Zapiekanka z mięsem mielonym i warzywami
Zapiekanka z mięsem mielonym i warzywami to bardzo smaczne i łatwe do zrobienia danie na obiad. Warstwy mięsa i warzyw są dobrze zrównoważone i świetnie się ze sobą łączą. Zapiekanka bardzo dobrze smakuje od razu po upieczeniu, jak i później odgrzewana.
Zapiekanka jest bardzo sycąca, ale też dość lekka, gdyż zawiera dużo warzyw i po jej zjedzeniu nie ma uczucia ciężkości w żołądku. Za sprawą delikatnego sera mozzarella zapiekanka nie jest też, aż tak bardzo tłusta i smak sera nie góruje nad pozostałymi składnikami.
Składniki na zapiekankę z mięsem mielonym:
(brytfanka o wymiarach 34 cm x 24 cm x 8 cm)
- 1,5 kg mięsa mielonego np. z łopatki wieprzowej
- 12 sztuk średnich ziemniaków
- 2 marchewki
- 300 g pieczarek
- średni brokuł
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki płatków owsianych (opcjonalnie)
- 400 - 500 g żółtej mozzarelli
- 2 łyżki majeranku
- łyżeczka tymianku
- łyżeczka pieprzu
- 2 - 2,5 łyżeczki soli
- 3 jajka
- 250 ml mleka
- 2 łyżki śmietany
- łyżeczka gałki muszkatołowej
- łyżeczka mielonego kminku
- 2 - 3 łyżki oleju do smażenia
Jak zrobić zapiekankę z mielonego mięsa z warzywami?
- Pokrojonego na mniejsze kawałki brokuła włożyć do wrzącej lekko osolonej wody i gotować nie więcej niż 5 minut.
- Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę i lekko podsmażyć, dodając pod koniec drobno pokrojone pieczarki. Po usmażeniu dodać wszystko do mięsa mielonego.
- Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach i również dodać do mięsa mielonego.
- Do mięsa dodać majeranek, tymianek, pieprz, sól i wszystko dokładnie wymieszać. Jeśli farsz jest dość tłusty lub zbyt luźny można dodać płatki owsiane.
- Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i połowę wyłożyć na dno wysmarowanej tłuszczem brytfanki. Posypać solą, pieprzem, kminkiem i odrobiną gałki muszkatołowej.
- Na ziemniaki wyłożyć mięso mielone i wyrównać, a na nim pół porcji sera pokrojonego w plastry. Wszystkie warstwy rozkładać w miarę równomiernie, aby w tym samym czasie się upiekły.
- Następnie poukładać pokrojonego na mniejsze kawałki brokuła i zalać roztrzepanymi z mlekiem, śmietaną, gałką muszkatołową, pieprzem i solą jajkami.
- Na brokuła wyłożyć pozostałe ziemniaki i oprószyć kminkiem, pieprzem i solą, a na wierzchu poukładać równomiernie plastry sera.
- Piec w piekarniku nagrzanym góra- dól do 190 stopni C przez około godzinę. Jeśli wierzch zapiekanki zbyt mocno się przypieka, można przykryć folią aluminiową. Przed wyjęciem sprawdzić warstwę wierzchnią ziemniaków. Ziemniaki powinny być miękkie, jeśli są jeszcze chrupiące to, należy zapiekankę dłużej podpiec. W zapiekance chrupiący powinien być jedynie brokuł.
- Po upieczeniu odczekać około 5 minut, aby zatrzymał się proces pieczenia i składniki wchłonęły wszystkie soki.
Zobacz również: zapiekanka makaronowa z boczkiem i brokułami.
Zapiekanka wygląda bardzo apetycznie. Aż ślinka cieknie od samego patrzenia.
OdpowiedzUsuńPrezentuje się wspaniale :)
OdpowiedzUsuńBArdzo smacznie się zapowiada
OdpowiedzUsuńMoja rodzinka bardzo lubi tego typu obiady, więc na pewno byliby zachwyceni :)
OdpowiedzUsuńZnam bardzo podobną, ale z makaronem
OdpowiedzUsuńPrzepyszna zapiekanka - na bogato! Mniam! :)
OdpowiedzUsuńPyszna zapiekanka :)
OdpowiedzUsuńZolta mozzarella to cos nowego dla mnie, bardzo lubie mozzarelle, wiec warto sprobowac i tej zoltej. Rozejrze sie w sklepach. A zapiekanka wyglada pieknie :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Żółta mozzarella jest dostępna w większych sklepach. Jest ona bardzo delikatna i lubię ją dodawać do zapiekanek, gdyż jest mniej tłusta.
UsuńTrzeba spróbować. Nie widziałam do tej pory żółtej mozzarelli, ale fakt że nie szukałam.
OdpowiedzUsuńZapiekanka wygłąda bardzo apetycznie. Jeżeli tak samo smakuje to nic tylko trzeba postarać się o tą mozzarellę i piec... :)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie. Ciekawa jestem smaku.
OdpowiedzUsuńWygląda, że palce lizać, wszystkie składniki są dostępne więc nie będzie problemu z przygotowaniem.
OdpowiedzUsuńMmm,zapiekanka z mięskiem, pycha
OdpowiedzUsuńAleż wspaniała :) matko, jak ona musi fantastycznie smakować :)
OdpowiedzUsuńA płatki owsiane to kiedy dać? Bo są w przepisie.
OdpowiedzUsuńW przepisie jest podane, punkt 4. sposobu przygotowania :)
Usuń