Frittata ze szpinakiem i mozzarellą
Frittata ze szpinakiem i mozzarellą to smaczne i sycące danie, które sprawdzi się na lekkie śniadanie lub kolację. Samo przygotowanie jest bardzo proste i warto czasami zrobić przyjemność bliskiej osobie, serwując jej pyszny posiłek.
Frittata to włoskie danie z jajek z dodatkiem mięsa, serów i warzyw, przypomina dużego i bardziej bogatego omleta. Powinno się ją smażyć cały czas na małej mocy palnika i pod koniec wykorzystując duży talerz lub pokrywkę obrócić, ale ja raczej tego nie próbuję w obawie przed jej rozwaleniem. Najłatwiej więc jest po krótkim podsmażeniu frittatę zapiec w piekarniku, aby jajka ścięły się w środku. Zapieczona frittata dobrze się wyjmuje z patelni zarówno gdy jest ciepła, jak i po wystudzeniu.Dodatki do frittaty mogą być dowolne, ale podstawa to dobrej jakości jajka od kur z wolnego chowu. Frittatę czasami nazywam sprzątaczką lodówki, gdyż często trafiają do niej jeszcze dobre końcówki warzyw, mięsa lub serów. Tym razem u mnie frittata była bez mięsa.
Składniki na frittatę ze szpinakiem i mozzarellą:
- średnia cukinia
- papryka
- 4 - 5 mięsistych pomidorów
- duża czerwona cebula
- 4 ząbki czosnku
- 100 - 150 g świeżego szpinaku
- 8 - 9 jajek
- 200 ml mleka
- kulka mozzarelli
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- łyżeczka słodkiej papryki
- 3 łyżeczki oregano
- 1,5 łyżeczki soli
- świeżo mielony pieprz do smaku
- 2 łyżki masła klarowanego do smażenia
Dodatkowo:
- duża patelnia, która nadaje się do pieczenia w piekarniku
Jak zrobić frittatę ze szpinakiem i mozzarellą?
- Młodą cukinię umyć i pokroić w kostkę, jeśli jest starsza to najpierw z niej łyżeczką wyskrobać miąższ z nasionami.
- Pomidory sparzyć wrzątkiem, zdjąć z nich skórę, przekroić i usunąć nasiona z sokiem i pokroić w kostkę.
- Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić w kostkę.
- Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
- Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
- Szpinak umyć i osuszyć.
- W patelni rozgrzać masło i krótko smażyć na nim czosnek, następnie dodać cebulę, a po około 5 minutach paprykę i pomidory.
- Gdy z pomidorów odparuje nieco wody wrzucić na patelnię cukinię i chwilę smażyć, po czym dodać szpinak i zaczekać, aż nieco zmniejszy objętość i odparuje z niego woda.
- Do warzyw wlać roztrzepane z mlekiem, solą, papryką, oregano i pieprzem jajka, delikatnie wymieszać i gdy będą zaczynać się ścinać, wstawić do piekarnika nagrzanego góra-dół do 180 stopni C na około 5 - 8 minut.
- Zaraz po wyjęciu frittaty z piekarnika położyć na niej plastry mozzarelli i odczekać chwilę, aż zacznie się rozpuszczać.
- Przed podaniem wierzch oprószyć świeżo mielonym pieprzem.
- Frittata świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Zobacz również: jajecznica z brokułami.
Mniam, pyszności :-)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię, takie zdrowe i kolorowe potrawy :)
OdpowiedzUsuńTakie śniadanie to ja mogę jeść każdego dnia :)
OdpowiedzUsuńPyszności same
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam, a zapowiada się tak pysznie :)
OdpowiedzUsuńAle mi narobiłaś ochoty! Muszę zrobić w najbliższym czasie :)
OdpowiedzUsuń