Ryba po grecku
Ryba po grecku to smaczne, zdrowe i kolorowe danie, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Łatwe przygotowanie i ogólna dostępność składników na pewno zachęca do zrobienia w ten sposób ryby nie tylko na święta.
Nikt nie wie, dlaczego tak przygotowana ryba jest nazywana rybą po grecku, gdyż w Grecji to danie nie jest znane. Ryba po grecku zazwyczaj jest robiona z dodatkiem tartych na dużych oczkach warzyw i jest dość popularnym daniem w naszym kraju. U mnie są one jednak pokrojone w słupki, gdyż domownicy bardziej taką formę lubią. Podstawowymi warzywami w rybie po grecku są: marchewka, pietruszka i korzeń selera, tym razem wzbogaciłam jej smak o paprykę. Rybę przygotowuję zazwyczaj wspólnie z domownikami, którzy pomagają w obieraniu i krojeniu warzyw, co bardzo przyspiesza pracę.
Rybę po grecku przygotowałam w głębokiej patelni, pokrytej nieprzywierającą powłoką. W pokrywce jest miejsce na wlewanie do potrawy płynu bez jej otwierania, co bardzo ułatwia jej zrobienie.
Składniki na rybę po grecku:
- 1 kg filetów z białej ryby (mintaj, dorsz)
- mały korzeń selera
- 2 małe korzenie pietruszki
- 4 duże marchewki
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 4 ziarna pieprzu naturalnego
- 3 listki laurowe
- 500 ml bulionu warzywnego lub wody
- 3 cebule
- 3 ząbki czosnku
- papryka czerwona (opcjonalnie)
- 200 ml dobrego przecieru pomidorowego
- łyżka koncentratu pomidorowego
- 5 łyżek oleju rzepakowego
- 4 łyżki mąki pszennej
- sól i pieprz do smaku
Jak zrobić rybę po grecku?
- Filety pokroić na mniejsze kawałki i oprószyć odrobiną pieprzu i soli. Jeśli były zamrożone to przed przyprawieniem rozmrozić i osuszyć.
- Kawałki ryby obtoczyć delikatnie w mące i podsmażyć na dobrze rozgrzanym oleju lub maśle klarowanym na złoty kolor.
- Selera, pietruszkę, marchewkę obrać i pokroić w cienkie słupki lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Cebulę obrać i pokroić w pióra, a czosnek po obraniu przecisnąć przez praskę.
- Cebulę podsmażyć na oleju przez kilka minut, a następnie dodać czosnek i pokrojone warzywa, chwilę przesmażyć.
- Następnie dodać pieprz w ziarenkach, ziele angielskie, listek laurowy, wodę lub bulion i dusić około 10 minut.
- Koncentrat rozrzedzić kilkoma łyżkami płynu i wymieszać z warzywami, dodać przecier pomidorowym, drobno pokrojoną paprykę i dusić około 15 minut. Pod koniec przyprawić do smaku pieprzem i solą.
- Rybę dodać do warzyw, delikatnie wymieszać i odczekać kilka minut, aby przeszła ich smakiem.
- Można podawać na ciepło zaraz po zrobieniu lub po schłodzeniu podawać na zimno.
- Ryba po grecku dobrze smakuje podana z ryżem.
Zobacz również: dorsz z warzywami.
Pycha! Jedno z moich ulubionych dań :) Myślę, że z warzywami krojonymi w słupki smakuje równie pysznie :)
OdpowiedzUsuńJa nie jestem wielką fanką, ale mój mąż bardzo lubi, więc na święta zawsze przygotowujemy rybę po grecku :)
OdpowiedzUsuńNie przepadam za rybą po grecku właśnie ze względu na tarte warzywa. Muszę jednak wypróbować Twoją wersję ze słupkami warzywnymi - a nóż się przekonam! Wygląda całkiem apetycznie :)
OdpowiedzUsuńMoja ś.p. ciocia robiła najlepszą rybę po grecku jaką jadłam. Teraz zawsze próbuję innego przepisu, aby w końcu znaleźć TEN smak!
OdpowiedzUsuńUwielbiam! <3 Ale narobiłaś mi smaku :D :D
OdpowiedzUsuńDanie, do którego zdecydowanie musiałam dorosnąć :) Jako dziecko unikałam jak ognia a teraz z chęcią zajadam :) A Twoja wygląda pysznie i bardzo kolorowo :)
OdpowiedzUsuńKlasyk i to jaki pyszny. Ja przygotowuję go najczęściej na bazie dorsza.
OdpowiedzUsuń