Pieczony łosoś z salsą z awokado i pomidorów
Pieczony łosoś z salsą z awokado i pomidorów jest zdrowym, smacznym i szybkim do przygotowania daniem. Proste i lekkie danie, którym można zachwycić swoich bliskich i przyjaciół.
Czas przygotowania to nie więcej niż 30 minut, łącznie z pieczeniem ryby i gotowaniem ryżu. W czasie, gdy piecze się łosoś, wystarczy pokroić składniki na salsę i posiłek jest już przygotowany.
Do pieczonego łososia świetnie pasuje białe wytrawne wino Home Run Chardonnay z Regionu Lodi w Kalifornii. Wino ma przyjemny owocowy zapach, a w smaku wyczuwalna jest nuta zielonego jabłka i cytryny. Smak jak na wytrawne wino jest bardzo przyjemny bez intensywnego wytrawnego posmaku. Wino podane do łososia delikatnie odświeża kubki smakowe i chętniej sięgamy po następną porcję dania. Do tej pory trudno mi było dobrać do tej ryby odpowiednie wino, a tym razem czułam, że są parą i na pewno nią pozostaną na dłużej.Kalifornijskie wino zostało odznaczone złotym medalem na Międzynarodowym Konkursie Winiarskim Enoexpo 2018, a jego dystrybutorem jest Globus Wine Poland sp.z.o.o. Firma niedawno wprowadziła na rynek polski sporo win z cenionych regionów winiarskich świata: Chile, Włochy, USA, Australia i Nowa Zelandia. W konkursie srebrny medal zdobyło również drugie wino tego dystrybutora czerwone półsłodkie włoskie Il Capolavoro Negroamoro-Primitivo.
Składniki na pieczonego łososia z salsą z awokado i pomidorów:
- 500 g świeżego łososia
- 3 łyżeczki pieprzu cytrynowego
- dojrzałe awokado
- 3 mięsiste pomidory
- mała czerwona cebula
- mała papryczka chili
- kilka gałązek świeżej kolendry
- 3 łyżki oliwy
- sok z limonki
- pieprz i sól do smaku
- 100 - 150 g ryżu jaśminowego
Jak zrobić pieczonego łososia?
- Łososia oczyścić z ości i łusek ze skóry, umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.
- Pokroić na mniejsze kawałki, położyć na folię aluminiową skórą do dołu i przyprawić z wierzchu pieprzem cytrynowym i solą.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 9 - 10 minut. Po upieczeniu łososia zdjąć delikatnie łopatką, pozostawiając skórę przyklejoną do folii.
- W tym samym czasie ugotować ryż. Zagotować dwa razy tyle osolonej wody ile zajmuje w naczyniu ryż. Ryż gotować 10 minut, a po ugotowaniu odstawić na 5 minut pod przykryciem, aby wchłonął do końca wodę.
- Z awokado wyjąć pestkę, a miąższ pokroić w kostkę i skropić sokiem z limonki.
- Cebulę i pomidory również pokroić w kostkę. Jeśli pomidor jest wodnisty i zawiera dużo pestek to najlepiej je wyjąć. W składzie salsy powinno być więcej pomidorów niż awokado.
- Kolendrę i papryczkę drobno posiekać i wymieszać z pozostałymi składnikami.
- Salsę przyprawić oliwą, sokiem z limonki, pieprzem i solą do smaku.
Zobacz również: pstrąg łososiowy z parowaru.
Co tu komentować jak to jest pychotka...!!!
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł! ;-)
OdpowiedzUsuńRyby uwielbiam pod każdą postacią :) Pyszna propozycja :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię łososia, a ta wersja jest z pewnością warta spróbowania :)
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam łososia! Koniecznie muszę spróbować. Mam nadzieję, że mrożony będzie odpowiedni :)
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam rybki
OdpowiedzUsuńJestem fanką takich obiadów, mniam!!!
OdpowiedzUsuńCałe danie wygląda bardzo smacznie!
OdpowiedzUsuń