Leczo z papryki z pieczarkami
Leczo z papryki z pieczarkami to szybkie do zrobienia i bardzo smaczne jednogarnkowe danie obiadowe. W sezonie papryka jest bardzo mięsista i pełna smaku, dlatego więc warto z niej korzystać. Leczo z pieczarkami w połączeniu z dobrą kiełbasą to pożywne i sycące danie na szybki obiad.
Zdrowe i smaczne danie na szybki obiad, a do tego bardzo aromatyczne. Leczo z papryki z pieczarkami można przygotować w wersji mięsnej z kiełbasą lub bez mięsa leczo z pieczarkami. Stopień pikantności należy dostosować do swoich upodobań. U mnie leczo jest umiarkowanie pikantne, gdyż lubię czuć smak wszystkich składników, a dodanie zbyt dużej ilości chili go przejmuje. Poza sezonem, gdy pomidory nie mają zbyt dobrego smaku do lecza, można wykorzystać dobrej jakości pomidory z puszki.
Mam nadzieję, że również korzystacie z sezonu na paprykę i takie leczo często gości na Waszych stołach.
Przepis na leczo z papryki i pieczarek
Składniki na leczo z papryki z pieczarkami:
- 3 duże papryki w różnych kolorach
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 4 średnie pomidory
- 300 g pieczarek
- 500 g wędzonej kiełbasy
- mała wiązka natki pietruszki
- 200 ml passaty pomidorowej
- łyżeczka oregano
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- łyżeczka papryki wędzonej
- 1/2 łyżeczki chili
- łyżeczka pieprzu
- 2 łyżeczki soli
- 2 - 3 łyżki oleju rzepakowego lub smalcu
Dodatkowo:
- duża głęboka patelnia lub garnek z grubym dnem
Jak przygotować leczo z papryki z pieczarkami?
- Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić i podsmażyć na oleju.
- Następnie dodać pokrojone w ćwiartki pieczarki i smażyć około 5 minut.
- Kiełbasę pokroić w półplasterki i smażyć razem z pieczarkami około 7 minut.
- Do kiełbasy dodać obrane ze skóry i pokrojone w kostkę pomidory. Smażyć 10 minut.
- Następnie dodać paprykę pokrojoną w większą kostkę i passatę pomidorową oraz przyprawy i smażyć około 7 minut, aż papryka będzie odpowiednio miękka.
- Na koniec leczo wymieszać z posiekaną pietruszką i już nie gotować.
- Podawać ze świeżym pieczywem.
Zobacz również: paprykowe leczo.
Bardzo lubię leczo i często robię, pychotka :)
OdpowiedzUsuńPyszne leczo
OdpowiedzUsuńRewelacyjne leczo :)
OdpowiedzUsuńMniam! Zawsze robiłem klasyczne leczo, ale to jest jeszcze lepsze!
OdpowiedzUsuńUwielbiam! I robię bardzo podobnie:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam leczo w każdej postaci :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam leczo z papryką i pieczarkami. Robię podobnie :-). Pozdrawiam Ania.
OdpowiedzUsuńPyszne
OdpowiedzUsuń