Ciasto leśny mech
Ciasto leśny mech to łatwy do zrobienia deser z dodatkiem szpinaku. Pyszne ciasto szpinakowe przełożone jest kremem ze śmietany i mascarpone z dodatkiem owoców leśnych. Ciasto ze szpinakiem pięknie wygląda, dobrze się kroi, a do tego świetnie smakuje.
Ciasto leśny mech, pomimo że jest zrobione ze szpinaku, wcale nim nie smakuje. Soczyste owoce i niezbyt słodki krem nadają ciastu bardzo przyjemnego lekkiego i odświeżającego smaku. Ciasto ze szpinakiem poza sezonem można udekorować granatem, który dodatkowo doda chrupiący element.
Po zjedzeniu tego ciasta nie czujemy się ociężali i przesłodzeni, gdyż jego słodycz jest umiarkowana. Mam nadzieję, że znacie ciasto szpinakowe, a jeśli nie, to warto je zrobić.
Przepis na ciasto leśny mech
Składniki na ciasto leśny mech:
- 450 g mrożonego szpinaku
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- szklanka cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 4 jajka M
Krem do ciasta:
- 250 g serka mascarpone
- 200 ml śmietany 30%
- 4 łyżki cukru pudru
- łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
Dodatkowo:
- maliny, borówki lub inne owoce leśne
Do odmierzania używam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml.
Opis krok po kroku
Jak przygotować ciasto leśny mech ze szpinakiem?
(składniki o temperaturze pokojowej)- Szpinak rozmrozić, na gęstym sitku odcisnąć wodę i rozdrobnić blenderem, aby była jednolita konsystencja.
- Jajka ubić z cukrem na puszystą białą masę.
- Nie przerywając ubijania dodawać po łyżce olej, a pod koniec stopniowo odciśnięty szpinak.
- Obie mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i delikatnie szpatułką wmieszać w masę ze szpinaku, do połączenia się składników.
- Ciasto przełożyć do foremki, której spód wyłożyć wcześniej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym (góra-dół) do 175 stopni C piekarniku przez około 60 minut, do tzw. suchego patyczka.
- Ciasto całkowicie wystudzić i odkroić 1/3 część ciasta z góry.
- Na spód ciasta rozsmarować i wyrównać krem, który posypać pokruszonym odciętym wcześniej ciastem. Krusząc ciasto wybierać tylko ze środka jego zieloną część, a brązową przypieczoną skorupkę zostawiać.
- Na wierzch ciasta poukładać maliny i borówki. Owoce można dodać również do kremu, ale ciasto będzie wtedy do szybkiego zjedzenia, gdyż owoce w kremie dość szybko kwaśnieją. Zamiast malin można użyć pestek granatu.
- Ciasto wstawić na co najmniej 3 godziny do lodówki.
Krem do ciasta leśny mech:
- Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i wanilią.
- Pod koniec ubijania dodawać po łyżce serek mascarpone. Miksować tylko do połączenia się składników i uzyskania jednolitej konsystencji.
Zobacz również: ciasto z herbatą Matcha.
uwielbiam to ciasto! :)
OdpowiedzUsuńJedno z lepszych ciast. Bardzo je lubię 😊
OdpowiedzUsuńU mnie również wszystkim smakuje :)
Usuńchoć nie lubię szpinaku to to ciasto od czasu do czasu robię ;)) fajnie wygląda
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńA ja się zastanawiałam jak uzyskać ten zielony kolor. Koniecznie muszę zrobić to ciasto w domu!
OdpowiedzUsuńPysznie się zapowiada, poproszę o kawałek :)
OdpowiedzUsuńProszę bardzo ;)
UsuńPiękne, to ciasto zawsze robi ogromne wrażenie :)
OdpowiedzUsuńPyszny przepis, a wygląd ciasta zachwyca!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię, mnie takie ładne jednak nie wychodzi... ;)
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto, bardzo je lubię :)
OdpowiedzUsuń