Klopsiki duszone z młodą kapustą
Klopsiki duszone z młodą kapustą to idealne danie jednogarnkowe na obiad. Miękkie klopsiki w połączeniu z delikatną młodą kapustą świetnie smakują, a ich przygotowanie nie zajmuje, aż tak dużo czasu.
Do panierowania klopsików tym razem użyłam mąki sojowej i jestem mile zaskoczona. Surowa mąka nie ma zbyt przyjemnego zapachu, ale po przetworzeniu znika i zupełnie nie jest wyczuwalny zapach i smak soi. Mąka sojowa w przeciwieństwie do pszennej dobrze trzyma się na klopsikach i nie przypala się w czasie smażenia.
Składniki:
(na około 20 sztuk)- 1 kg mielonej łopatki wieprzowej
- jajko
- 2 łyżki kaszy manny
- cebula (posiekać)
- 3 ząbki czosnku (przecisnąć przez praskę)
- 1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki
- bułeczka pszenna lub 2 łyżki bułki tartej (namoczyć w mleku)
- łyżeczka mielonego kminku
- 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- łyżeczka pieprzu naturalnego
- 2 łyżeczki soli
- mąka pszenna lub sojowa do obtaczania
- tłuszcz do obsmażenia
Kapusta:
- główka młodej kapusty
- 2 marchewki
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- duży pomidor
- wiązka koperku i pietruszki
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 2 listki laurowe
- 2 łyżki kminku (może być w ziarenkach)
- łyżka majeranku
- pieprz i sól do smaku
- 3 łyżki masła klarowanego
Jak zrobić klopsiki z młodą kapustą?
- Bułeczkę rozdrobnić i zalać mlekiem.
- Mięso wymieszać dokładnie dłonią ze wszystkimi podanymi składnikami. Powinna powstać zwarta jednolita masa, z której dają się formować klopsiki wielkości małej mandarynki. Mleka po moczeniu bułeczki nie wylewać, jeśli mięso jest zbyt twarde to dodawać je stopniowo do wyrabianej masy.
- Klopsiki obtoczyć w mące i delikatnie obsmażyć. Klopsiki włożyć do głębokiego garnka z gotującą się wodą (około litr), dodać listki laurowe, ziele angielskie i dusić pod przykryciem około 10 minut.
- Kapustę poszatkować, marchew obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać.
- Na dużej patelni z rozgrzanym masłem podsmażyć cebulę, dodać marchew i delikatnie podsmażyć, po czym dodać do gotujących się klopsików. Tak samo przesmażyć partiami kapustę i połączyć z klopsikami. Dodać kminek, majeranek, pieprz ziołowy, wymieszać i dusić około 25 minut.
- Pomidora sparzyć wrzątkiem i zdjąć z niego skórkę, a następnie pokroić w kostkę i dodać do kapusty, dusić około 5 minut.
- Sprawdzić, jeśli kapusta i klopsiki są wystarczająco miękkie, przyprawić pieprzem i solą do smaku i zagotować. Pod koniec dodać posiekaną natkę pietruszki i koperek, długo nie gotować, gdyż młoda kapusta zbyt mocno się rozpadnie, a zielenina straci kolor.
- Podawać z ugotowanymi młodymi ziemniakami.
Zobacz również: klopsiki z indyka w sosie koperkowym.
Super danie dla każdego 😃
OdpowiedzUsuńNa sam widok ślinka leci 💛
OdpowiedzUsuńApetyczne danie 😊
OdpowiedzUsuńPyszny pomysł na obiad :) Zapowiada się smakowite danie!
OdpowiedzUsuńWłaśnie się zastanawiałam jaki dodatek do młodej kapusty na jutrzejszy obiad. Dziękuję za podpowiedź. Obiad wygląda smakowicie.
OdpowiedzUsuń