Krokiety z kapustą i grzybami
Krokiety z kapustą i grzybami to potrawa, która podana na świątecznym stole świetnie wszystkim smakuje. Proste przygotowanie i typowe dla Bożego Narodzenia smaki sprawiają, że bez tego dania święta nie mogą się obejść.
Kiszona kapusta i suszone grzyby są najbardziej rozpoznawalnymi smakami w okresie Świąt Bożego Narodzenia, dlatego nie może ich zabraknąć na świątecznym stole. Tym razem oba te składniki zostały zamknięte w naleśniku. Naleśnik z farszem otrzymał dodatkowo panierkę z jajka i bułki tartej, a następnie został podsmażony i tak powstał pyszny krokiet.
Do przygotowania krokietów należy użyć dobrej jakości kiszonej kapusty, bo to ona odpowiada za cały ich smak. Naleśników do krokietów nie smażyć ani zbyt cienkich, ani zbyt grubych. W gruby naleśnik będzie trudno zawijać farsz, a zbyt cienki go nie utrzyma i będzie się rozrywał.
W przygotowaniu krokietów pomogła mi patelnia Nature firmy Ambition, z nieprzywierającą powłoką i dobrze wyprofilowaną rączką nieślizgającą się w dłoni.
Do przygotowania krokietów należy użyć dobrej jakości kiszonej kapusty, bo to ona odpowiada za cały ich smak. Naleśników do krokietów nie smażyć ani zbyt cienkich, ani zbyt grubych. W gruby naleśnik będzie trudno zawijać farsz, a zbyt cienki go nie utrzyma i będzie się rozrywał.
W przygotowaniu krokietów pomogła mi patelnia Nature firmy Ambition, z nieprzywierającą powłoką i dobrze wyprofilowaną rączką nieślizgającą się w dłoni.
Składniki na krokiety z kapustą i grzybami:
Ciasto na naleśniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- szklanka mleka
- szklanka wody gazowanej
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju
- płaska łyżeczka soli
Farsz do krokietów:
- 500 g kapusty kiszonej
- 10 g suszonych grzybów
- cebula
- łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku
- 1/2 łyżeczki majeranku
- sól i pieprz naturalny do smaku
Dodatkowo:
- 2 jajka
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia
Jak zrobić krokiety z kapustą i grzybami?
- Składniki na ciasto zmiksować, aby nie było grudek mąki i odstawić na około 20 minut.
- Następnie usmażyć na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną oleju niezbyt cienkie naleśniki. Naleśniki smażyłam na patelni o średnicy 24 cm.
- Grzyby namoczyć w wodzie i odstawić, aby zmiękły, następnie pokroić. Wodę po moczeniu grzybów delikatnie zlać z wierzchu do szklanki, na dnie naczynia może być piasek (nie wylewać).
- Kapustę zalać wodą po moczeniu grzybów i dusić pod przykryciem, aż zmięknie. Co pewien czas mieszać, aby się nie przypaliła. Jeśli wody jest zbyt mało, należy podlać nieco gorącej wody. Kapusta powinna się dusić, ale nie pływać w wodzie, gdyż trudno będzie ją odparować.
- Cebulę obrać, drobno pokroić i podsmażyć na kilku łyżkach oleju. Następnie dodać grzyby i przyprawy i smażyć do czasu, aż grzyby będą podsmażone.
- Do cebuli i grzybów przełożyć ugotowaną kapustę (bez wody), doprawić do smaku pieprzem i solą i chwilę smażyć, aż połączą się smaki i odparuje nadmiar płynu.
- Na naleśniki nakładać cienką warstwę farszu, boki zakładać do środka, jak w kopercie i rolować.
- Zwinięte krokiety zanurzyć w roztrzepanym z solą i pieprzem jajku i obtoczyć w bułce tartej.
- Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju do lekkiego przyrumienienia.
- Podawać z czystym czerwonym barszczem lub sosem grzybowym.
Uwielbiam krokiety :) Pyszności :)
OdpowiedzUsuńMmm jakie piękne rumiane, a z kapustą to już w ogóle moje ulubione.
OdpowiedzUsuńZapachniało Świętami Bożego Narodzenia, mniam :)
OdpowiedzUsuńMoże trudno w to uwierzyć,ale pomimo tego, że krokiety uwielbiam, z takim farszem jeszcze ich nie jadłam:) Muszę kiedyś nadrobić zaległości;)
OdpowiedzUsuńPolecam, warto wypróbować :) Świetnie smakują podane z czystym barszczem czerwonym.
Usuńoj zjadłabym sobie
OdpowiedzUsuńChyba takich nie jadłam... na prawdę. A jesli tak to te gotowe - kiedyś... domowe bym zjadła. Mam ochotę ;)
OdpowiedzUsuń