Kotlety z indyka i kaszy jaglanej
Kotlety z indyka i kaszy jaglanej to zdrowy i lekki obiad, który posmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Soczyste kotlety, czy raczej burgery z indyka świetnie smakują z surówkami i warzywami gotowanymi na parze.
Kotlety z indyka i kaszy jaglanej to takie danie, które syci, ale nie obciąża naszego organizmu, gdyż jest lekkostrawne. Dodatek do mięsa z indyka suszonych pomidorów nadał kotletom bardzo przyjemnego i dość wyraźnego smaku. Kasza jaglana sprawiła zaś, że kotlety nie są suche.
Według mnie jest to połączenie idealne i często przygotowuję takie kotlety na obiad. Lubię kaszę jaglaną, ale czasami ugotuję jej zbyt dużo i zostaje mi ona na drugi dzień i zamiast wyrzucać, dodaję ją do kotletów. Zachęcam do wypróbowania takiego połączenia, zapewniam, że danie zagości u Was na stałe.
Składniki na kotlety z indyka i kaszy jaglanej:
- 1,2 kg mielonego mięsa z indyka
- 3/4 szklanki kaszy jaglanej
- duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 10 sztuk suszonych pomidorów
- 3 jajka
- wiązka natki pietruszki
- łyżeczka oregano
- łyżeczka kurkumy
- łyżeczka papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- łyżeczka kolendry
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1,5 łyżeczki soli (ilość zależy, jak bardzo słone są pomidory)
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej do obtaczania
- olej rzepakowy lub masło klarowane do smażenia
Jak zrobić kotlety z indyka i kaszy jaglanej?
- Kaszę opłukać w zimnej wodzie.
- Zagotować 2 razy tyle wody, ile zajmuje w szklance sucha kasza, wsypać kaszę. Gotować pod przykryciem na małej mocy palnika 9 - 10 minut, aż kasza wchłonie cały płyn.
- Ugotowaną kaszę rozłożyć płasko na talerzu i całkowicie wystudzić.
- Cebulę obrać, drobno posiekać i zeszklić na oleju.
- Pomidory z oliwy drobno pokroić, a jeśli są tylko suszone przed krojeniem namoczyć w małej ilości gorącej wody i odczekać około 5 minut, aby nieco zmiękły (wody po moczeniu nie wylewać). Pokrojone i wyjęte z moczenia pomidory wymieszać z oliwą.
- Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
- Do mięsa dodać jajka, czosnek, cebulę, pomidory, posiekaną pietruszkę i pozostałe przyprawy, dokładnie wymieszać. Następnie połączyć z wystudzoną kaszą i wymieszać dłonią tak, aby powstała zwarta jednolita masa. Przed formowaniem kotletów masę odstawić na 10 minut, wtedy kasza wchłonie wilgoć z mięsa i kotlety będą łatwiej się formować. Kotlety dobrze się formują praską do robienia burgerów. Jeśli masa na kotlety jest zbyt sucha, należy dodać do niej kilka łyżek wody po moczeniu pomidorów.
- Formować kotlety o grubości 1 - 1,5 cm i obtaczać w mące pełnoziarnistej.
- Smażyć na rozgrzanej patelni z niewielką ilością tłuszczu do czasu przyrumienienia z każdej strony. Z pierwszej strony nieco dłużej, a z drugiej krócej.
- Kotlety z indyka i kaszy jaglanej świetnie smakują podane z warzywami ugotowanymi na parze lub soczystą surówką z dodatkiem pomidora.
Zobacz również: kotlety drobiowe siekane.
Super propozycja,uwielbiam kaszę jaglaną:)
OdpowiedzUsuńKotleciki prezentują się mega pysznie :) Zjadłabym takie :)
OdpowiedzUsuńZdrowo i smacznie :)
OdpowiedzUsuńRobiłam kiedyś podobne ale bez mięsa, sama kasza, brokuły i papryka :-)
OdpowiedzUsuńZdrowy obiadek
OdpowiedzUsuńFajne kotlety, zdrowe i smaczne :)
OdpowiedzUsuń