Sernik z winogronami bez pieczenia
Pyszny sernik z winogronami bez pieczenia to najprostsze i najłatwiejsze ciasto do zrobienia. Minimalna ilość składników i jedynie czas oczekiwania, aby sernik na zimno stężał, gdyż pracy przy nim nie ma prawie wcale. Orzeźwiający, delikatnie kremowy i niezbyt słodki deser na zimno.
Na pewno się powtarzam, ale uwielbiam serniki i co pewien czas muszę zrobić, choćby taki najprostszy sernik bez pieczenia. Sernik na zimno z winogronami jest z dodatkiem wiórków kokosowych, które przyjemnie zmieniły jego strukturę i smak. Dodatkowo ser połączyłam z serkiem mascarpone, który nadał bardzo kremowej konsystencji. W zasadzie mascarpone można nie dodawać, gdy sernik robimy z sera, który jest sam w sobie dość tłusty i dobrze zmielony. Winogrona do sernika na zimno najlepiej, żeby były bezpestkowe, jeśli takich nie mamy to, należy je przekroić i usunąć pestki.Sernik z winogronami bez pieczenia to prosty i pyszny deser na zimno, który z pewnością przypadnie do gustu wielbicielom serników i owocowych smaków.
Składniki na sernik z winogronami bez pieczenia:
(forma 34 cm x 24 cm x 7 cm)
- 1 kg mielonego sera białego
- 250 g serka mascarpone (opcjonalnie)
- szklanka cukru pudru
- 2 galaretki cytrynowe
- 2 galaretki agrestowe
- 100 g wiórków kokosowych
- 100 ml mleka
- 150 g herbatników kakaowych
- 500 g winogron bezpestkowych
*szklanka o pojemności 250 ml
Przygotowanie sernika z winogronami bez pieczenia:
- Formę wyłożyć papierem do pieczenia i spód przykryć herbatnikami.
- Galaretki agrestowe rozpuścić w 800 ml wrzącej wody i wystudzić.
- Galaretki cytrynowe rozpuścić w 400 ml wrzącej wody i wystudzić.
- Wiórki zalać mlekiem i odczekać około 15 minut, aby wchłonęły mleko.
- Winogrona umyć, osuszyć, ewentualnie wyjąć z nich pestki.
- Ser zmiksować z cukrem pudrem i serkiem mascarpone, pod koniec nie przerywając miksowania, dodawać po łyżce lekko tężejące galaretki cytrynowe. Często przyśpieszam tężenie galaretek, poprzez wstawienie ich na około 4 minuty do zamrażarki.
- Na koniec do masy serowej dodać namoczone wiórki kokosowe (bez mleka).
- Masę serową wyłożyć na herbatniki i wstawić na około 15 minut do lodówki.
- Na serze poukładać winogrona i zalać lekko tężejącymi galaretkami agrestowymi.
- Ciasto wstawić na co najmniej 5 godzin do lodówki, aby masa i galaretki stężały. Najlepiej się kroi po 12 godzinach spędzonych w lodówce.
Zobacz również: sernik kokosowy z ananasem.
Takie ciasto nie może nie smakować genialnie :)
OdpowiedzUsuńJa też uwielbiam serniki! Twój prezentuje się niesamowicie smakowicie :)
OdpowiedzUsuńMniam! Nie dość, że wygląda obłędnie, to jeszcze bez pieczenia :)
OdpowiedzUsuńKocham sernik, muszę wypróbować i ten
OdpowiedzUsuńPychotka, ślicznie wygląda z zieloną galaretką i owocami :)
OdpowiedzUsuńIdealne połączenie, moje ulubione ciasto i owoc :)
OdpowiedzUsuńSerniki są przepyszne, a te bez pieczenia to już w ogóle rewelacja:)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię serniki na zimno
OdpowiedzUsuńWinogron u nas w tym roku sporo. Można robić ciasta
OdpowiedzUsuń