Ciasto cytrynowe bez pieczenia z malinami
Lekkie i przyjemnie kremowe ciasto cytrynowe bez pieczenia z malinami to wspaniały deser na lato. Krem mocno cytrynowy w połączeniu z delikatną pianką ze śmietany świetnie uzupełnia frużelina z malin.
Spis treści:
- Przepis na ciasto cytrynowe bez pieczenia z malinami
- Krem cytrynowy- składniki
- Pianka cytrynowa- składniki
- Frużelina malinowa- składniki
- Jak zrobić ciasto cytrynowe bez pieczenia?
- Krem cytrynowy- przygotowanie
- Pianka cytrynowa- przygotowanie
- Frużelina z malin- przygotowanie
Przepis na ciasto cytrynowe z malinami jest proste do wykonania. Pomijając czas studzenia i chłodzenia, samo przygotowanie ciasta cytrynowego nie zajmuje zbyt dużo czasu. Deser przygotowałam bez pieczenia na herbatnikach. Jeśli ciasto ma być podane na większym przyjęciu, polecam zrobić je na cienkim biszkopcie, wtedy będzie lepiej wyglądać i będzie wyższe.
Ciasto cytrynowe bez pieczenia można zrobić w wersji podstawowej bez borówek, chociaż ich smak przyjemnie łączy się z kremem cytrynowym. Krem cytrynowy jest bardzo lekki, podczas jedzenia ciasto rozpływa się w ustach i trudno odmówić kolejnego kawałka. Ciasto z malinami pomimo kremowej struktury bardzo dobrze się kroi i zachowuje formę nawet w temperaturze pokojowej.
Ciasto cytrynowe bez pieczenia można zrobić w wersji podstawowej bez borówek, chociaż ich smak przyjemnie łączy się z kremem cytrynowym. Krem cytrynowy jest bardzo lekki, podczas jedzenia ciasto rozpływa się w ustach i trudno odmówić kolejnego kawałka. Ciasto z malinami pomimo kremowej struktury bardzo dobrze się kroi i zachowuje formę nawet w temperaturze pokojowej.
Przepis na ciasto cytrynowe bez pieczenia z malinami
Składniki na ciasto cytrynowe z malinami:
(na formę o wymiarach 33 cm x 23 cm x 7 cm)
Krem cytrynowy:
- 2 budynie śmietankowe bez cukru
- szklanka cukru
- sok z 2 cytryn
- 1 1/2 szklanki wody
- 200 g masła
Pianka cytrynowa:
- 600 ml śmietany 30% (schłodzić)
- galaretka cytrynowa
- 4 łyżki cukru pudru
Frużelina z malin:
- 500 g malin
- 8 - 10 łyżek cukru
- łyżeczka soku z cytryny
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki żelatyny w proszku
Dodatkowo:
- 150 g herbatników
- 1/2 szklanki wody
- łyżka cukru
- łyżka soku z cytryny
- 250 g borówki amerykańskiej (opcjonalnie)
Jak zrobić ciasto cytrynowe bez pieczenia z malinami?
Krem cytrynowy:
- Zagotować szklankę wody, cukier i sok z cytryny.
- Budynie rozmieszać w 1/2 szklanki wody i wlać do gotującej się wody z cukrem. Ciągle mieszając gotować na małej mocy palnika, aż powstanie gęsta i szklista masa.
- Masę dokładnie wystudzić.
- Zmiksować masło i nie przerywając miksowania dodawać po łyżce wystudzoną masę z budyniu. Powinien powstać jednolity i puszysty krem.
- Krem przełożyć do formy wyłożonej herbatnikami, które wcześniej posmarować wodą rozmieszaną z cukrem i cytryną. W krem powciskać umyte i osuszone borówki. Wstawić do lodówki na około 20 minut.
Frużelina z malin:
- Maliny gotować z cukrem i sokiem z cytryny przez około 10 minut, po czym dodać rozmieszaną w 3 łyżkach zimnej wody mąkę ziemniaczaną i gotować około 3 minut. Ilość cukru dopasować do stopnia kwaśności malin.
- Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody i gdy napęcznieje rozpuścić w gorącej masie z malin (nie gotować). Frużelinę odstawić do całkowitego wystudzenia.
Pianka cytrynowa:
- Galaretkę rozpuścić w szklance wrzącej wody i wystudzić.
- Śmietanę ubić z cukrem na sztywno, pod koniec zmniejszyć obroty miksera i dodawać stopniowo lekko tężejącą galaretkę. Miksować tylko do połączenia się składników.
- Piankę wyłożyć na krem cytrynowy i wstawić na 10 minut do lodówki.
- Następnie na wierzch wyłożyć frużelinę malinową i wstawić na co najmniej 12 godzin do lodówki.
Zobacz również: ciasto z jogurtu na zimno.
super ciasto w sam raz na lato
OdpowiedzUsuńWygląda znakomicie, a po przeczytaniu składu, nabrałam ochoty aby je zrobić :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasto muszę zrobić
OdpowiedzUsuńBardzo smakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne ciasto i na pewno mega smaczne :)
OdpowiedzUsuńSuper ciacho na lato :)
OdpowiedzUsuńMniam! To musi być pyszne ciasto :) Oj, nie skończyło by się u mnie na jednym kawałku :)
OdpowiedzUsuń