Ciasto bez pieczenia z galaretek

/ 5

Ciasto bez pieczenia z galaretek to idealny deser na upalne lato. Prosty deser na zimno, którego wykonanie nie powinno sprawić nikomu trudności. Pyszne ciasto z niską zawartością cukru na pewno posmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Ciasto z mascarpone w połączeniu z galaretkami i owocami jest bardzo orzeźwiające.

Pyszne ciasto warstwowe z galaretek i owoców
Wykonanie ciasta bez pieczenia z galaretek nie jest dużym wyzwaniem kulinarnym, ale w takie upały u mnie liczy się, aby było szybko i smacznie. Ciasto bez pieczenia jest zrobione z minimalnej liczby składników i mamy dowolność, jeśli chodzi o smak galaretek i dodane owoce. U mnie ciasto z galaretek jest z dodatkiem nektarynek, ale mogą to być inne ulubione owoce. Unikam jedynie zalewania galaretką kiwi i świeżego ananasa, gdyż zawierają w soku substancję, która utrudnia tężenie galaretki.

Ciasto z mascarpone i galaretek świetnie sprawdza się latem na deser, uwielbiają je zwłaszcza dzieci.
Zamiast serka mascarpone można użyć innego np. homogenizowanego serka, aby był tylko co najmniej 2 razy mielony. Nie wiem jak u Was, ale u mnie latem najczęściej na deser powstają ciasta bez pieczenia.
Deser warstwowy z galaretek i mascarpone
Liczba porcji: 10
Czas przygotowania: 15 minut
Czas chłodzenia: 5 godzin
Wartość kaloryczna: 100 g = 250 kcal
Kategoria: deser
Dieta: wegetariańska
Forma silikonowa: 10 cm x 20 cm x 6 cm

Przepis na ciasto bez pieczenia z galaretek

Składniki na ciasto bez pieczenia z galaretek:

  • 250 g serka mascarpone 
  • 2 łyżki cukru pudru (20 g)
  • galaretka z owoców leśnych (77 g)
  • galaretka brzoskwiniowa (77 g)
  • galaretka cytrynowa (77 g)
  • duża nektarynka (115 g)

Jak zrobić ciasto bez pieczenia z galaretek?

  1. Do oddzielnych 2 miseczek wlać po 400 ml wrzątku i rozpuścić galaretkę brzoskwiniową i z owoców leśnych. Po rozmieszaniu galaretki wystudzić. 
  2. Galaretkę cytrynową rozpuścić w 250 ml wrzątku i wystudzić. 
  3. Nektarynkę drobno pokroić, włożyć do foremki i zalać wystudzoną galaretką brzoskwiniową. Wstawić do lodówki, aby galaretka lekko stężała. Jeśli nie mamy foremki silikonowej, to najlepiej formę wyłożyć folią spożywczą, wtedy łatwiej wyjmiemy ciasto.
  4. Serek mascarpone krótko miksować z cukrem pudrem, następnie dodać tężejącą galaretkę cytrynową i miksować tylko do połączenia się składników. Można przyśpieszyć proces tężenia galaretki, poprzez wstawienie jej na 4 minuty do zamrażarki. 
  5. Masę z serka wyłożyć na tężejącą galaretkę z nektarynkami i wstawić na 10 minut do lodówki.
  6. Na masę z serka wylać wystudzoną galaretkę z owoców leśnych i wstawić na co najmniej 5 godzin do lodówki, aby warstwy stężały. Ciasto bez pieczenia z galaretek najlepiej kroi się, gdy spędzi w lodówce 12 godzin.
  7. Przed krojeniem wyjąć ciasto z foremki, obracając ją do góry dnem.

    Zobacz również: torcik z kremem bez pieczenia.

Komentarze

  1. Lubię takie ciasta, mało roboty i świetny efekt :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie ciasta są najlepsze zwłaszcza w sezonie letnim :) Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam kiedyś podobny. Super deser na upalne lato! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Robię takie ciasto,tylko zamiast galaretki z owoców leśnych na dole daje herbatniki i wtedy nie muszę go odwracac,powiększam proporcje,pyszne!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady