Duszona wołowina
Duszona wołowina smakuje wspaniale i warto poświęcić nieco czasu, aby ją przygotować. Duszony rozbratel użyty w tym daniu jest soczysty, aromatyczny i tak miękki, że można rozdzielać go samym widelcem.
Do duszenia najlepiej wybierać mięso wołowe (kark wołowy, rozbratel, łata wołowa), które jest lekko poprzerastane tłuszczem, wtedy po przygotowaniu będzie miękkie i soczyste. Tym razem do duszenia wykorzystałam niezbyt tłusty rozbratel wołowy.
Przygotowując duszoną wołowinę, musimy uzbroić się w cierpliwość i pozwolić, aby na małej mocy palnika mięso powoli się dusiło. Po ugotowaniu najlepiej odczekać około 5 minut, aby zatrzymał się cały proces, wtedy mięso będzie miękkie. Całkowity czas duszenia zależy od rodzaju użytej wołowiny i może wynosić nawet do 180 minut, zazwyczaj wystarczy 120 minut.
Składniki:
- 1,20 kg wołowiny (u mnie rozbratel)
- 2 marchewki
- 4 łodygi selera naciowego
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- łyżeczka tymianku
- łyżeczka rozmarynu
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego (opcjonalnie)
- 2 łyżeczki soli
- łyżeczka pieprzu naturalnego
- 2 listki laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 4 łyżki alkoholu (wódka, wino)
- 5 łyżek mąki do obtaczania (pszennej lub bez glutenu sojowej)
- 3 łyżki masła klarowanego do smażenia
Jak przygotować duszoną wołowinę?
- Mięso umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki, które obtoczyć w mące. Na dobrze rozgrzanej patelni z masłem obsmażyć partiami wołowinę.
- Marchewkę obrać i drobno pokroić.
- Selera umyć i pokroić na niezbyt grube kawałeczki.
- Cebule i czosnek obrać i drobno posiekać.
- Cebulę i czosnek obsmażyć na maśle, po czym dodać marchew i jeszcze chwilę podsmażać. Następnie połączyć z mięsem, dodać liść laurowy, ziele angielskie i zalać gorącą wodą lub bulionem warzywnym do całkowitego pokrycia powierzchni mięsa. Przykryć i dusić około 60 minut na małej mocy palnika, co pewien czas zamieszać.
- Do mięsa dodać tymianek, rozmaryn, paprykę, pieprz ziołowy, alkohol i dusić powoli pod przykryciem kolejne 60 minut. Pamiętać, aby co pewien czas zamieszać.
- Następnie przyprawić koncentratem, pieprzem i solą, dusić do miękkości mięsa. Mięso powinno być miękkie, a sos dość gęsty. Przed podaniem odczekać około 5 minut.
- Duszona wołowina dobrze smakuje z ziemniakami, kaszą lub świeżym pieczywem.
Zobacz również: wołowina po burgundzku.
Pyszna propozycja. Lubię wołowinę, gotuje na niej najczęściej rosół. Potem idzie do mielenia. Masz rację trzeba cierpliwości, aby się dobrze udusiła 😊
OdpowiedzUsuńBardzo lubię wołowinę. Dla mnie to najlepsze mięso 😋
OdpowiedzUsuńOsobiście nie jestem fanką wołowiny, ale za to moi domownicy już tak. Dlatego czasem się poświęcam.
OdpowiedzUsuńzjadłabym sobie bo pyszniutko wygląda
OdpowiedzUsuńMoja rodzinka byłaby zachwycona takim obiadem! :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na obiad:) Ja co prawda wołowiny przygotowywać nie potrafię, ale z takim przepisem myślę, że mogłabym zabłysnąć zwłaszcza wśród męskiej części rodziny;)
OdpowiedzUsuńno dobrze a kiedy solić wołowinę przed smażeniem czy po duszeniu ?
OdpowiedzUsuńW tym przypadku solę dopiero pod koniec, patrz punkt 7 opisu. Można delikatnie oprószyć solą po obsmażeniu, ale tylko w przypadku dobrej jakości wołowiny. Jeśli nie wiem, jaka jest wołowina to solę później, żeby nie zrobiła się twarda i nie trzeba było długo dusić.
Usuń