Purée z dyni
Pyszny i zdrowy dodatek do ciast, zup, past do pieczywa, klusek, placuszków i kremów. Dynia jest cennym źródłem błonnika i wielu witamin i minerałów, dlatego jesienią powinna często gościć w naszym menu.
Dlaczego warto jeść dynię?
Dynia jest bogata w beta-karoten, który chroni nasz organizm przed niszczącym działaniem wolnych rodników. Dynia zawiera w sobie dużo kwasu foliowego, witaminy A, E i potasu, a jej pestki są bogate w cynk i lecytynę, która wpływa korzystnie na nasz mózg i przyspiesza przemianę materii. Duża zawartość w miąższu dyni błonnika dobrze wpływa na pracę naszych jelit, a niska kaloryczność (100 g to tylko 26 kalorii) pomaga w odchudzaniu.
Do czego można użyć dyni?
Miąższ dyni może stanowić pyszny składnik zupy krem z dyni, dodatek do ciast, placuszków, kotletów, deserów, sosów, farszy do naleśników, klusek, past do chleba lub kremów do ciast. Dynia jest świetnym materiałem do robienia lampionów i innych ozdób, które są popularne o tej porze roku zwłaszcza w USA.
Dynia w zależności od rodzaju zawiera w swoim miąższu więcej lub mniej wody, dlatego konsystencja purée nie jest zawsze taka same. Jeśli po upieczeniu dyni i rozdrobnieniu jej mamy zbyt rzadki mus, należy go przecisnąć przez gazę lub gęste sitko. Czas pieczenia dyni to 15 - 35 minut i również zależy od zawartości wody w miąższu i na jak grube kawałki ją pokroimy.
U mnie najczęściej dynia ląduje w zupie i ciastach, ale często również robię z jej dodatkiem placuszki. Ciekawa jestem, co ciekawego robicie z dyni i czy ją lubicie?
Składniki na purée z dyni:
- dynia np. Hokkaido lub inna
- szczypta soli
Jak zrobić purée z dyni?
- Dynię umyć, osuszyć, przekroić na 4 części i wydrążyć miękką jej część razem z pestkami.
- Oczyszczone kawałki pokroić na mniejsze części.
- Pokrojoną dynię ułożyć skórą do dołu na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 15 - 35 minut, aż dynia będzie miała miękkie wnętrze.
- Upieczoną dynię wystudzić i wydrążyć łyżką ze skóry miąższ, następnie rozdrobnić blenderem do postaci purée (musu). Purée z niektórych rodzajów dyni, może być mocno wilgotne, wtedy włożyć je do garnuszka i gotować aż płyn odparuje.
- Takie purée może być dodawane do zup, past, kotlecików, ciast, placuszków, kremów i innych deserów.
- Gęstość purée zależy od rodzaju upieczonej dyni. Jeśli mus jest dość wodnisty, a chcemy go dodać np. do sernika, należy go wcześniej przecisnąć przez gazę lub dłużej gotować.
Właśnie szukałam takiego przepisu. Pierwszy raz mam do czynienia z dynią, więc trzymajcie kciuki!
OdpowiedzUsuńNie przypalić tylko dyni podczas pieczenia i będzie dobrze :)
UsuńJa zrobiłem ciasto z surową dynią a nie puree i wyszedł zakalec :(
OdpowiedzUsuńSurowa dynia zawiera sporo wody, a w czasie pieczenia część z niej wyparowuje. Zdarza się, że nawet po upieczeniu dyni, puree jest wodniste i odciskam je na sitku. To zależy od rodzaju dyni.
UsuńŚwietny przepis :) Takie puree to świetny dodatek do ciast :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię puree z dyni i często zastępuje u nas ziemniaki
OdpowiedzUsuńuwielbiam dodawać dynię do wielu dań:)
OdpowiedzUsuńPyszne jest :-)
OdpowiedzUsuń