Ciasteczka z pestkami dyni
Chrupiące i pyszne ciasteczka z pestkami dyni są najlepszą przekąską na deser. Ciasteczka są niezbyt słodkie i zawierają zdrowe pestki dyni, dlatego śmiało, można je podać dzieciom. Ich przygotowanie jest bardzo łatwe i warto zrobić je wspólnie ze swoimi pociechami.
Do ciasteczek z pestkami dyni dodałam mak, który sprawił, że są one jeszcze bardziej kruche i chrupiące. Po upieczeniu ciastka długo pozostają chrupiące i warto je upiec, aby uzupełnić zapasy w pudełku lub słoiku z ciastkami do kawy. Ciasteczka mogę śmiało nazwać zdrowymi, gdyż zawierają minimalną ilość cukru, a ich skład jest krótki. Z kupowania sklepowych ciastek dawno już zrezygnowałam, gdyż zazwyczaj zawierają one same polepszacze smaku i wyglądu i niezdrowe tłuszcze utwardzone, po których czuję tylko niesmak.
W ciasteczkach wykorzystałam zdrowe pestki dyni BIO Polskie Młyny, które pochodzą z ekologicznych upraw. Z takich upraw pestki są nieco drobniejsze, ale za to bez chemii, świetnie smakują, a takie mniejsze lepiej też trzymają się na upieczonych ciasteczkach.
Wcześniej bardziej lubiłam ciastka ze słonecznikiem, ale teraz zdecydowanie bardziej odpowiada mi smak ciastek z dodatkiem pestek dyni i maku. Ciekawa jestem, z czym lubicie i czy robicie takie domowe ciasteczka?
Składniki na ciasteczka z pestkami dyni:
- 450 - 500 g mąki pszennej
- 150 g cukru
- 200 g masła (schłodzić)
- jajko + żółtko
- 2 łyżki śmietany
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżka cukru z wanilią
- 3 łyżki maku
Dodatkowo:
- białko jajka kurzego
- łyżka cukru
- 150 - 200 g pestek dyni (u mnie pestki dyni BIO Polskie Młyny)
Jak zrobić ciasteczka z pestkami dyni?
- Do miski wsypać mąkę, cukier, cukier z wanilią, proszek do pieczenia i mak, dodać zimne masło i posiekać je nożem na mniejsze kawałeczki.
- Dodać jajko, żółtko, śmietanę i wymieszać łyżką. Następnie ciasto szybko zagnieść dłonią, tylko do połączenia się składników, aby zbyt mocno jego nie ocieplić.
- Z ciasta uformować wałek, zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki lub na 30 minut do zamrażarki.
- Wałek z ciastem przekroić na 3 części, jedną pozostawić, a pozostałe włożyć do lodówki, aby się nie ocieplały.
- Ciasto delikatnie podsypać mąką i rozwałkować na placek o grubości 3 - 4 mm, z którego wycinać szklanką lub foremką ciasteczka o średnicy nie większej niż 7 cm. Jeśli chcemy, aby ciasteczka były bardzo chrupiące i kruche, należy robić je dość cienkie. Ciastka podczas pieczenia minimalnie tylko zwiększają swoją wielkość.
- Wierzch ciastek smarować roztrzepanym z cukrem białkiem i zanurzać w pestkach dyni lekko je dociskając.
- Układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując 0,5 cm odstępy.
- Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C przez 15 - 18 minut. Ciastka piec na środkowym poziomie piekarnika.
- Po upieczeniu zdjąć razem z papierem z blachy i pozostawić do wystudzenia.
Zobacz również: ciastka ze słonecznikiem.
fajna i na pewno zdrowsza alternatywa dla zwykłych ciastek:)
OdpowiedzUsuńPolecam, warto zrobić :)
UsuńPrzyjemnie takie pochrupać :)
OdpowiedzUsuńTakie ciasteczka bardzo lubi mój Mężuś :)
OdpowiedzUsuńMój również chętnie się nimi zajada :)
UsuńChętnie schrupałabym kilka takich ciasteczek :)
OdpowiedzUsuńU mnie królują ciasteczka owsiane - ale muszę spróbować Twoich :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciastka z ziarnami!
OdpowiedzUsuńPomysł ekstra, jeszcze ten słodziutki mak do kompletu, super :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciacha.
OdpowiedzUsuńŚwietne! Takie ciastka nie dość, że są pyszne, to jeszcze o zdrowe :)
OdpowiedzUsuńMożna pominąć mak ?
OdpowiedzUsuńMak można pominąć, ale w zamian dodać więcej o 1 - 2 łyżki mąki. Ciasteczka z makiem są bardziej chrupiące.
Usuń