Ciasto jabłecznik zaparzany

/ 18

Mięciutkie i przyjemnie wilgotne ciasto jabłecznik zaparzany jest niezbyt słodkim i bardzo łatwym deserem do zrobienia. Pyszne ciasto z jabłkami bardzo szybko znika z talerza i na pewno wszyscy będą prosić o dokładkę. Ciasto zaparzane z jabłkami jest najczęściej pieczonym ciastem z jabłkami w moim domu. 

Pyszne ciasto z jabłkami na deser
Ciasto zaparzane z jabłkami zaraz po wystudzeniu jest mięciutkie i delikatnie wilgotne za sprawą jabłek. Do jabłecznika najlepsze są jabłka twarde (szara reneta, antonówka), które podczas pieczenia całkowicie się nie rozpadają. U mnie ciasto jabłecznik zaparzany jest z jabłkami umiarkowanie twardymi. Podczas pieczenia ciasta z jabłkami część jabłek rozpadła się szybciej, tworząc po zastygnięciu pyszny wilgotny pasek jabłkowy.

Ciasto jabłecznik zaparzany jest tak smaczne, że moi domownicy zażyczyli sobie, aby za tydzień była powtórka. W sezonie jesiennym jabłka są najsmaczniejsze, na pewno więc zrobię takie ciasto z jabłkami jeszcze kilka razy. Wypróbujcie koniecznie ten przepis na ciasto z jabłkami i dajcie znać, jak Wam ciasto smakowało?
Ciasto z jabłek posypane pudrem
Ilość porcji: 15
Czas przygotowania: 30 minut + pieczenie

Składniki na ciasto jabłecznik zaparzany:

(forma 23 cm x 33 cm x 7 cm)
  • 1,5 kg twardych jabłek
  • szklanka cukru
  • 5 jajek (M)
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 - 3 krople aromatu arakowego
  • 250 g masła
  • sok z 1/2 cytryny 
  • cukier puder do posypania
    Do odmierzania używam: szklanka - 250 ml, łyżeczka - 5 ml.

Jak zrobić ciasto jabłecznik zaparzany?

  1. Jabłka obrać, pokroić na mniejsze cząstki i wymieszać z sokiem z cytryny.
  2. Roztopić masło, powinno być bardzo gorące.
  3. Jajka ubić z cukrem na puszystą i prawie białą masę, pod koniec miksowania stopniowo dodawać szklankę mąki i miksować na minimalnych obrotach miksera.
  4. Nie przerywając miksowania powoli małym strumieniem wlewać gorące masło.
  5. Następnie dodać drugą szklankę mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i aromat.
  6. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i na spód wylać 1/4 część ciasta.
  7. Na cieście poukładać ciasno wszystkie jabłka i zalać pozostałym ciastem, które równo rozsmarować.
  8. Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 175 stopni C przez 60 minut, do suchego patyczka.
  9. Ciasto po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

    Zobacz również: szarlotka sypana.

Komentarze

  1. Jabłeczniki! Uwielbiam wszystkie :) U mnie też dziś po obiadku będzie pyszna szarlotka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekaw jestem tej wersji :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, warto wypróbować :)

      Usuń
    2. Jutro bądź w czwartek spróbuje zrobić dziś właśnie skończył się jeden jabłecznik też z nowego przepisu z neta i był pyszny więc pora na kolejny póki jabłuszka w ogródku

      Usuń
    3. U mnie ten jabłecznik wszystkim bardzo smakuje, a do tego jest prosty do wykonania.

      Usuń
  3. Przyznam, że w takiej wersji nigdy nie przygotowywałam...

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow, super! Muszę wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wydaje się taki delikatny. Nie słyszałam o takim. Na pewno jest smaczny :)

    OdpowiedzUsuń
  6. fajny przepis, aż mi przyszedł smak na słodkie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubię wszelkie ciasta z jabłkami :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Takiego jeszcze nie jadłam, brzmi ciekawie ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda ekstra :D
    Musze wypróbować :p

    OdpowiedzUsuń
  10. Całe jajka czy same białka ubijać z cukrem?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady