Ciasto ucierane z owocami i kruszonką
Pyszne i łatwe do zrobienia ciasto ucierane z owocami i kruszonką to idealny deser. Delikatne niezbyt słodkie ciasto przesiąknięte smakiem i aromatem owoców z chrupiącą kruszonką na pewno sprawi przyjemność zarówno domownikom, jak i gościom.
Ciasto ucierane tym razem zrobiłam ze śliwkami, ale można użyć innych ulubionych owoców. Najlepiej w tym cieście sprawdzą się śliwki węgierki, które są niezbyt wodniste i łatwo je wypestkować. Jeśli mamy bardzo soczyste owoce, proponuję przed położeniem na ciasto obtoczyć je w mące ziemniaczanej lub budyniu. Tak samo można postąpić, jeśli chcemy użyć mrożonych owoców, wtedy trzeba obtoczyć owoce w mące ziemniaczanej i położyć na ciasto bez ich rozmrażania.Niby jeszcze lato, a dla mnie ciasto ze śliwkami przywołuje już jesień. Uwielbiam ciasta ucierane z owocami i kruszonką, które właśnie jesienią najczęściej robię. Bardzo łatwe wykonanie ciasta ucieranego powinno dodatkowo zachęcić Was do jego upieczenia.
Składniki na ciasto ucierane z owocami:
(forma o wymiarach 34 cm x 24 cm x 7 cm)
- 5 jajek
- 200 g masła
- 200 g cukru
- 220 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- łyżeczka proszku do pieczenia
Kruszonka:
- 150 g mąki pszennej
- 100 g masła (schłodzić)
- 100 g cukru pudru
Dodatkowo:
- 1 kg śliwek (najlepiej węgierek)
Jak zrobić ciasto ucierane z owocami i kruszonką?
- Śliwki wypestkować i przekroić na pół.
- Masło utrzeć z cukrem na puszysty krem i pod koniec ucierania dodawać po jednym jajku. Po każdym dodaniu jajka, chwilę ucierać.
- Przesiać obie mąki z proszkiem i wmieszać w utartą masę.
- Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Na wierzchu ciasta poukładać połówki śliwek skórką do dołu, jeśli śliwki są bardzo kwaśne to posypać odrobiną cukru trzcinowego.
- Całą powierzchnię ciasta posypać kruszonką.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C przez około 40 minut, do suchego patyczka. Po sprawdzeniu patyczek może być wilgotny, ale bez przylepionego surowego ciasta.
Kruszonka:
- Schłodzone masło posiekać nożem wraz z mąką i cukrem pudrem.
- Następnie chwilę rozcierać, aż powstaną drobne pozbijane grudki. Zbyt długo nie rozcierać, gdyż kruszonka nie będzie sypka.
Zobacz również: ciasto śliwkowe z kruszonką.
Takie ciasta są najlepsze - szybko, łatwo i pysznie :) Tak jak lubię :)
OdpowiedzUsuńJuż czuję zapach tego ciasta! Myślę, że w ten piątek wezmę się za jego przygotowanie! :)
OdpowiedzUsuńPolecam, szybko się je robi i świetnie smakuje :)
UsuńJak ze śliwkami, to musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńlubię bardzo takie ciasta
OdpowiedzUsuńprzepis mam jeszcze od babci, szybkie łatwe i do kawki :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubie takie ciasta, chyba sie zaraz rusze i cos upieke. Dziekuje za inspiracje i pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńProszę bardzo :) Ciasto polecam, jest łatwe do zrobienia i świetnie smakuje.
Usuń