Ciasto z kremem budyniowym bez pieczenia
Delikatne w smaku ciasto z kremem budyniowym bez pieczenia jest łatwe do zrobienia. Pyszne ciasto, które jest niezbyt słodkie i śmiało, można je podać dzieciom. Przepis na łatwy deser, który zrobi nawet osoba mało obyta z wypiekami.
Na uwagę zasługuje aksamitna i niekrusząca się polewa czekoladowa. Dzięki niej ciasto nabiera bardziej wykwintnego smaku, który przyjemnie łączy się z kremem i marmoladą.
Do zrobienia marmolady, można użyć ulubionych owoców. U mnie marmoladka zrobiona jest ze słodkich śliwek i brzoskwiń, dobrze sprawdzą się na pewno jabłka bez skórki.
Ciasto z kremem budyniowym bez pieczenia jest mało wymagające, jeśli chodzi o przygotowanie, ale dostarcza dużo przyjemności w czasie jedzenia.
Składniki na ciasto z kremem budyniowym:
(na formę o wymiarach 33 cm x 23 cm x 7 cm)
Krem budyniowy:
- 2 budynie śmietankowe w proszku bez cukru (w sumie 80 g)
- 700 ml mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 200 g masła
Marmolada owocowa:
- 500 g śliwek
- 3 duże brzoskwinie
- 5 - 6 łyżek cukru
- łyżka soku z cytryny
- 10 g żelatyny w proszku (2 łyżeczki)
Polewa czekoladowa:
- 100 g czekolady deserowej
- 100 g czekolady mlecznej
- 400 ml śmietany 30%
- 15 g żelatyny w proszku (3 łyżeczki)
Dodatkowo:
- 300 g małych biszkoptów
- płatki migdałowe do dekoracji
Jak zrobić ciasto z kremem budyniowym bez pieczenia?
Masa budyniowa:
- 500 ml mleka zagotować z cukrem, dodać rozmieszane w 200 ml mleka budynie i gotować na małej mocy palnika do czasu, aż powstanie gęsty budyń. Cały czas mieszać, aby nie powstały grudki.
- Ugotowany budyń przykryć ręcznikiem papierowym i dokładnie wystudzić.
- Masło zmiksować i pod koniec stopniowo po łyżce dodawać zimny budyń. Miksować do połączenia się składników i powstania jednolitego puszystego kremu.
- Na dno foremki wyłożonej biszkoptami położyć krem budyniowy, a na wierzch warstwę z biszkoptów. Wstawić na 5 minut do lodówki.
- Na biszkoptach rozsmarować gęstniejącą wystudzoną marmoladę i wstawić na 5 minut do lodówki.
- Wierzch ciasta polać polewą z czekolady i udekorować płatkami migdałów.
- Chłodzić w lodówce najlepiej przez całą noc, aby masy zastygły, a biszkopty zmiękły.
Marmolada owocowa:
- Śliwki wypestkować, pokroić w bardzo drobną kostkę i gotować z cukrem i sokiem z cytryny do czasu, aż się rozpadną.
- Brzoskwinie pozbawić pestek, drobno pokroić i gotować razem ze śliwkami, aż nie będą wyczuwalne twarde kawałeczki.
- Marmoladę zdjąć z palnika i dodać namoczoną w kilku łyżkach zimnej wody żelatynę, mieszać, aż całkowicie się rozpuści (nie gotować).
- Marmoladę wystudzić i wyłożyć na biszkopty.
- Można również wykorzystać gotową gęstą marmoladę owocową, którą przed wyłożeniem lekko podgrzać, aby dała się rozsmarować.
Polewa z czekolady:
- Do połamanej na mniejsze kawałki czekolady, dodać 150 ml śmietany i rozpuścić w misce na garnku z gotującą się wodą.
- Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach zimnej wody i delikatnie podgrzewając rozpuścić (nie gotować).
- Pozostałą śmietanę ubić, pod koniec dodając na przemian po łyżce zimną czekoladę i żelatynę.
- Polewę wylać na ciasto posmarowane marmoladę.
Zobacz również: ciasto kokosowe bez pieczenia.
Podoba mi się ta niekrusząca polewa. Całość po prostu wygląda zjawiskowo, aż chciałoby się zjeść
OdpowiedzUsuńAle świetne ciacho! Brawo:) A polewa... poezja:)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda, mniamm :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda to ciasto, aż trudno uwierzyć, że bez pieczenia :)
OdpowiedzUsuńTakie ciasta bardzo lubię, a dodatkowym plusem jest to, że bez pieczenia :)
OdpowiedzUsuńtak już mówiłam - a raczej pisałam - jak bez pieczenia to zapisuję przepis :D <3
OdpowiedzUsuńMyślę że pyszne trzeba zrobić i zajadac
OdpowiedzUsuńWow wyglada apetycznie,musz koniecznie podkraść przepis :)
OdpowiedzUsuńŁadnie. Wygląda To. Ciasto Musze Wypróbować
OdpowiedzUsuńo! idealny przepis dla mnie i jeszcze bez pieczenia. Cudo
OdpowiedzUsuńWooow wygląda obłędnie :-)
OdpowiedzUsuńZrobilam wg przepisu,palce lizac :)
OdpowiedzUsuńNiebo w gebie!!
OdpowiedzUsuńSzukałam akurat nietypowego przepisu na deser i znalazłam. Mam nadzieje, że wyjdzie mi takie pyszne jak Pani.
OdpowiedzUsuńWygląda naprawdę nieziemsko i pewnie tak też smakuje :)
OdpowiedzUsuńJakich innych owoców można użyć do zrobienia marmolady poza sezonem na śliwki i brzoskwinie. Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńWitam i również serdecznie pozdrawiam 🙂 W tym przypadku na pewno świetnie sprawdzą się jabłka, które dostępne są przez cały rok. Można również wykorzystać dostępne w sklepach prażone jabłka ze słoika, aby tylko były gęste.
Usuń