Pasta z awokado i szpinaku
Zdrowa i bardzo smaczna pasta z awokado i szpinaku. Świetnie sprawdza się jako pyszna przekąska na śniadanie. Doskonale również smakuje podane w formie pesto z makaronem na obiad.
Łatwa do przygotowania, zdrowa i smaczna pasta u mnie jest niezastąpionym dodatkiem do chrupkiego lub pełnoziarnistego pieczywa na śniadanie. Rewelacyjnie również smakuje podana na ciepło z makaronem w porze obiadu. Pasta z awokado i szpinaku jest nieco gęstsza od zwykłego pesto i świetnie się rozsmarowuje na pieczywie.
Pasta będzie smaczna tylko, jeśli zrobimy ją z dojrzałego awokado i świeżego szpinaku. Dobrze smakuje podana z białym serkiem. Uwielbiam pesto i wszelkie warzywne pasty. Ich niewątpliwą zaletą jest to, że w kilka chwil i bez dużego wysiłku powstaje pyszne jedzenie. Mam nadzieję, że również lubicie takie zdrowe smarowidła i je robicie.
Składniki na pastę z awokado i szpinaku:
- dojrzałe awokado
- 2 garści świeżego szpinaku
- 2 łyżki pestek słonecznika
- 1 - 2 ząbki czosnku
- łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy extra virgin
- pieprz i sól do smaku
Jak zrobić pastę z awokado i szpinaku?
- Pestki słonecznika wrzucić do blendera i rozdrobnić.
- Szpinak umyć, osuszyć i pokroić tak, aby były przecięte ogonki. Wrzucić do zmielonych pestek, dodać obrany i pokrojony czosnek i rozdrobnić. Ilość czosnku dopasować do swoich upodobań.
- Następnie dodać wyjęte ze skórki awokado, sok z cytryny, oliwę i rozdrabniać, aż otrzymamy odpowiadającą nam strukturę gęstej pasty. Pod koniec przyprawić szczyptą soli i pieprzu.
- Podawać z pieczywem lub z ugotowanym jeszcze ciepłym makaronem.
Zobacz również: pesto z awokado.
uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńSuper, chętnie zrobię taką pastę, już widzę że jest pyszna :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczna pasta :)
OdpowiedzUsuńale smakowita pasta:)
OdpowiedzUsuńale fajny ma kolorek
OdpowiedzUsuńw wolnej chwili zrobie
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł :)
OdpowiedzUsuńSuper, uwielbiam takie smaki :P
OdpowiedzUsuń