Ciasto jabłecznik zaparzany
Mięciutkie i przyjemnie wilgotne ciasto jabłecznik zaparzany jest niezbyt słodkim i bardzo łatwym deserem do zrobienia. Pyszne ciasto z jabłkami bardzo szybko znika z talerza i na pewno wszyscy będą prosić o dokładkę. Ciasto zaparzane z jabłkami jest najczęściej pieczonym ciastem z jabłkami w moim domu.
Ciasto jabłecznik zaparzany jest tak smaczne, że moi domownicy zażyczyli sobie, aby za tydzień była powtórka. W sezonie jesiennym jabłka są najsmaczniejsze, na pewno więc zrobię takie ciasto z jabłkami jeszcze kilka razy. Wypróbujcie koniecznie ten przepis na ciasto z jabłkami i dajcie znać, jak Wam ciasto smakowało?
Składniki na ciasto jabłecznik zaparzany:
(forma 23 cm x 33 cm x 7 cm)
- 1,5 kg twardych jabłek
- szklanka cukru
- 5 jajek (M)
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 - 3 krople aromatu arakowego
- 250 g masła
- sok z 1/2 cytryny
- cukier puder do posypania
Do odmierzania używam: szklanka - 250 ml, łyżeczka - 5 ml.
Jak zrobić ciasto jabłecznik zaparzany?
- Jabłka obrać, pokroić na mniejsze cząstki i wymieszać z sokiem z cytryny.
- Roztopić masło, powinno być bardzo gorące.
- Jajka ubić z cukrem na puszystą i prawie białą masę, pod koniec miksowania stopniowo dodawać szklankę mąki i miksować na minimalnych obrotach miksera.
- Nie przerywając miksowania powoli małym strumieniem wlewać gorące masło.
- Następnie dodać drugą szklankę mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i aromat.
- Formę wyłożyć papierem do pieczenia i na spód wylać 1/4 część ciasta.
- Na cieście poukładać ciasno wszystkie jabłka i zalać pozostałym ciastem, które równo rozsmarować.
- Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 175 stopni C przez 60 minut, do suchego patyczka.
- Ciasto po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
Zobacz również: szarlotka sypana.
Jabłeczniki! Uwielbiam wszystkie :) U mnie też dziś po obiadku będzie pyszna szarlotka :)
OdpowiedzUsuńRównież lubię wszystkie ciasta z jabłkami :)
UsuńCiekaw jestem tej wersji :D
OdpowiedzUsuńPolecam, warto wypróbować :)
UsuńJutro bądź w czwartek spróbuje zrobić dziś właśnie skończył się jeden jabłecznik też z nowego przepisu z neta i był pyszny więc pora na kolejny póki jabłuszka w ogródku
UsuńU mnie ten jabłecznik wszystkim bardzo smakuje, a do tego jest prosty do wykonania.
UsuńPrzyznam, że w takiej wersji nigdy nie przygotowywałam...
OdpowiedzUsuńWow, super! Muszę wypróbować:)
OdpowiedzUsuńWydaje się taki delikatny. Nie słyszałam o takim. Na pewno jest smaczny :)
OdpowiedzUsuńfajny przepis, aż mi przyszedł smak na słodkie:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię wszelkie ciasta z jabłkami :-)
OdpowiedzUsuńTakiego jeszcze nie jadłam, brzmi ciekawie ;)
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto
OdpowiedzUsuńświetnie wygląda
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWygląda ekstra :D
OdpowiedzUsuńMusze wypróbować :p
Całe jajka czy same białka ubijać z cukrem?
OdpowiedzUsuńUbijać całe jajka.
Usuń