Ciasto krówka bez pieczenia z galaretką kawową
Kremowe ciasto krówka bez pieczenia z wyraźną nutą kawową, która świetnie ożywia smak ciasta. Pyszne ciasto na niezbyt słodki deser na pewno posmakuje wszystkim łasuchom i wielbicielom kawy. Masa krówkowa (kajmak) w połączeniu z kawą to para idealna.
Polecam ciasto krówkowe bez pieczenia z galaretką kawową, gdyż jego smak długo zostaje w pamięci i z nostalgią wspominamy, jakie było dobre. Ciasto krówka jest bardzo smaczne, ale dużo się jego nie da zjeść, bo szybko zaspokaja ochotę na słodkie.
Przepis na ciasto krówka bez pieczenia z galaretką z kawy:
(na formę o wymiarach 28 cm x 14 cm x 7 cm)
- 400 g masy krówkowej (kajmak)
- 200 ml śmietany 30%
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżeczki żelatyny
- 250 g herbatników kakaowych
Galaretka kawowa:
- 2 łyżki mielonej kawy naturalnej
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- galaretka wiśniowa
Polewa czekoladowa:
- 100 g czekolady deserowej
- 70 ml śmietany 30%
- łyżeczka miodu naturalnego
- 50 g dowolnych orzeszków (opcjonalnie)
Jak zrobić ciasto krówkę bez pieczenia z galaretką kawową?
- Śmietanę ubić na sztywno pod koniec dodając po łyżce serek mascarpone i masę krówkową. Miksować tylko do połączenia się składników, powoli dodając rozpuszczoną i zimną żelatynę.
- Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody i gdy napęcznieje delikatnie podgrzać, aby się rozpuściła (nie gotować).
- Spód foremki wyłożyć herbatnikami i przykryć je połową kremu z masy krówkowej, na którym ułożyć warstwę herbatników.
- Herbatniki pokryć tężejącą galaretką kawową i wstawić na 10 minut do lodówki, aby nieco stężała.
- Na galaretkę wyłożyć drugą część masy i przykryć herbatnikami.
- Ciasto polać polewą wymieszaną z posiekanymi orzeszkami.
- Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 5 godzin, a najlepiej na całą noc, wtedy herbatniki zmiękną i ciasto będzie dobrze się kroić.
Galaretka z kawy:
- Zaparzyć mieloną kawę naturalną w 250 ml wrzącej wody i po około 3 minutach zlać zaparzony płyn, aby nie było w nim fusów od kawy. Jeśli ciasto będą jadły dzieci, użyć kawy bezkofeinowej.
- W gorącej kawie rozpuścić galaretkę i na koniec rozmieszać w niej cukier. Odstawić do wystudzenia.
Polewa:
- Składniki rozpuścić w misce ustawionej na garnku z gotującą się wodą.
- Mieszać, aż polewa będzie jednolita i lśniąca.
Zobacz również: ciasto z kremem krówkowym.
Właśnie takie ciasta lubię ❤
OdpowiedzUsuńPyszności, na jednym kawałku trudno poprzestać :)
OdpowiedzUsuńTakie ciasta są rewelacyjne, no i ta galaretka :) Pycha :)
OdpowiedzUsuńAle ładne!
OdpowiedzUsuńfajne ciasto
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasto! Aż ślinka cieknie ;)
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda niesamowicie!
OdpowiedzUsuń