Makaron z kurczakiem i cukinią

/ 4

Makaron z kurczakiem i cukinią to zdrowe danie na smaczny i szybki obiad. Przygotowanie makaronu z kurczakiem i cukinią zajmuje praktycznie tyle czasu, ile potrzeba na ugotowanie makaronu. Lekkie, a zarazem sycące danie obiadowe, które sprawdzi się latem.

Makaron wstążki z cukinią, kurczakiem i pieczarkami
Makaron z kurczakiem i cukinią na szybki obiad, który wszystkim smakuje. Latem w moich daniach obiadowych często można znaleźć cukinię, która świetnie smakuje i jest lekkostrawna. Tym razem połączyłam ją z piersią z kurczaka, pieczarkami i makaronem pappardelle. Makaron z pieczarkami i cukinią jest pożywny i sycący, a do tego niezbyt kaloryczny.
Makaron pappardelle z cukinią na szybki obiad
Liczba porcji:3
Czas przygotowania: 10 minut
Czas smażenia: 20 minut
Wartość kaloryczna: 100 g = 130 kcal
Kategoria: obiad
Dieta: mięsna

Przepis na makaron z kurczakiem i cukinią

Składniki na makaron z kurczakiem i cukinią:

  • 2 młode cukinie (480 g)
  • 2 piersi z kurczaka (400 g)
  • 300 g pieczarek
  • cebula (110 g)
  • 100 g serka mascarpone lub śmietany 30 - 36%
  • mała wiązka natki pietruszki (24 g)
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • masło klarowane do smażenia (30 g)
  • 2 łyżeczki soli 
  • pieprz do smaku
  • 200 g makaronu pappardelle (wstążki)
    Opis krok po kroku

Jak zrobić makaron z kurczakiem i cukinią?

  1. Cukinie pokroić na pasterki o grubości 0,5 cm i delikatnie podsmażyć na maśle.
  2. Pieczarki pokroić w plasterki i obsmażyć na maśle do lekkiego przyrumienienia, dodać tymianek.
  3. Cebulę obrać i drobno posiekać, podsmażyć na maśle. Następnie dodać pierś kurczaka pokrojoną na niezbyt duże kawałeczki i smażyć około 10 minut, aż pierś z wierzchu będzie biała.
  4. Do kurczaka dodać pieczarki i cukinię, przyprawić majerankiem, papryką, pieprzem i solą. Wymieszać i smażyć około 10 minut, po czym dodać serek lub śmietanę rozmieszaną z niewielką ilością gorącej wody z gotującego się makaronu.
  5. Dodać część natki pietruszki, wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Połączyć z ugotowanym makaronem i doprawić do smaku świeżo mielonym pieprzem.
  6. Makaron ugotować al'dente według przepisu na opakowaniu.
  7. Nałożyć na talerze i posypać natką pietruszki.

    Zobacz również: potrawka z cukinii i kaszy bulgur.

Komentarze

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady