Krokiety z kapustą i grzybami

Krokiety z kapustą i grzybami to potrawa, która podana na świątecznym stole świetnie wszystkim smakuje. Proste przygotowanie i typowe dla Bożego Narodzenia smaki sprawiają, że bez tego dania święta nie mogą się obejść.

Naleśniki z kapustą i grzybami
Kiszona kapusta i suszone grzyby są najbardziej rozpoznawalnymi smakami w okresie Świąt Bożego Narodzenia, dlatego nie może ich zabraknąć na świątecznym stole. Tym razem oba te składniki zostały zamknięte w naleśniku. Naleśnik z farszem otrzymał dodatkowo panierkę z jajka i bułki tartej, a następnie został podsmażony i tak powstał pyszny krokiet.

Do przygotowania krokietów należy użyć dobrej jakości kiszonej kapusty, bo to ona odpowiada za cały ich smak. Naleśników do krokietów nie smażyć ani zbyt cienkich, ani zbyt grubych. W gruby naleśnik będzie trudno zawijać farsz, a zbyt cienki go nie utrzyma i będzie się rozrywał.

W przygotowaniu krokietów pomogła mi patelnia Nature firmy Ambition, z nieprzywierającą powłoką i dobrze wyprofilowaną rączką nieślizgającą się w dłoni.
Krokiety z kapustą w naleśniku z patelni
Ilość porcji: 10
Czas przygotowania: 60 minut

Składniki na krokiety z kapustą i grzybami:

Ciasto na naleśniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • szklanka mleka
  • szklanka wody gazowanej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • płaska łyżeczka soli

Farsz do krokietów:

  • 500 g kapusty kiszonej
  • 10 g suszonych grzybów
  • cebula
  • łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • sól i pieprz naturalny do smaku

Dodatkowo:

  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia 

Jak zrobić krokiety z kapustą i grzybami?

  1. Składniki na ciasto zmiksować, aby nie było grudek mąki i odstawić na około 20 minut.
  2. Następnie usmażyć na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną oleju niezbyt cienkie naleśniki. Naleśniki smażyłam na patelni o średnicy 24 cm.
  3. Grzyby namoczyć w wodzie i odstawić, aby zmiękły, następnie pokroić. Wodę po moczeniu grzybów delikatnie zlać z wierzchu do szklanki, na dnie naczynia może być piasek (nie wylewać). 
  4. Kapustę zalać wodą po moczeniu grzybów i dusić pod przykryciem, aż zmięknie. Co pewien czas mieszać, aby się nie przypaliła. Jeśli wody jest zbyt mało, należy podlać nieco gorącej wody. Kapusta powinna się dusić, ale nie pływać w wodzie, gdyż trudno będzie ją odparować.
  5. Cebulę obrać, drobno pokroić i podsmażyć na kilku łyżkach oleju. Następnie dodać grzyby i przyprawy i smażyć do czasu, aż grzyby będą podsmażone.
  6. Do cebuli i grzybów przełożyć ugotowaną kapustę (bez wody), doprawić do smaku pieprzem i solą i chwilę smażyć, aż połączą się smaki i odparuje nadmiar płynu.
  7. Na naleśniki nakładać cienką warstwę farszu, boki zakładać do środka, jak w kopercie i rolować.
  8. Zwinięte krokiety zanurzyć w roztrzepanym z solą i pieprzem jajku i obtoczyć w bułce tartej.
  9. Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju do lekkiego przyrumienienia.
  10. Podawać z czystym czerwonym barszczem lub sosem grzybowym. 
Zobacz również: bigos z grzybami (Wigilia).

Komentarze

  1. Uwielbiam krokiety :) Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm jakie piękne rumiane, a z kapustą to już w ogóle moje ulubione.

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapachniało Świętami Bożego Narodzenia, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Może trudno w to uwierzyć,ale pomimo tego, że krokiety uwielbiam, z takim farszem jeszcze ich nie jadłam:) Muszę kiedyś nadrobić zaległości;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, warto wypróbować :) Świetnie smakują podane z czystym barszczem czerwonym.

      Usuń
  5. Chyba takich nie jadłam... na prawdę. A jesli tak to te gotowe - kiedyś... domowe bym zjadła. Mam ochotę ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady