Ryba po grecku

Ryba po grecku to smaczne, zdrowe i kolorowe danie, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Łatwe przygotowanie i ogólna dostępność składników na pewno zachęca do zrobienia w ten sposób ryby nie tylko na święta.

Ryba duszona z warzywami po grecku
Nikt nie wie, dlaczego tak przygotowana ryba jest nazywana rybą po grecku, gdyż w Grecji to danie nie jest znane. Ryba po grecku zazwyczaj jest robiona z dodatkiem tartych na dużych oczkach warzyw i jest dość popularnym daniem w naszym kraju. U mnie są one jednak pokrojone w słupki, gdyż domownicy bardziej taką formę lubią. Podstawowymi warzywami w rybie po grecku są: marchewka, pietruszka i korzeń selera, tym razem wzbogaciłam jej smak o paprykę. Rybę przygotowuję zazwyczaj wspólnie z domownikami, którzy pomagają w obieraniu i krojeniu warzyw, co bardzo przyspiesza pracę.

Rybę po grecku przygotowałam w głębokiej patelni, pokrytej nieprzywierającą powłoką. W pokrywce jest miejsce na wlewanie do potrawy płynu bez jej otwierania, co bardzo ułatwia jej zrobienie.
Ryba z warzywami po grecku
Ilość porcji: 5 - 6
Czas przygotowania: 60 minut

Składniki na rybę po grecku:

  • 1 kg filetów z białej ryby (mintaj, dorsz)
  • mały korzeń selera
  • 2 małe korzenie pietruszki
  • 4 duże marchewki
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 4 ziarna pieprzu naturalnego
  • 3 listki laurowe
  • 500 ml bulionu warzywnego lub wody
  • 3 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • papryka czerwona (opcjonalnie)
  • 200 ml dobrego przecieru pomidorowego
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • 5 łyżek oleju rzepakowego
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • sól i pieprz do smaku 

Jak zrobić rybę po grecku?

  1. Filety pokroić na mniejsze kawałki i oprószyć odrobiną pieprzu i soli. Jeśli były zamrożone to przed przyprawieniem rozmrozić i osuszyć. 
  2. Kawałki ryby obtoczyć delikatnie w mące i podsmażyć na dobrze rozgrzanym oleju lub maśle klarowanym na złoty kolor.
  3. Selera, pietruszkę, marchewkę obrać i pokroić w cienkie słupki lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. 
  4. Cebulę obrać i pokroić w pióra, a czosnek po obraniu przecisnąć przez praskę.
  5. Cebulę podsmażyć na oleju przez kilka minut, a następnie dodać czosnek i pokrojone warzywa, chwilę przesmażyć. 
  6. Następnie dodać pieprz w ziarenkach, ziele angielskie, listek laurowy, wodę lub bulion i dusić około 10 minut. 
  7. Koncentrat rozrzedzić kilkoma łyżkami płynu i wymieszać z warzywami, dodać przecier pomidorowym, drobno pokrojoną paprykę i dusić około 15 minut. Pod koniec przyprawić do smaku pieprzem i solą.
  8. Rybę dodać do warzyw, delikatnie wymieszać i odczekać kilka minut, aby przeszła ich smakiem. 
  9. Można podawać na ciepło zaraz po zrobieniu lub po schłodzeniu podawać na zimno.
  10. Ryba po grecku dobrze smakuje podana z ryżem.

    Zobacz również: dorsz z warzywami.

Komentarze

  1. Pycha! Jedno z moich ulubionych dań :) Myślę, że z warzywami krojonymi w słupki smakuje równie pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja nie jestem wielką fanką, ale mój mąż bardzo lubi, więc na święta zawsze przygotowujemy rybę po grecku :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie przepadam za rybą po grecku właśnie ze względu na tarte warzywa. Muszę jednak wypróbować Twoją wersję ze słupkami warzywnymi - a nóż się przekonam! Wygląda całkiem apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Moja ś.p. ciocia robiła najlepszą rybę po grecku jaką jadłam. Teraz zawsze próbuję innego przepisu, aby w końcu znaleźć TEN smak!

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam! <3 Ale narobiłaś mi smaku :D :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Danie, do którego zdecydowanie musiałam dorosnąć :) Jako dziecko unikałam jak ognia a teraz z chęcią zajadam :) A Twoja wygląda pysznie i bardzo kolorowo :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Klasyk i to jaki pyszny. Ja przygotowuję go najczęściej na bazie dorsza.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady