Ciasteczka z pestkami dyni

/ 13

Chrupiące i pyszne ciasteczka z pestkami dyni są najlepszą przekąską na deser. Ciasteczka są niezbyt słodkie i zawierają zdrowe pestki dyni, dlatego śmiało, można je podać dzieciom. Ich przygotowanie jest bardzo łatwe i warto zrobić je wspólnie ze swoimi pociechami.

Domowe ciastka z pestkami dyni i makiem
Do ciasteczek z pestkami dyni dodałam mak, który sprawił, że są one jeszcze bardziej kruche i chrupiące. Po upieczeniu ciastka długo pozostają chrupiące i warto je upiec, aby uzupełnić zapasy w pudełku lub słoiku z ciastkami do kawy. Ciasteczka mogę śmiało nazwać zdrowymi, gdyż zawierają minimalną ilość cukru, a ich skład jest krótki. Z kupowania sklepowych ciastek dawno już zrezygnowałam, gdyż zazwyczaj zawierają one same polepszacze smaku i wyglądu i niezdrowe tłuszcze utwardzone, po których czuję tylko niesmak.

W ciasteczkach wykorzystałam zdrowe pestki dyni BIO Polskie Młyny, które pochodzą z ekologicznych upraw. Z takich upraw pestki są nieco drobniejsze, ale za to bez chemii, świetnie smakują, a takie mniejsze lepiej też trzymają się na upieczonych ciasteczkach. 

Wcześniej bardziej lubiłam ciastka ze słonecznikiem, ale teraz zdecydowanie bardziej odpowiada mi smak ciastek z dodatkiem pestek dyni i maku. Ciekawa jestem, z czym lubicie i czy robicie takie domowe ciasteczka?
Chrupiące ciastka z pestkami dyni Polskie Młyny

Ilość porcji: 36
Czas przygotowania: 60 minut

Składniki na ciasteczka z pestkami dyni:

  • 450 - 500 g mąki pszennej
  • 150 g cukru
  • 200 g masła (schłodzić)
  • jajko + żółtko
  • 2 łyżki śmietany
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżka cukru z wanilią
  • 3 łyżki maku

Dodatkowo:

  • białko jajka kurzego
  • łyżka cukru
  • 150 - 200 g pestek dyni (u mnie pestki dyni BIO Polskie Młyny)
Do odmierzania używam: łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml.

Jak zrobić ciasteczka z pestkami dyni?

  1. Do miski wsypać mąkę, cukier, cukier z wanilią, proszek do pieczenia i mak, dodać zimne masło i posiekać je nożem na mniejsze kawałeczki.
  2. Dodać jajko, żółtko, śmietanę i wymieszać łyżką. Następnie ciasto szybko zagnieść dłonią, tylko do połączenia się składników, aby zbyt mocno jego nie ocieplić.
  3. Z ciasta uformować wałek, zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki lub na 30 minut do zamrażarki.
  4. Wałek z ciastem przekroić na 3 części, jedną pozostawić, a pozostałe włożyć do lodówki, aby się nie ocieplały.
  5. Ciasto delikatnie podsypać mąką i rozwałkować na placek o grubości 3 - 4 mm, z którego wycinać szklanką lub foremką ciasteczka o średnicy nie większej niż 7 cm. Jeśli chcemy, aby ciasteczka były bardzo chrupiące i kruche, należy robić je dość cienkie. Ciastka podczas pieczenia minimalnie tylko zwiększają swoją wielkość.
  6. Wierzch ciastek smarować roztrzepanym z cukrem białkiem i zanurzać w pestkach dyni lekko je dociskając.
  7. Układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując 0,5 cm odstępy.
  8. Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C przez 15 - 18 minut. Ciastka piec na środkowym poziomie piekarnika.
  9. Po upieczeniu zdjąć razem z papierem z blachy i pozostawić do wystudzenia.

    Zobacz również: ciastka ze słonecznikiem.

Komentarze

  1. fajna i na pewno zdrowsza alternatywa dla zwykłych ciastek:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przyjemnie takie pochrupać :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie ciasteczka bardzo lubi mój Mężuś :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Chętnie schrupałabym kilka takich ciasteczek :)

    OdpowiedzUsuń
  5. U mnie królują ciasteczka owsiane - ale muszę spróbować Twoich :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pomysł ekstra, jeszcze ten słodziutki mak do kompletu, super :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetne! Takie ciastka nie dość, że są pyszne, to jeszcze o zdrowe :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Można pominąć mak ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mak można pominąć, ale w zamian dodać więcej o 1 - 2 łyżki mąki. Ciasteczka z makiem są bardziej chrupiące.

      Usuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady