Ciasto dyniowe
Ciasto dyniowe jest pysznym i prostym do zrobienia jesiennym deserem. Dynia w tym okresie świetnie sprawdza się, jako dodatek do zup, różnych ciast, placuszków, klusek, past i kremów. Ciasta z dodatkiem dyni świetnie smakują, a do tego również mają piękny słoneczny kolor.
Ciasto dyniowe jest łatwe do wykonania i świetnie smakuje zaraz po upieczeniu, jak i na drugi dzień po schłodzeniu. Ciasto jest przyjemnie wilgotne i o umiarkowanej słodyczy. Dynię na purée najlepiej upiec nieco wcześniej, aby mogła dokładnie wystygnąć.Uwielbiam smak pieczonej dyni i chętnie ją dodaję do różnych dań. Najbardziej znana i lubiana przez wszystkich jest chyba zupa krem z dyni, która w sezonie gości u mnie najczęściej. Dość często robię również ciasto lub placuszki z dodatkiem dyni. Ciekawa jestem, jakie są Wasze ulubione dania z dodatkiem dyni?
Składniki na ciasto dyniowe:
(foremka o średnicy 26 cm)- 250 g purée z dyni
- 200 g masła
- 220 g cukru
- łyżka cukru z wanilią
- 250 g mąki pszennej
- 4 jajka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka sody oczyszczonej
Dodatkowo: - 50 g białej czekolady lub 3 łyżki cukru pudru
- łyżeczka soku z limonki lub cytryny
Jak zrobić ciasto dyniowe?
- Masło pokroić i rozpuścić w rondelku na małej mocy palnika, następnie dodać cukier i cukier waniliowy i mieszać do czasu, aż rozpuści się cukier (nie gotować). Rondelek zdjąć z palnika.
- Do purée z dyni wlać ciepłe masło, dokładnie wymieszać i odlać pół szklanki (125 ml) na polewę.
- Do pozostałej części masy dodać żółtka i dokładnie wymieszać, a z białek ubić pianę.
- Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodając wmieszać ją delikatnie w masę z dyni.
- Na koniec delikatnie połączyć z ubitą na sztywno pianą z białek.
- Dno foremki wyłożyć papierem do pieczenia i wlać w nią masę na ciasto dyniowe.
- Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C około 40 - 45 minut, do suchego patyczka. Jeśli wierzch ciasta mocno się przypieka to przykryć papierem do pieczenia.
- Ciasto podczas studzenia może nieco opaść, ale tak ma być.
Polewa:
- Do odlanej wcześniej i wystudzonej masy z dyni, dodać cukier puder, sok z limonki i mieszać, aż powstanie jednolita polewa. Zamiast cukru można dodać rozpuszczoną czekoladę. U mnie polewa jest z cukrem pudrem.
- Polewą polać wystudzone ciasto i wstawić do lodówki, aby się schłodziło.
Świetne ciasto! Wygląda fantastycznie! :D
OdpowiedzUsuńCiasta z dodatkiem dyni uwielbiam :) Narobiłaś mi apetytu :)
OdpowiedzUsuńCudownie się prezentuje
OdpowiedzUsuńLubię jesienne ciasta z dynią :)
OdpowiedzUsuńMam dyni pod dostatkiem, może upiekę takie ciacho :)
OdpowiedzUsuńMniam mniam :)Już nie wyobrażam sobie jesieni bez dyni :)
OdpowiedzUsuńKilka razy przygotowałam ciasta z dodatkiem dyniowego puree, bardzo nam smakowały:) to Twoje też świetnie wygląda.
OdpowiedzUsuńZ chęcią zjadłabym kawałek takiego ciasta :) Dynie uwielbiam i na słono, i na słodko :)
OdpowiedzUsuńfajne to ciacho
OdpowiedzUsuńPycha, uwielbiam dyniowe wypieki :)
OdpowiedzUsuńCiasto prezentuje się super :-)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne :)
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie! :)
OdpowiedzUsuń