Ciasto z jabłkami bez pieczenia
Ciasto z jabłkami bez pieczenia składa się z małej ilości składników i jest bardzo łatwe do wykonania. Pyszne ciasto na prosty deser z jabłkami i kremem z serka mascarpone na pewno posmakuje osobom, które lubią niezbyt słodkie ciasta.
Do ciasta najlepiej użyć jabłek twardych, które całkowicie się nie rozpadną podczas gotowania, a ich kawałeczki będą wyczuwalne w galaretce po zastygnięciu. Jeśli chodzi o cukier to jego ilość, należy dostosować do kwaśności jabłek i dodawać stopniowo w czasie gotowania.
Przepis na ciasto z jabłkami bez pieczenia
Składniki na ciasto z jabłkami bez pieczenia:
Warstwa z jabłek:
- 1,5 kg twardych jabłek
- 2 galaretki cytrynowe
- 1/2 - 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki wody
- łyżka soku z cytryny
Warstwa z serka mascarpone:
- 500 g serka mascarpone
- 400 ml śmietany 30%
- 6 łyżek cukru pudru
- laska wanilii lub łyżka ekstraktu waniliowego
- 2 łyżki żelatyny w proszku
Polewa:
- 150 - 200 g czekolady z co najmniej 50% kakao
- 80 g masła
- łyżeczka miodu naturalnego
- 2 łyżki mleka
Dodatkowo:
- 450 - 500 g herbatników (część może być kakaowa)
- płatki migdałów lub pokrojone orzechy do dekoracji
Opis krok po kroku:
Jak zrobić ciasto z jabłkami bez pieczenia?
- Jabłka obrać, pokroić w drobną kostkę, dodać wodę, sok z cytryny, cukier i gotować do czasu, aż rozpuści się cukier i nie będzie surowych jabłek. Ilość cukru dostosować do stopnia kwaśności jabłek i swoich upodobań. Jabłka nie powinny całkowicie się rozpaść, dobrze, jeśli część z nich zachowa swój kształt.
- Jabłka zdjąć z palnika, dodać galaretki i mieszać do całkowitego rozpuszczenia się galaretek, nie gotować. Odstawić do wystudzenia.
- Po wystudzeniu jabłka przełożyć do foremki wyłożonej herbatnikami i przykryć je drugą warstwą herbatników. Na czas robienia warstwy z serka, foremkę wstawić do lodówki.
- Żelatynę namoczyć w 5 łyżkach zimnej wody, a gdy napęcznieje, delikatnie podgrzewając rozpuścić (nie gotować!) i wystudzić.
- Śmietanę ubić z cukrem pudrem i ziarenkami wanilii, pod koniec dodawać po łyżce serek mascarpone. Miksować tylko do czasu połączenia się składników i uzyskania jednolitej struktury. Pod koniec miksowania wlewać cienką stróżką zimną żelatynę i krótko miksować, aby połączyła się z kremem z serka.
- Masę z mascarpone wyłożyć na herbatniki i przykryć następną ich warstwą (mogą być kakaowe). Ciasto wstawić na chwilę do lodówki.
- Składniki polewy rozdrobnić i rozpuścić w misce ustawionej na garnku z wrzącą wodą. Polewę mieszać, aż powstanie jednolita konsystencja.
- Ciasto polać polewą, posypać płatkami migdałów lub orzechami i wstawić na 12 godzin do lodówki, aby warstwy stężały, a herbatniki zmiękły.
Zobacz również: szarlotka z pianką.
Pyszności <3 Również bardzo lubię ciasta z jabłkami. To na pewno jest bardzo smaczne i dodatkowo wspaniale wygląda.
OdpowiedzUsuńZnam to ciasto, jadłam je ale zamiast serka mascarpone była sama bita śmietana :-)
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńCudownie wygląda
OdpowiedzUsuńChodzi za mną coś słodkiego z jabłkami...
OdpowiedzUsuńPrezentuje się przepysznie!
OdpowiedzUsuńA można by bez żelatyny? Bo ja jakoś nie umiem się z nią obchodzić i często robią mi się gluty...
OdpowiedzUsuńBez żelatyny będzie konsystencja kremowa. Żelatynę najpierw zalewam kilkoma łyżkami zimnej wody, a gdy napęcznieje lekko podgrzewając rozpuszczam. Przed dodaniem do masy żelatyna powinna być zimna. Gluty robią się gdy żelatyna jest ciepła a masa zimna.
Usuń