Chłopski garnek
Chłopski garnek to smaczne i łatwe do przygotowania danie jednogarnkowe. Słodki smak warzyw przełamany delikatną pikantnością przypraw i przyjemnym wędzonym smakiem kiełbasy i boczku. Idealne danie na chłodne jesienne dni.
Lubicie takie proste dania?
Składniki na chłopski garnek:
- mała główka kapusty (2 kg)
- 2 - 3 duże marchewki
- 10 - 12 ziemniaków
- duży korzeń selera
- 500 g boczku tradycyjnie wędzonego
- 500 g dobrej cienkiej wędzonej kiełbasy
- 2 papryki
- 2 - 3 duże cebule
- 6 ząbków czosnku
- duża wiązka koperku
- 3 listki laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 2 łyżki majeranku
- łyżka ziaren kminku
- łyżeczka cząbru
- łyżeczka tymianku
- łyżka pieprzu ziołowego
- łyżeczka papryki słodkiej
- łyżeczka papryki wędzonej
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej
- 2 łyżeczki soli
- pieprz naturalny do smaku
Jak przygotować chłopski garnek?
- Ziemniaki, marchew, seler obrać i pokroić w dość duże kawałki.
- Kapustę poszatkować bardzo grubo i niekształtnie.
- Cebulę i czosnek obrać i pokroić na duże kawałki i tak samo zrobić z papryką.
- Kiełbasę i boczek również grubo pokroić. Krojąc wszystkie składniki, można się do tego zbytnio nie przykładać i mogą one być różnej wielkości i grubości.
- W dużym garnku zagotować 1,5 litra wody, po czym dodać listek laurowy, ziele angielskie, ziemniaki i marchew, a po około 5 minutach dorzucić seler. Dusić pod przykryciem około 10 minut i dołożyć kapustę, wody nie dolewać, gdyż z kapusty powinno się sporo jej wygotować. Gotując, należy co pewien czas mieszać, aby się nie przypaliło.
- Na dobrze rozgrzanej patelni przesmażyć boczek do zrumienienia i dodać go do kapusty, a na wytopionym tłuszczu podsmażyć cebulę i czosnek.
- Następnie po zdjęciu cebuli podsmażyć jeszcze kiełbasę i wrzucić do garnka.
- W tym samym czasie można dodać również wszystkie przyprawy, oprócz koperku i pieprzu.
- Dusić pod przykryciem do miękkości warzyw, a na koniec dodać pokrojoną paprykę i dusić około 5 minut.
- Następnie wrzucić posiekany koperek i przyprawić do smaku pieprzem naturalnym i ewentualnie solą.
Zobacz również: łopatka w kapuście.
Tego typu dania są idealne na jesień, szczególnie na chłodniejsze dni. Nie ma nic lepszego po przyjściu do domu niż talerz takiego dania :)
OdpowiedzUsuńDanie dobrze rozgrzewa i syci :)
UsuńTakie dania bardzo lubię :) Smacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, ja również :)
UsuńTo było ulubione danie mojego taty :) na jesienne chłody idealne :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam dania jednogarnkowe ;)
OdpowiedzUsuńPyszne i pożywne danie :D
OdpowiedzUsuńTo prawda :)
UsuńWspaniały obiad taki na szybko
OdpowiedzUsuńSmaki mojego Połówka. Świetne danie na chłodniejsze jesienne dni :)
OdpowiedzUsuńPyszności :-)
OdpowiedzUsuńIdealne danie na zimę po sankach.
OdpowiedzUsuńRobiliśmy tę potrawę zimą w kociołku powiem wam że przepis jest MEGA, palce lizać
OdpowiedzUsuńUwielbiam przygotowywać takie jednogarnkowe dania! :D
OdpowiedzUsuń