Ciasto jogurtowe z jabłkami
Najłatwiejsze ciasto jogurtowe z jabłkami do zrobienia, bez miksowania i odważania składników. Przepis na pyszne ciasto jest prosty i łatwy do wykonania. Idealny deser na każdą okazję.
Jeśli w domu macie kubeczek jogurtu i jabłka lub inne owoce to niespodziewani goście nie sprawią Wam kłopotu. Ciasto jogurtowe z jabłkami przygotowuje się bardzo szybko, a składnik odmierza się kubeczkiem, w którym był jogurt. Składnik wystarczy podzielić na suche i mokre, a następnie wsypać suche do mokrych i wymieszać łyżką. Oprócz szarlotki sypanej jest to chyba najprostsze ciasto do zrobienia.U mnie jogurt miał pojemność 350 ml i na dużą porcję był w sam raz. Jeśli chcecie zrobić mniejsze ciasto, dodajcie do niego mniej o jedno jajko, a składniki odmierzajcie kubeczkiem od Waszego mniejszego jogurtu. Ciasto po upieczeniu ma strukturę zbliżoną nieco do babki. Ciasto najlepiej smakuje zaraz po wystudzeniu. Ciasto jogurtowe jest nazywane kubeczkowym i dobrze wychodzi również z innymi owocami, zimą robię je nawet z mrożonymi owocami. Znacie to ciasto?
Składniki na ciasto jogurtowe z jabłkami:
(forma 34 cm x 24 cm x 7 cm)
Mokre:
- kubeczek jogurtu naturalnego (u mnie 350 ml)
- kubeczek oleju rzepakowego
- 4 jajka
Suche:
- 3 kubeczki mąki pszennej
- kubeczek cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżka cukru z wanilią
Dodatkowo:
- 5 - 6 jabłek
- 2 łyżki budyniu w proszku bez cukru
- łyżka cukru
- cukier puder do posypania
Jak zrobić ciasto jogurtowe z jabłkami?
- Jabłka obrać, pokroić w ósemki i obtoczyć w budyniu wymieszanym z cukrem. Na cząstkach jabłek powinna być cienka warstwa budyniu, nadmiar obmieść pędzelkiem.
- Do miski wlać jogurt i tym samym kubeczkiem odmierzyć olej, dodać jajka i wymieszać.
- Kubeczek po jogurcie umyć i osuszyć, następnie do oddzielnej miski odmierzyć nim cukier i mąkę. Dodać proszek, cukier z wanilią i suche składniki wymieszać.
- Do mokrych składników partiami dodawać suche i mieszać, aż nie będzie widać mąki. Rozmieszane ciasto będzie dość gęste.
- Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać. Następnie powciskać w nie cząstki jabłek.
- Ciasto piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C przez 50 minut, do suchego patyczka.
- Po wystudzeniu ciasto posypać cukrem pudrem.
Zobacz również: jabłecznik na biszkopcie.
wygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne ciasto, do popołudniowej kawki idealne :)
OdpowiedzUsuńTakie ciasta są mega pyszne :) Bardzo lubię ciasta z dodatkiem jogurtu :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie! Idealne do niedzielnej kawki :)
OdpowiedzUsuńPyszne i proste ciasto :)
OdpowiedzUsuńpalce lizać :)
OdpowiedzUsuńMoja babcia często robiła takie ciasta, z różnymi owocami. Przepyszne :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie i lekko :)
OdpowiedzUsuń