najmniejszej ilości wody, tylko tyle, aby pokrywała mięso. Zupa z podanymi przyprawami jest lekko pikantna, jeśli więc ktoś lubi ostrzejsze dania, to może dodać jeszcze ostrej papryki.
Składniki na zupę gulaszową:
(6 - 8 porcji)
- 1 kg łopatki wieprzowej
- duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- duża marchewka
- średnia cukinia
- puszka pomidorów krojonych bez skóry
- puszka fasoli
- mała wiązka koperku lub natki pietruszki
- 2 listki laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 2 łyżki majeranku
- łyżeczka tymianku
- łyżeczka mielonego kminku
- łyżeczka oregano
- łyżeczka cząbru
- łyżka pieprzu ziołowego
- łyżeczka pieprzu naturalnego
- łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
- 2,5 łyżeczki soli
Przygotowanie zupy gulaszowej z cukinią:
- Łopatkę umyć, pokroić i włożyć do garnka z litrem gotującej się wody. Dodać ziele angielskie i listek laurowy, gotować pod przykryciem około 60 minut. Gdy mięso zacznie się gotować, należy zdejmować powstający na powierzchni szum.
- Po około 20 minutach do mięsa dodać obraną i pokrojoną marchewkę oraz obraną i drobno pokrojoną cebulę i czosnek.
- Gdy mięso i marchewka będą miękkie dodać przyprawy, cukinię, odsączoną i opłukaną fasolę, a po około 5 minutach pomidory i posiekany koperek lub pietruszkę. Gotować jeszcze przez kilka minut i ewentualnie doprawić do smaku pieprzem i solą.
- Zupa gulaszowa dobrze smakuje podana z chrupiącym pieczywem.
Zobacz również: gulasz po meksykańsku.
Wygląda bardzo apetycznie :) Cukinię bardzo lubię, więc z chęcią wypróbuję taką zupkę :)
OdpowiedzUsuńPyszna zupa pachnąca latem 😊
OdpowiedzUsuńPyszna zupa z mnóstwem zdrowych składników. Ja lubię wersję ostrzejszą :)
OdpowiedzUsuńZ chęcią bym zjadła, pycha!!!
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis, warto wypróbować
OdpowiedzUsuń