Szarlotka sypana

/ 16

Szarlotka sypana to łatwe do zrobienia i bardzo smaczne ciasto na deser. Prostota wykonania na pewno zachęca do jego przygotowania. Nic nie trzeba wyrabiać, zagniatać i miksować, tylko sypiemy i trzemy jabłka, a po upieczeniu cieszymy się pięknym wyglądem i smakiem.

Do szarlotki sypanej muszą być bardzo soczyste i najlepiej kwaśne jabłka. Jeśli mamy zbyt suche jabłka, proponuję dodać do nich 1/2 szklanki soku jabłkowego, aby wszystkie warstwy się zespoliły i nie były suche po upieczeniu. U mnie jabłka nie były obierane ze skórki, ale jeśli nie lubicie skórki, można obrać. Układając warstwy, starajmy się, aby były równomiernie rozłożone, wtedy ciasto będzie jednakowo nawilżone.

Ciasto po schłodzeniu dobrze się kroi nożem z ząbkami, gdyż ma chrupiący wierzch. Szarlotka jest niezbyt słodka i mocno jabłkowa. Mam nadzieję, że tak jak ja lubicie ciasta z jabłkami.
Szarlotka z kaszą manną i jabłkami
Ilość porcji: 10
Czas przygotowania: 75 minut

Składniki na szarlotkę sypaną:

(forma rozpinana o średnicy 26 cm)
  • szklanka kaszy manny
  • szklanka mąki pszennej
  • szklanka drobnego cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g masła (schłodzić)
  • 1,5 kg kwaśnych soczystych jabłek
  • łyżeczka cynamonu
    Do odmierzania używam: szklanka - 250 ml, łyżeczka - 5 ml.

Jak zrobić szarlotkę sypaną?

  1. Jabłka umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jeśli jabłka mają grubą skórkę, można je wcześniej obrać, u mnie ze skórką.
  2. Wymieszać kaszę, mąkę, cukier i proszek do pieczenia i podzielić na dwie części.
  3. Spód foremki wyłożyć papierem do pieczenia, ja kładę go na spód i zapinam obręcz tak, aby brzegi papieru wystawały.
  4. Jedną część sypkich składników wysypać na spód i wyrównać. Proponuję palcem powciskać kaszę przy łączeniu spodu, wtedy podczas pieczenia sok nie powinien wypłynąć.
  5. Na sypkie składniki wyłożyć jabłka wymieszane z cynamonem i równomiernie posypać po nich drugą częścią sypkich składników.
  6. Na wierzchu równomiernie poukładać pokrojone w plasterki masło.
  7. Proponuję przed wstawieniem do piekarnika foremkę postawić na blaszkę, a nie na kratkę z piekarnika. Podczas pieczenia, jeśli foremka nie jest zbyt szczelna, może przesączyć się odrobina soku, który łatwo się przypala.
  8. Piec w nagrzanym do 180 stopni C góra-dół piekarniku przez 60 minut. Pod koniec pieczenia, jeśli wierzch zbyt mocno się zapieka przykryć papierem lub folią aluminiową.
  9. Podawać po wystudzeniu lub całkowitym schłodzeniu w lodówce. Według mnie lepsza jest schłodzona, gdyż ma bardziej chrupiący wierzch i intensywniejszy smak pieczonych jabłek.

    Zobacz również: krucha szarlotka z krupczatki.

Komentarze

  1. Słyszałam o tej szarlotce, ale jeszcze nie robiłam, muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mało pracy przy przygotowaniach? biorę ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Znam to ciasto, robię i bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo dawno nie robiłam tej szarlotki

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasta z jabłkami na pewno przeżywają swój renesans o tej porze

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, w sezonie wypieki z jabłek są najlepsze :)

      Usuń
  6. Nigdy nie robiłam sypanej szarlotki. Chyba muszę to nadrobić, bo wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja również ! :) ale tak naprawdę lubię każdą szarlotkę

      Usuń
  7. Uwielbiamy wszystkie ciasta z jabłkami, a to wygląda super! :) Pozdrawiamy!

    OdpowiedzUsuń
  8. Szarlotka! Kocham ją w każdej wersji :) Twoja prezentuje się rewelacyjnie

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja nawet robię z mąki pełnoziarnistej i z miodem, też znakomita.

    OdpowiedzUsuń
  10. Chętnie wypróbuję :) Wygląda apetycznie bardzo

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady